• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

kenya

Guide:
engelsktalande  Antal dagar: 12  Avresor: Dagligen 
Flyg till: Nairobi  Från: Lamu eller Malindi (samt Nairobi-Lamu eller Malindi)

1Ett afrikanskt safariäventyr!

Vårt stora safariäventyr är 5 dagar i Lake Nakuru och det välkända Masai Mara, massajernas land, med boende på en naturnära safarilodge och dagliga turer ut i djurens värld. Därefter färd tillbaka till Nairobi för att flyga över till ön Lamu där lata dagar vid havet väntar. Här väljer du själv om du skall ”Bara” bada och lata dig, om du vill åka på båtturer eller fånga en Blue Marlin?

Sydväst om Nairobi, nära gränsen till Tanzania, ligger det mäktiga Masai Mara.
Det öppna savannområdet som till stor del utgörs av stora grässlätter där både fågel- och djurlivet imponerar. Där finns möjlighet att se antiloper, elefanter, giraffer, babianer och lejon bland mycket annat.
När solen sakta går upp över de paraplyliknande träden och skuggorna sträcker ut sig över savannen, brukar lejonen vara i slutet av nattens måltid. Ungarna skuttar fram och tillbaka medan ledarhannen och honorna slickar sina tassar och latar sig. Skådespelet kan pågå i timmar och du får sitta på första parkett. Trygg och bekväm i bilen, med kameran i beredskap.

DAG 1 ANKOMST NAIROBI
Lokalguide möter på flygplatsen för transport till hotellet.
Eftermiddagen och kvällen på egen hand för att i egen takt acklimatiseras och kanske vila.

impalaDAG 2 NAIROBI - LAKE NAKURU NATIONALPARK
Efter frukost kör vi iväg nordvästerut mot Lake Nakuru nationalpark, ett par timmars färd genom det kenyanska landskapet ner i den vackra Rift Valley. Vi checkar in och äter lunch på hotellodgen. Eftermiddagen tillbringas i nationalparken. Själva Nakurusjön är ett vattenhål dit många djur kommer för att dricka, inte minst gaseller och antiloper, dessutom syns mer än 450 fågelarter där. Mest spektakulära är alla flamingor som fullkomligt färgar området rosa, periodvis är de flera hundratusen till antalet. (F-L-M)

DAG 3 LAKE NAKURU NATIONALPARK – MASAI MARA
Efter frukost åker vi till Masai Mara. Vi checkar in och äter lunch på vår lodge. Masai Mara är massajernas land. Masajer är ett vänligt och färgglatt nomadfolk som lever vid gränsen mellan Kenya och Tanzania. De sägs ha levt där i flera hundra år, bär stora smycken och traditionella kläder som ofta är mycket starkt röda till färgen. De vackert klädda massajerna syns på långt håll och sätter bokstavligen färg på savannen. Det är fascinerande att se när de för sin boskap över det flacka landskapet. (F-L-M)

kenyamanDAG 4 MASAI MARA
Vi spenderar hela dagen i Masai Mara. Innan frukost startar vi med en tidig game drive i soluppgången. Masai Mara är hemvist för ca 4 000 lejon. När solen sakta går upp över de paraplyliknande träden och skuggorna sträcker ut sig över savannen, brukar lejonen vara i slutet av nattens måltid. Ungarna skuttar fram och tillbaka medan ledarhannen och honorna slickar sina tassar och latar sig. Vi återvänder för frukost och tar igen oss fram till lunch. På eftermiddagen gör vi ytterligare en safaritur i området I Masai Mara finns”the big five” – elefant, noshörning, buffel, leopard och lejon. Förhoppningen är att vi får se samtliga.(F-L-M)

DAG 5 MASAI MARA - NAIROBI
Efter frukost kör vi tillbaka till Nairobi för flyg till Lamu. Resan kan även kombineras med bad på Zanzibar eller i Malindi.(F)

När du lämnar Nationalparken Masai Mara denna gång så åker du till den lilla exotiska ön Lamu för att smälta upplevelserna med djuren och få nya intryck från Swahilikulturen, sol & bad, läckra middagar och långa promenader med vit sand mellan tårna. Det går även att avsluta med sol och bad på Zanzibar istället för Lamu, alternativt förlänga resan med extra dagar på Zanzibar efter Lamu.

Lamu
Vid den övre delen av Kenyas kust ligger den tropiska och underbara lilla ön Lamu. Där har tiden nästan stått stilla och vägarna finns knappt motordrivna fordon. Åsnor och cyklar utgör de vanligaste transportmedlen. Normalt promenerar man runt på Lamu.
Själva staden Lamu har funnits i mer än 1000 år och grundades av arabiska köpmän som idkade handel i området och bosatte sig på ön. Staden finns med på Unescos världsarvslista.

AfricaCoastTempot är mycket lugnt och det vilar en mystik och historia över allt och alla på den vackra ön. Gatorna består av sten, de är trånga och det finns livliga små lokala marknader där det säljs frukt, grönsaker och kryddor bland mycket annat.
Ön består av många kokosnöt- och fruktplantager där det framför allt odlas mango. Stränderna är långa och vita, tillsammans med det kristallklara vattnet och de gamla byggnaderna blir helhetsupplevelsen av Lamu väldigt romantisk.
Att bege sig ut till någon av de riktigt små öarna med en dhow, de lokala segelbåtarna av trä, och slå läger vid en läcker vit sandstrand och grilla färsk fisk och skaldjur i solnedgången, förhöjer upplevelsen ännu mer.

Ett par shorts, tofflor och möjligtvis en god bok är allt man behöver på denna plats även om man inte ska visa alltför mycket hud för att respektera lokalbefolkningens traditioner.
Maten är influerad av det indiska, arabiska och det afrikanska köket där de jättelika och färska skaldjuren utgör basen. Tycker man om oexploaterade platser, sol, bad och god mat är ett besök på Lamu att rekommendera.

Prisindikation 26 400 SEK per person, del i dubbelrum, 4 nätter inkl helpension på safari + 7 nätter på Lamu, Kipungani Explorer hotel (4*), del i dubbelrum, inkl helpension och t/r transfer flygplats-hamn-hotellet . Flyg tillkommer.

Prisindikation 19 200 SEK per person, del i dubbelrum, 4 nätter inkl helpension på safari + 7 nätter på Malindi, Turtle Bay Beach Club (3+*), del i dubbelrum (Ocean Front room), helpension och t/r transfer flygplats-hotellet . Flyg tillkommer.


Valuta: Kenyansk Shilling. USD eller resecheckar rekommenderas.
El: 220 V, adapter kan behövas.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Visum skaffas på kenyas ambassad. Kostnad ca 400 SEK. Visum kan även fås vid ankomst. Kostnad ca 50 USD.
Övrigt: Oömma kläder, varm tröja för kvällar och tidiga morgnar, kikare, myggmedel och ficklampa rekommenderas.