• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

basarutomedmaputo
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 11  Avresor: Dagligen  Flyg till: Maputo  Från: Bazaruto (samt Maputo-Bazaruto t/r)

1Till Mocambique reser den som vill se något annorlunda, Maputo är en livlig stad med ett charmerande kaos och en härlig atmosfär. Det är folk överallt, det passerar kärror, cyklar, mopeder och små primitiva fruktstånd kantar gatorna. Det finns flera trevliga jazzklubbar i staden där man kan slinka in för att lyssna och samtidigt avnjuta en kall dryck eller en kopp kaffe. Åker man ut till någon av öarna är det för att uppleva lugnet och njuta av livet. De långa stränderna som är kantade av palmer är i stort sett helt orörda. Korallreven är fantastiska och man kan simma med delfiner och snorkla bland havssköldpaddor.

DAG 1 Ankomst Maputo
Ankomst huvudstaden Maputo.
Redan 1544 kom den portugisiske sjöfararen Lourenço Marques till Mocambique och landet blev därefter en portugisisk handelskoloni. Gummiträd planterades och det byggdes hamnar och kyrkor. Dagens Maputo har sina rötter i byar som byggdes upp kring ett ett portugisikt fort i slutet av 1700-talet. Staden fick då namnet Lourenço Marques. Landet blev självständigt från Portugal 1975 och successivt har vissa förändringar skett. Bokstaven c ska nu ersättas med bokstaven z i platsnamn, så som det en gång var innan portugiserna anpassade namnen till sitt språk.

På Maputos flygplats möter chaufför för transport till hotellet som ligger centralt.
Resten av dagen till eget förfogande. Nu finns möjlighet att pröva de mysiga restaurangerna i Maputo. Det finns även många kaféer som förutom kaffe också serverar enklare inhemska maträtter.
Köket är en delikat blandning av portugals och mocambiques traditionella mat. Det portugisiska bidrar med fiskgrytor, soppor samt grillade skaldjur som bläckfisk och jätteräkor. Oliver, i vissa fall bröd samt vin är vanliga tillbehör. I Mocambiques kök är de vanligaste ingredienserna kyckling, kassava, jordnötter, kanel och majsmjöl. Tillsammans blir det mycket spännande och unika smaker. Färska och söta frukter avslutar ofta middagar i form av smakrika desserter.

MaputoDAG 2 – 3 Maputo
Hela dagarna på egen hand. Maputo erbjuder en del attraktioner. Konstmuséet med en gedigen samling mocambikiska konstverk. Botaniska trädgården De Jardin Tunduru som är liten och trivsam. Revolutionsmuséet visar kampen för självständighet från kolonialismen. Järnvägsstationen, byggd i europeisk stil, ritades av Gustave Eiffel och har blivit något av ett landmärke för Maputo. Marknadsområdet ”Mercado Central” i Baxia är livligt och exotiskt, där säljs det mesta men betoning ligger på mat och frukt.
Elefantreservatet i Maputo är hem för hundratals elefanter som förflyttar sig, beroende på årstid, mellan Mocambique och Sydafrika. Dessutom lever buffel och många fågelarter i reservatet. (F)DAG 4 – 10
Bazaruto

Frukost och utcheckning. Transport till Maputos flygplats för flyg till Vilancoulos och sedan vidare till Bazaruto. Det är ca 1,5 timmars flygresa från Maputo till Bazaruto. Man flyger över en mycket vacker skärgård och flygresan är en upplevelse i sig.

Öarna utanför Mocambiques kust tillhör just nu de hetaste resmålen i Afrika. Turismen har inte riktigt hittat dit, vilket innebär orörda stränder och en genuin lokal atmosfär. Bazarutos palmklädda stränder och korallrev är mycket bra med internationella mått mätt. Sanden är puderfin och vattnet kristallklart. Mentaliteten är avslappnad och det råder en skön stämning. Girl Mocambique
Bazaruto är den största av flera paradisöar i Bazaruto-arkipelagen och hela ön är nationalpark. Sanddyner, sötvattensjöar och savann med intressant fauna präglar naturen på ön, framför allt finns mycket flamingofåglar och i sjöarna längre in på ön lever en hel del krokodiler. Ön omges av fantastiska korallrev och lite längre ut mycket goda fiskevatten. Det råder perfekta förhållanden för dykning, snorkling och för djuphavsfiske där fångsten ofta är tropiska fiskar som väger många kilo. När det gäller havsfiske är det faktiskt få länder som kan mäta sig med Mocambique.
Det går också att hyra små båtar för turer i arkipelagen med ljuvliga bad. Ett par färgstarka lokala marknader finns naturligvis även på denna ö, där det går utmärkt att proviantera med frukt och finna afrikanska hantverk.
Bazaruto är för dig som vill uppleva något exotiskt och annorlunda . Det är bara att njuta av tillvaron på de vackra stränderna vid havet, glöm tiden för ett slag, det mår man bara bra av.(F-L-M)

På hotellet gäller helpension med tre måltider per dag inkluderat. Hotellets restaurang serverar mat från portugals, mocambiques och sydafrikas kök. I en del av restaurangen äter man direkt på stranden med bara några meter till havet.

DAG 11 Bazaruto – Maputo - Johannesburg
Utcheckning och flyg till Vilancoulos och Maputo. Därifrån vidare till Johannesburg eller Europa beroende på flygrutt.(F)

Prisindikation 15 900 SEK per person, del i dubbelrum. Flyg tillkommer.


11_Bazaruto_ExteriorFachada331_Bazaruto_Quartos2

Valuta: Metical (ej konvertibel). USD, Euro eller Rand rekommenderas. Kreditkort accepteras på hotellen.
El: 220 V, adapter kan behövas.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Visum skaffas på mocambiques ambassad. Kostnad ca 200 SEK. Två passfoto behövs.
Övrigt: Solskyddsmedel rekommenderas. På inrikes flyg i Mocambique tillåts endast 15 kilo bagage.