• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

Kap-safarikryss-och-Viktoriafallen

Guide: engelsktalande  Antal dagar: 11  Programmet startar (dag 1): tisdagar, torsdagar och lördagar
Flyg till: Kapstaden  Från: Kasane (samt Kapstaden-Kasane-Johannesburg)


1Denna resa, med en klassisk och historisk touch, startar i kosmopolitiska Kapstaden, känd för shopping, god mat och sevärdheter. Vidare färdas vi upp till vindistrikten genom ett vackert och bergigt landskap. I Stellenbosch bekantar vi oss med vingårdar, deras specialiteter och får en inblick i Sydafrikas vintradition. Efter att ha flugit norrut går vi ombord på ett mindre fartyg som i sakta mak kryssar fram på Chobefloden, och vi får vara med om ett annorlunda sätt att åka på safari. Vi avslutar resan på anrika Victoria Falls Hotel intill de mäktiga vattenfallen i Zimbabwe.

DAG 1 ANKOMST KAPSTADEN
Ankomst Kapstaden och transport till hotellet för incheckning. Kapstaden kallas för ” the mother city”. Många menar att orsaken till namnet är att landet började utvecklas där. Det var hamnstaden som världsomseglarna kom till och därigenom också folk från världens alla hörn. Europeiska handelsbolag etablerade sig, det var brittiska och spanska men framför allt var det holländska ostindiska kompaniet, och med de kom även slavar som hämtades från länder i västra Afrika, Madagaskar och Indien. Idag är det en multinationell stad som anses vara en av världens vackraste och som har det mesta.(F)

DAG 2 KAPSTADEN
Att vara i Kapstaden och ha flera dagar framför sig är som att blicka ut över ett välfyllt smörgåsbord med attraktioner. I själva staden finns guldmuséet, V&A Waterfront med massor av affärer och Two Oceans Aquarium, utnämnt till ett av världens bästa akvarier. Upp till taffelberget kan man ta sig med linbana och njuta av utsikten . Kapstaden har många restauranger som serverar jättelika skaldjur, saftiga biffar och inhemska goda viner.(F)

VinDAG 3 KAPSTADEN
Vill man göra utflykter är alternativen många. I Hout Bay kan man göra båtturer. Från Kapstaden går det båtturer ut till fängelseön Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad i många år. I Kirstenbosch finsn en mycket uppskattad botanisk trädgård. Man kan köra söderut till Cape Point naturreservat. Vid Godahoppsudden möts de två världshaven Atlanten och och Indiska Oceanen. I Boulders beach kan man bekanta sig med alla pingviner och under säsongen juli till november ser valar i Hermanus.(F)

DAG 4 KAPSTADEN
Ytterligare en dag på egen hand i Kapstaden. Det som inte hanns med under de två första dagarna kan finns det nu tid till. Det finns dessutom flera golfbanor i närområdet, på hotellet får man hjälp med att boka tid.(F)

DAG 5 KAPSTADEN - STELLENBOSCH
De två nästkommande nätterna blir i Stellenbosch vindistrikt, en dryg timmes körning från Kapstaden och enligt många det bästa i Sydafrika. Det finns många trevliga vingårdar i området där det ges flera tillfällen till vinprovning och möjlighet att både smaka och köpa med sig av gårdarnas specialiteter. Utsikten över druvodlingarna och bergen är dessutom fantastisk.
Stellenbosch är sydafrikas näst äldsta stad och hotellet vi ska bo på ligger mitt i den gamla stadsdelen. DÒuwe Werf är landets äldsta hotell, byggt 1802 och en riktig pärla. Hotellet är känt för sin goda mat och den genuina atmosfären.(F)

DAG 6 STELLENBOSCH
Vill man uppleva ännu mer finns även andra vinområden på överkomligt avstånd, Paarl och Franschoek är två som rekommenderas. Golfbanorna i trakten gör heller ingen besviken, tid bokas genom hotellet.(F)

KryssningSydafrikaDAG 7 STELLENBOSCH – SAFARIKRYSSNING
Frukost, utcheckning och avfärd till flygplatsen i Kapstaden där hyrbilen lämnas. Flygfärden går via Johannesburg till Kasane vid Chobefloden i Botswana. Chaufför möter på flygplatsen och kör direkt till det lilla Fartyget som blir vårt hem de två kommande nätterna. Mat och dryck håller mycket hög klass, det finns soldäck, bubbelpool och endast tio hytter vilket bidrar till en personlig känsla ombord. Kryssningen är avkopplande samtidigt som det är spännande att glida fram med vilda djur längs flodkanten.
I flodområdet mellan länderna Botswana, Zambia och Zimbabwe flyter Chobefloden. Tillsammans med de små floderna utgör floddeltat ett fantastiskt naturområde. Storkar och hägrar sveper in på låg höjd i jakt på föda, elefanter svalkar sig i floden, krokodiler solbadar på stränderna och under träden avvaktar antiloper, impalas och bufflar. Lite längre bort över savannen glider giraffhalsar lugnt fram och tittar man riktigt noga ser man hyenor som stryker omkring på behörigt avstånd.(F-L-M)

DAG 8 SAFARIKRYSSNING
Kryssningen fortsätter och under dagen lägger vi till vid flodbanken för safariutflykt. Efter att ha stigit ombord på en mindre båt gör vi avstickare in i mindre flodådror för att komma djuren närmare.(F-L-M)

safariDAG 9 VIKTORIA FALLEN
Vi stiger iland vid Kasane och beger oss till Victoria Falls National Park på Zimbabwe sidan. Vi checkar in på Vic Falls Hotel, ett av de mest anrika hotellen i Afrika. Byggt 1904 i klassisk europeisk stil,och en gång i tiden det mest luxuösa, har det blivit en ikon bland hotell och har genom åren hunnit med att vara hem för celebriteter världen över. I folkmun kallas hotellet även för ”the grand old lady of the falls”. Där kan man verkligen njuta av den spektakulära naturen som är dramatisk vid själva fallen och rogivande vid hotellet. Den tropiska trädgården består av palmer, små dammar och frodiga växter.(F)

Viktoriafallen


DAG 10
VIKTORIA FALLEN

Namnet kommer från den brittiska uptäcksresanden David Livingstone som uppkallade fallen efter drottning Victoria 1855. Fallen är sedan 1989 med på UNESCO.s världsarvslista. Hotellet har en egen liten stig genom grönskan till vattenfallen vilket är bekvämt och möjligt att gå mellan hotellet och fallen så ofta man vill, det är bara 10 minuters promenad.Vattenfallen är dubbelt så höga som Niagarafallen i Nordamerika och på lokala språket heter fallen direkt översatt ”öken som mullrar”. Väldigt vacker beläget i tät regnskog kan man inte få nog. Man möts av ett forsande och dovt mullrande ljud från de enorma vattenmassorna och ju närmare man kommer, desto blötare blir man. Vill man se den lilla staden Livingstone kan man även åka in dit, då ser man dessutom fallen från den andra sidan.(F)


DAG 11 VIKTORIA FALLEN - HEMÅT
Transport till Kasane, flyg till Johannesburg och vidare hemåt.(F)

Prisindikation 16 700 SEK per person, del i dubbelrum. Flyg tillkommer. Kryssningen avgår måndagar, onsdagar och fredagar.

 

Valuta: Sydafrikansk Rand. Kreditkort accepteras allmänt.
El: 220 V, adapter krävs, köps i Sydafrika.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Fyra tomma sidor behövs. Visum till Zimbabwe krävs och fås vid ankomst. Visum betalas på plats. Kostnad 32 USD (som tillkommer).
Övrigt: Oömma kläder rekommenderas.