• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

Kompletta Sydafrika

Guide: engelsktalande  Antal dagar: 15  Avresor: Dagligen 
Flyg till: Johannesburg  Från: Kapstaden (samt Johannesburg-Port Elisabeth)

1Detta är en resa med hyrbil som inte utelämnar någonting. Vi inkluderar städer, Krugerparken, vindistrikten samt sist men inte minst, the Garden Route. Hyrbil kvitteras ut i Johannesburg för att i egen takt njuta av den så kallade Panoramarutten och Krugerparken. Resan fortsätter med flyg söderut till Port Elisabeth där ny hyrbil kvitteras ut och sedan följer världens vackraste kustremsa the Garden Route, Vinområdet Stellenbosch och avslutningsvis ”the mother City” Kapstaden.

Precis som i våra andra bila - program med hyrbil i Sydafrika, är hotellen förbokade för att göra det hela mycket smidigare. Efter en dag bakom ratten är det skönt att veta att rummet redan är bokat och klart. Tryggt och bekvämt!

DAG 1 ANKOMST JOHANNESBURG
Ankomst till Johannesburg. Hyrbilen kvitteras ut tillsammans med alla nödvändiga dokument och bilnycklar. Första övernattning blir i Pretoria, landets huvudstad med flera officiella byggnader, belägen ca 50 km norr om Johannesburg.

DAG 2 JOHANNESBURG - MPUMALANGA
Efter frukost styr vi bilen nordösterut mot natursköna Mpumalanga. En del av sträckan är början av den som kallas Panorama route och när man är där förstår man varför. Utsikten över det vackra landskapet är makalös. Vi checkar in för två nätter på vårt hotell, en så kallad country lodge, i Hazyview.(F)

DAG 3 PANORAMA ROUTE
Norrut ligger Panorama route. Längs vägen ligger flera utsiktsplatser där man kan stanna till, gå av och låta sig hänföras av vyerna. Blyde River Canyon är förmodligen det mest bekanta namnet men där ligger även ”Gods window, Lisbon Falls och the Pinnacle. Alla namn på platser efter liknelser i det dramatiska landskapet. (F)

KomplettaSydafDAG 4 KRUGER NATIONAL PARK
Vi checkar ut från vår lodge och åker till Kruger National Park. Där bor vi två nätter på en camp inne i nationalparken och två safariturer i jeep(kan bli tillsammans med andra gäster) ingår under de två dagarna. Parken grundades av förre presidenten Paul Kruger år 1898. Syftet var att skydda djuren från jakt och exploatering. Där ges möjlighet att färdas i ett av världens mest välkända naturområden. 330 kilometer från norr till söder mäter vildmarken och på många platser kommer man de afrikanska djuren mycket nära. Man får känslan av hur Afrika såg ut för ett par hundra år sedan. The big five vistas där och sammanlagt finner man mer än 300 trädarter, mer än 100 reptilarter och mer än 140 däggdjursarter. Det finns gott om vattenhål och picknickplatser i parken.(F-L-M)

DAG 5 KRUGER NATIONAL PARK
En hel dag att uppleva mer av det klassiska området.(F-L-M)

DAG 6 JOHANNESBURG – PORT ELISABETH
Utcheckning i Krugerparken, avresa till Johannesburg för att flyga till Port Elisabeth där vi kvitterar ut en ny hyrbil.(F)

DAG 7 PORT ELISABETH
Hamnstaden, universitetsstaden men framför allt badorten Port Elisabeth ligger i Kapprovinsen och är omtyckt av sydafrikanerna själva. Äldre storslagna byggnader och de långa stränderna har tillsammans med det lokala akvariet Bayworld gjort PE till en populär tillflyktsort för sydafrikaner som vill åka iväg över en helg. (F)

DAG 8 KNYSNA/GARDEN ROUTE
När vi lämnar Port Elisabeth och kör västerut till Knysna kör vi ut på trädgårdsrutten, den så kallade Garden Route. Knysna med sina vackra omgivningar är vår bostadsort i de kommande två dygnen. Längs sträckan ligger fascinerande Cangogrottorna med krokodiler, ormar och tigrar på ranchen. (F)

DAG 9 KNYSNA/GARDEN ROUTE
Ett annat tips i omgivningarna är Tsitsikamma National Park. Hela parken är mycket naturskön och omfattar en flera mil lång kuststräcka med klippor, floder, grottor och övergivna fiske byar. Tsitsikamma är perfekt för promenader på hängbroar över raviner i härlig natur. Det går dessutom att pröva världens högsta bungy-jump? (F)

DAG 10 OUDTSHOORN
Oudtshoorn är känt för alla strutsar och vi kommer att tillbringa natten på en strutsfarm. Lodgen som är byggd i början av 1900-talet är vackert belägen i en dalgång, omgiven av berg och med en saltvattenpool där man kan njuta av tiden.
Vi får möjlighet att avsmaka strutsfilé och även få en ridtur på en strutsrygg. (F)

plettenberg bayDAG 11 STELLENBOSCH
Vi besöker Stellenbosch vindistrikt, enligt många det bästa i Sydafrika. Det finns många trevliga vingårdar i området och utsikten över druvodlingarna och bergen är fantastisk. Där ges flera tillfällen till vinprovning. Det finns även andra vinområden på överkomligt avstånd, Paarl och Franschoek är ett par som rekommenderas. Golfbanorna i trakten gör ingen besviken. Övernattning två nätter i Stellenbosch.(F)

DAG 12 STELLENBOSCH
En hel dag att uppleva mer av vindistrikten.(F)

DAG 13 AVFÄRD TILL KAPSTADEN
Nu styr vi kosan västerut mot Kapstaden för incheckning på hotellet. Längs vägarna finns mycket att se. Bergsformationer, små charmiga badorter och vid False Bay har man utsikt över Godahoppsudden. När man kommer fram till Kapstaden rekommenderas att köra en liten sightseeingtur på egen hand för att bli bekant med stadsdelarna. (F)

DAG 14 KAPSTADEN
En hel dag på egen hand. Kapstaden med omgivningar har mycket att erbjuda och andra utflykter som rekommenderas är linbanetur upp till Taffelberget. Utsikten är enastående och på det platta berget kan man promenera runt samtidigt som man njuter av den. Missa inte shopping och restaurangkvarteret ”The Waterfront” som är uppbyggt i den gamla hamnen. Andra exempel är en tur ner till sydspetsen medGodahoppsudden och till Robben Island, fängelseön där Nelson Mandela satt fängslad i många år. (F)

DAG 15 HEMRESA
Utcheckning och avfärd till flygplatsen för hemresa. (F)

Eventuella entreavgifter till nationalparker, attraktioner och båtfärder med mera tillkommer på plats.

Prisindikation 10 300 SEK per person, del i dubbelrum, 3*+ mellanklass hotell. Flyg tillkommer.
Prisindikation 19 700 SEK per person, del i dubbelrum, 4*+ förstaklass hotell. Flyg tillkommer


Valuta: Sydafrikansk Rand. Kreditkort accepteras allmänt.
El: 220 V, adapter krävs, köps i Sydafrika.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Två tomma sidor behövs.
Övrigt: Extra bilförsäkring ingår. Deposition erläggs och återfås när bilen återlämnas (ca 1 000 SEK/bil). Internationellt körkort krävs (söks i Sverige). One-way fee tillkommer (ca 500 SEK).