• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

himalaya_explorer
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 12  Avresor: Dagligen  Flyg till/från: Delhi

–En unik upptäcksresa i Bhutan och Nepal

1Kan man kalla en resa för praktfull är denna just en sådan. Vi startar i Indiens huvudstad Delhi dit vi flyger från Skandinavien. Sedan väntar en makalös färd upp bland molnen där häpnadsväckande vacker utsikt blir mer vanlig än ovanlig. Där byggnader i allmänhet och tempel i synnerhet innebär att man stannar upp ett slag, tar fram kameran och får en bild man inte trodde var möjlig.
Upplev därtill det lugna tempot, den klara luften, människorna och mystiken. Det är onekligen många intryck som samlas i Himalaya!

Det är långa avstånd och vi färdas mestadels landvägen. Därför blir det ibland färder på flera timmar, där utsikten i och för sig är enastående men de slingrande vägarna också är lite ojämna. För vissa kan dessa bilfärder uppfattas som något obekväma.

DAG 1 ANKOMST DELHI
Lokalguide möter på flygplatsen för transport till hotellet.
På eftermiddagen gör vi en sightseingtur i Delhi för att bekanta oss med staden. Vi ser presidentpalatset och Raj Ghat, byggt till minne av Mahatma Gandhi. Vi fortsätter till Humayuns tomb i marmor och röd sandsten samt Qutab Minar, segertornet från 1100-talet.

DAG 2 DELHI

DAG 3 DELHI – PARO – THIMPU
Utcheckning från hotellet och avresa till flygplatsen för flyg till Paro i Bhutan. Vid ankomst möter lokalguide för transport till huvudstaden Thimpu, ca en timmes färd genom den mycket vackra Paro dalen där rader av persikoträd varvas med gröna risfält.
Bhutan är ett litet kungadöme som varit slutet för omvärlden till för bara några år sedan. Den buddhistiska tron är stark och har influerat väldigt mycket av det vardagliga livet.(F)

DAG 4 THIMPU – PAROBhutan
Hela dagen i Thimpu. Vi inleder morgonen med en rundtur som tar oss till de största attraktionerna. Vi starar med The School of painting som är en skola för unga konstnärer. Där målas traditionella buddhistiska tygmålningar, thankas och vi följer arbetet på nära håll.Vi besöker även the Institute of Herbal & Native Medicine, läroinstitutet i naturmedicin samt ett intressant nunnekloster. Efter lunch gör vi ett besök vid ett lokalt hantverkcentra. (F-L-M)

DAG 5 PARO – TAKTSANG
Efter frukost kör vi längre upp i bergen, varpå vi ger oss ut på en vandring till en utsiktspunkt där det också ligger en servering. Vi stannar en stund för att dricka té och njuta av den vackra utsikten. Därifrån ser vi det spektakulära Taktsangklostret . Klostret är byggt runt en grotta och var tidigare ett meditationscentrum för högt stående munkar. Taktsang betyder direkt översatt Tigernästet och är idag en av de största symbolerna för Bhutan. Efter lunch blir det sightseeingturi Paro där vi besöker Ta Dzong, ett fort som historiskt haft stor betydelse när bhutanerna försvarade Paro mot thibetanerna. I Ta Dzong ligger nationalmuséet med textilier, bronsföremål och en imponerande frimärkessamling. (F-L-M)

DAG 6 PARO – PHUNTSHOLINGNepal
På morgonen besöker vi Paros charmiga lokala marknad. Därefter sätter vi av mot staden Phuntsholing. Förr en viktig handelsplats och lite av en ”port mot Himalaya”, idag en småkaotisk stad med skrindor, åsnor och motorcyklar på gatorna. Färden går över Himalayas berg och dalar. Periodvis är utsikten häpnadsväckande över djupa dalgångar och snötäckta berg. Kloster, tempel och pittoreska byar passeras på vägen. Färden tar ca sex timmar.(F-L-M)

DAG 7 PHUNTSHOLING – KATHMANDU
Vi lämnar vyerna i Bhutan och kör ner till indiska Siliguri regionen i Västbengalen, ett område där man livnär sig på jordbruk och framför allt odling av té, innan vi kommer till gränsstationen mellan Indien och Nepal. En resa på ca fem timmar. Från Badhrapur på Nepalesiska sidan tar vi inrikesflyget till Kathmandu. Vi anländer sen eftermiddag och checkar in på vårt hotell. Kvällen på egen hand.(F)

DAG 8 KATHMANDU – POKHARA
På morgonen åker vi ut till flygplatsen för att ta flyget till bergsstaden Pokhara(en flygning på ca 30 minuter). Pokhara var tidigare en viktig plats längs handelsleden mellan Indien och Tibet. Mulåsne-karavaner passerar än idag för att frakta varor till avlägsna platser i Himalaya. Staden är även utgångspunkt för många bergsbestigare. På eftermiddagen gör vi en sightseingtur i Pokhara med besök på den lokala marknaden.(F)

Pokhara
DAG 9 POKHARA - KATHMANDU

Tidig morgon åker vi till utkanten av Pokhara för att se soluppgången över det väldiga Anapurnamassivet. Vi hinner även med en båtfärd på Phewa sjön. De snötäckta bergen speglar sig i sjön och de hänförande vyerna är sådana man bara drömmer om.
Vi flyger tillbaka till Kathmandu innan lunch. På eftermiddagen besöker vi den omtalade buddistiska stupan Swayambhunath, mer än 2000 år gammal och belägen på ett berg där en storslagen utsikt över Kathmandu erbjuds. Stupan med de målade ögonen är en av de största symbolerna för Nepal numer.(F)

DAG 10 KATHMANDU
Dagen startar med en tur i stadens centrala delar Durbar Square med Kumari-templet som sägs vara residens för den levande gudinnan med balkonger och fönster i vackra träsniderier. Eftermiddagen ägnas de medeltida städerna Bhaktapur, som var Nepals huvudstad under kungadömet Malla från 1100 – 1400-talet, samt Patan som är ett buddhistiskt och hinduiskt kulturcentra. Själva staden är från 300-talet före kristus. (F)

DAG 11 KATHMANDU – DELHI
Förmiddagen på egen hand i Kathmandu.Utcheckning och avresa till flygplatsen. Flyg till Delhi. Lokalguide möter för transport till hotellet. Kvällen på egen hand.(F)

DAG 12 DELHI – HEMRESA
Utcheckning och avresa till flygplatsen i Delhi på morgonen. Flyg hemåt.(F)

Prisindikation 30 450 SEK per person, del i dubbelrum. Flyg Delhi-Paro, Bhadrapur-Kathmandu-Pokhara-Kathmandu-Delhi ingår. Flyg Skandinavien-Delhi t/r tillkommer. (Priset gäller 15/9 -15/4, exkl perioden 20/12 - 10/1)

Valuta: Bhutansk ngultrum och Nepalesisk Rupee (ej konvertibel). Kontanter i Indiska Rupees eller USD rekommenderas. Kreditkort fungerar för att ta ut kontanter på bank.
El: 240 V, adapter behövs.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Visum fås vid ankomst. Kostnad ca 20 USD (Bhutan) och 40 USD (Nepal) som tillkommer.
Övrigt: Promenadvänliga skor, solskyddskräm och varm tröja rekommenderas. Avreseskatt på plats tillkommer.