• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

burma
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 8  Avresor: Dagligen  Flyg till/från: Rangoon

1Burma (Myanmar), är det oupptäckta landet i Sydostasien. Mat, kultur, arkitektur och religiösa symboler har en alldeles speciell prägel med influenser från grannländerna Indien, Kina och Thailand.
Landet är strängt buddhistiskt och religiösa monument är en lika naturlig som självklar del i det typiska landskapet, där det gyllene, blänkande eller skinande vita blandas med tät grönska och vackra vattendrag.


Rubinresor har lagt upp en rundresa där vi ser de mest intressanta som Burma har att erbjuda och vi kan lova att det blir en resa med många minnen för livet. Det kan också vara bra att veta att det är enkelt att göra sig förstådd eftersom de flesta talar bra engelska. En gång i tiden var landet en av de vackraste och mest gnistrande juvelerna i det brittiska kolonialväldet.
Varmt välkommen att följa med på en resa till imponerande och orörda platser!

DAG 1 RANGOON
Ankomst Bangkok och flyg vidare direkt till Burma.Vi anländer till den livliga huvudstaden Rangoon (Yangoon) där ni möts av en lokal guide för eskort till hotellet.
Staden erbjuder vackra tempel, sjöar, gröna parker och kolonialbyggnader, en gång uppförda av britterna under den tiden – 1885-1948 – då Burma var en koloni.
Under eftermiddagen gör vi en mindre stadsrundtur som startar vid nationalmuseumet.
Färden fortsätter till Kyaukhtatgyi-pagoden där den berömda 70 meter långa Buddhan ligger och vilar. Vi avslutar turen vid Burmas mest kända attraktion, den världsberömda Shwedagon-pagoden, vars stupa är täckt av 60 ton rent guld i form av tunna blad.
Övernattning på hotell i Rangoon.

DAG 2 BAGAN
burmaboy
Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för avresa mot Bagan. Tusentals gamla stupor och tempel gör området kring Bagan till en av de mest intressanta arkeologiska platserna i Asien.
Från 1100 – 1300-talet var Bagan landets huvudstad och flera av de mest betydelsefulla templen som byggdes intill Irrawaddy floden under tidsperioden står fortfarande kvar på flodbanken.
Direkt vid ankomst tar vi oss till Tayokye Pyay för en första betraktelse av baganslätten, därefter Shwezigon-pagodan som också den är förgylld med äkta guld, följt av två tempelbesök. Det första är Wetkyi-In Gubyaukgui, ett grottempel med s k Jatakas, högklassiga inhemska väggmålningar och det eleganta Htilominlo-templet med många målningar på papper samt vackra sandstensdekorationer.
Under eftermiddagen besöker vi Ananda, ett gammalt tempel i tegelsten, men hinner också med att göra en spännande tur bland gamla tempel med häst och vagn. I lugn takt njuter vi av atmosfären och vi ser bland andra Thatbyinnyu, Bagans högsta tempel, och Dhammayangyi, känt för den speciella arkitekturen, som är byggt i tegel.
Övernattning på hotell i Bagan. (F)

DAG 3 BAGAN
Första stopp efter frukost är den färgstarka lokalmarknaden i Nyaung Oo innan vi fortsätter till Myinkaba Village. Där gör vi en vandring och får bland annat se lackträtillverkning, där trä lackas många gånger med olika trädsafter och blir så hållbart att det går att elda på det utan att det tar skada.
Eftermiddagen gör vi en tur ut på landsbygden och byn Minnanthu med sin unika arkitektur och buddhisttempel. Vi hinner också med en båttur i sakta mak nedför floden Ayeyarwaddy innan solnedgången.
Övernattning på hotell i Bagan. (F)

burmaDAG 4 BAGAN – MANDALAY
Direkt efter frukost tar vi oss till flygplatsen för avresa mot Mandalay. Där startar vi med besök vid den välkända Mahamuni-pagoden med den guldtäckta buddhastatyn.
År 1885 störtades den siste burmanske kungen i Mandalay och Burma inlemmades som en provins i det Brittiska Indien. I dag är Mandalay mest känt som en stad med fina hantverkstraditioner, där flera av fabrikerna en gång har varit hovleverantörer. Vi besöker några ateljéer och får se tillverkning av både så kallade kalaga-gobelänger och detaljrika marmorfigurer.
Vi startar eftermiddagen med besök på Kuthodaw-pagoden med sina 729 stenar uthuggna i marmor, alla försedda med buddhistiska inskriptioner. Därför kallas pagoden även ”världens största bok”. Vi hinner med ett besök på Shwenandaw-klostret innan vi avslutar den händelserika dagen med att njuta av den magnifika solnedgången från Mandalay Hill.
Övernattning på hotell i Mandalay.(F)

DAG 5 AMARAPURA - AVA
Vi börjar dagen med ett besök vid den forna huvudstaden Amarapura. Vid klostret Mahagandayon betraktar vi den spektakulära synen när hundratals munkar kommer för sin dagliga frukost.
Vi stannar vid ett sidenväveri innan vi kommer till Ava som var huvudstad från 1300- till 1700-talet. Stämningen höjs av att vi åker runt i häst och vagn när vi bekantar oss med staden och ser ruiner av de gamla kungliga palatsen.
Under eftermiddagen tar vi oss till andra sidan Irrawaddyfloden, till den fornreligiösa staden Sagaing där det finns 600 vitmålade pagoder och kloster. Sagaing räknas som Myanmars religiösa center och det finns mer än 100 meditationsinrättningar och det bor över 3 000 munkar i staden.
Dagen avslutas med en promenad över den 200 år gamla bron ”U-bein bridge”, byggd i teakträ och 1200 meter lång, där vi njuter av en underbar solnedgång.
Övernattning på hotell i Mandalay.(F)

mandalay-2DAG 6 MANDALAY - INLE LAKE
Vi lämnar Mandalay, och tar oss till flygplatsen direkt efter frukost för flyg till Heho. Från flygplatsen i Heho är det en timmes körning längs det vackra landskapet till Nyaung Shwe, som kallas för ”porten till Inle-sjön”.
Längs med vägen gör vi ett stopp vid det heliga klostret Shwe Yan Pyay, helt byggt i trä. Därefter stiger vi ombord på en båt som tar oss ut på en spännande tur på Inle-sjön. Vi ser bland annat en by belägen på pålar tillhörande Intha-folket, liksom lokala fiskare i roddbåtar och mängder av färggranna vattenhyacinter.
Under eftermiddagen stannar vi vid ett väveri i den lilla byn Inpawkhone. Här får vi se tillverkning av klassiska textilier på nära håll och en cigarillfabrik där de klassiska burmesiska cigarillerna rullas för hand. Övernattning på hotell vid Inle-sjön. (F)

DAG 7 INLE LAKE – ALAUNG SITTHOU – RANGOON

Den charmiga lokala morgonmarknaden som ligger på sjön blir dagens första anhalt. Till marknaden tar vi oss med båt.
Hit kommer lokalbefolkningen från närliggande byar alla dagar året runt (utom då det är fullmåne) för att införskaffa förnödenheter. Från sjön följer vi en smal kanal till den lilla byn Paoh. Vi gör en liten vandring ut från byn, vi passerar en lokal skola och går sedan till det sagolika Alaung Sitthou området. Här finns antika pagoder som delvis är uppslukade av vegetationen och numera utgör en attraktion som för tankarna till Rudyard Kiplings klassiska ”Djungelboken”. Från platsen där pagoderna står bjuds en härlig utsikt över sjön.
Efter lunch åker vi tillbaka till flygplatsen i Heho för flyg till Rangoon.
Incheckning på vårt hotell.(F)

DAG 8 AVRESA TILL BANGKOK

Efter frukost är det avresa till flygplatsen i Rangoon för flyg till Bangkok. Resan kan förlängas med obegränsat antal dagar i Ngapali eller var som helst i Thailand. (F)

Prisindikation: 11 850 SEK per person, del i dubbelrum. Inrikesflygsträckor (4 stycken) ingår i priset. Flyg Skandinavien - Burma tillkommer.

Valuta: Kyat (ej konvertibel). USD rekommenderas. Kreditkort accepteras på hotellen.
El: 230 V, adapter behövs.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Visum fås vid gränsen eller söks via internet. Kostnad 50 USD. Foton behövs.
Övrigt: Promenadvänliga skor rekommenderas.