• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

kambodja

Guide: engelsktalande  Antal dagar: 12  Avresor: Dagligen 
Flyg till: Siem Reap  Från: Phnom Penh (samt Siem Reap-Phnom Penh)

1Kambodja erbjuder en mängd olika sidor som är tämligen okända. Landet har en ofattbar historia - antik som modern, och har varit en stormakt, fransk koloni och ett skräckvälde under Pol Pot åren bland mycket annat. Landet erbjuder ett välsmakande och spännande kök med influenser från Kina, Thailand och Frankrike, bara en sådan sak.
Det finns storslagen natur, storstadspuls, sköna stränder, de mest spektakulära tempelruinerna i världen och ett sällsynt vänligt folk. Upptäck Kambodja nu!


DAG 1 ANKOMST SIEM REAP
Ankomst Kambodja och den lilla staden Siem Reap (från Bangkok eller Kuala Lumpur). Lokalguide möter på flygplatsen. På eftermiddagen åker vi till själva Angkor Wat, templet som är det mest kända och allra heligaste av dem alla. Det första templet byggdes redan på 600-talet och hela området, som så småningom kom att kallas Angkor, var khmerernas religiösa centrum och huvudstad mellan 800- och 1400 talet. När Angkor övergavs på 1500 talet glömdes den bort och låg gömd i djungeln ända fram till 1800-talet. Då återupptäcktes staden av arkeologen Henri Mouhot.
Dagen avslutas med at vi ser solnedgången över det mäktiga tempelområdet.(M)

angkor_treeDAG 2 SIEM REAP
Redan innan frukost åker vi ut för att se när solen går upp, också det en upplevelse. Efter frukost fortsätter vi till Angkor Thom, omgärdat av en 8 meter hög mur. Där sitter vi upp på en elefant som tar oss till det fascinerande templet Bayon med sina väldiga ansikten uthuggna ur stora stenblock. Från Bayon promenerar vi bort till Baphuon som nyligen öppnats för allmänheten på grund av resterna av det kungliga palatset. På eftermiddagen besöker vi buddhist templet Banteay Kdei och ”renhetens pool” vid Srah Srang. Dagen avslutas med det berömda Ta Prohm templet, beläget i djungel, där fikonträden med sina rötter ”omfamnar” stenskulpturerna likt bläckfiskar. (F)

DAG 3 BANTEAY SREI – NEAK PEAN
Efter frukost beger vi oss ut på landsbygden och besöker citadellet Banteay Srei, byggt 967 före Kristus och berömt för sina fina reliefer i rosa sandsten. På väg tillbaka till Siem Reap stannar vi vid den vackra lilla sjön och de små dammarna vid Neak Pean och därefter det välbevarade templet Banteay Samre.(F)

woman_cambodiaDAG 4 SIEM REAP – PHNOM PENH
På väg till flygplatsen i Siem Reap stannar vi till vid en lokalmarknad.
Flygresa till Phnom Penh där lokalguide möter för transport till hotellet. (F)

DAG 5 PHNOM PENH – KILLING FIELDS
Stadsrundtur i cykeltaxi, så kallad cyclo, på förmiddagen. Vi besöker Silverpagodan, med en buddha täckt av diamanter, som fått sitt namn efter de 5 000 silverplattor som täcker golvet, det kungliga palatset och kambodjas nationalmuseum, byggt av fransmän 1917, innehållande värdefull konst.
Eftermiddagen blir med bil till Toul Sleng, skolan som blev ett mycket ökänt fängelse och tortyrkammare för människor under Pol Pots tid vid makten. Ett stopp vid lokalmarknaden ”Russian Market blir det innan vi kör ut till ”the Killing Fields” utanför Phnom Penh. Platsen heter Choeung Ek och är fälten där röda khmererna massavrättade hundratusentals kambodjaner. Det finns ett monument på plats för att hedra offren men också för att ingen ska glömma vanvettet. Killing Fields är värt ett besök även om bakgrunden är mörk. (F)

DAG 6 PHNOM PENH
Förmiddagen på egen hand i Phnom Penh. Kambodja är ett av de fattigaste länderna i världen, ändå finns där så mycket som berikar. Inte minst märks det i Phnom Penh bland glada människor och färgstarka marknader. På eftermiddagen tar vi en paus från storstadsmyllret för att göra en kryssning i sakta mak längs Mekongfloden. (F)

022_sihanoukvilleDAG 7 PHNOM PENH - SIHANOUKVILLE
Vi lämnar huvudstaden efter frukost och kör längs motorväg 4 till badorten Sihanoukville, en resa på ca tre timmar. Vi checkar in på hotellet för fyra nätter, och för att njuta av lugna dagar vid en sandstrand med havsbris och sköna bad. De mest kända stränderna i Kambodja finns i Sihanoukville, de håller hög klass med fin sand och klart vatten men de är inte alls lika befolkade som många stränder i Thailand och Malaysia. (F)

DAG 8 – 10 SIHANOUKVILLE
Dagar på egen hand.
Det finns möjlighet att åka på utflykt till nationalparken Ream. Där finns vacker natur och tät mangroveskog, mer än 150 fågelarter, en del apor och frodig grönska(avgift för själva utflykten tillkommer på plats). (F)

DAG 11 SIHANOUKVILLE – PHNOM PENH
Utcheckning vid lunch och återresa till Phnom Penh. Kvällen på egen hand i Phnom Penh. (F)

DAG 12 AVRESA
Transport till flygplatsen I Phnom Penh för avresa hemåt.(F)

Prisindikation 11 900 SEK per person, del i dubbelrum. Internationellt flyg tillkommer.


Valuta: Riel (ej konvertibel). USD eller Euro rekommenderas. Kreditkort accepteras på hotellen.
El: 220 V, adapter behövs.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Visum fås vid gränsen. Kostnad 20 USD. Tre passfoton krävs.
Övrigt: Promenadvänliga skor rekommenderas.