• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

kina21
Det har gått mer än femton år sedan Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina. Förändringar har skett men det är fortfarande en brusande storstad med en mix av öst och väst. Det kryllar av folk på gatorna och nere i tunnelbanan, de dubbeldäckade spårvagnarna rullar fortfarande och neonskyltarna lyser ännu mer. Utsiktspunkten Victoria Peak är alltid ett måste för den läckra utsikten som ändras kontinuerligt då nya skyskrapor kommer till. Den livliga hamnen blir bara mer och mer fascinerande för varje år.


Sampanbåt i Aberdeen med måltid på den flytande Jumbo restaurangen, där det finns plats för 2000 gäster, är en klassiker. Hongkong är suveränt för shopping och att äta gott. På flera restauranger går det att se nudeltillverkning på plats, det är en upplevelse! Vill man pröva pekinganka finns flera världsberömda restauranger som specialiserat sig på den traditionella kinesiska anrättningen. Den före detta portugisiska kolonin Makau tar man sig till med flygbåt från hamnen, en resa på ca en timme. De sydeuropeiska influenserna gör Makaus stadskärna charmig, pröva gärna att gå in på ett av de stora casinon som gjort Makau till ett stort resmål för kineser. Några dagar i Hongkong på väg till eller på väg hem från en underbar semester förgyller verkligen resan.

LobbyMiraHKhotell
Hotell: The Mira Hong Kong betyg5
Läge:
Mitt i city vid huvudgatan Nathan Road på Kowloon. 5 min promenad till hamnen.
Omdöme: Ett fräscht nyrenoverat "lifestyle hotell" med läcker design.
Prisexempel: 3 nätter, del i dubbelrum inklusive frukost och transfer t/r Hongkong flygplats,
3 100 SEK per person (1/6-31/10)


bilder_hk0506_148


En kombination av Hongkong och Hainan är perfekt. Starta med tre dagar i Hongkong och flyg vidare till en veckas sol och bad på Hainan. Avsluta sedan med en natt i Hongkong på vägen hem för att dela upp hemresan och kanske komplettera med den sista shoppingen?


Hainan


I Sydkinesiska havet ligger den gröna och vackra ön Hainan. Klimatet är tropiskt och behagligt året runt. Maten som serveras är omtalad. Framför allt erbjuds purfärska skaldjur och fisk. Ön har ca 300 soldagar per år och kallaste månaden januari har en medeltemperatur på 21 grader, vilket kan jämföras med svensk sommar.

Hainan är tio gånger så stort som Gotland och är mycket mer kuperat. Hela ön är en vulkanö och ligger sydväst om Hongkong och öster om Vietnam. Stränderna kantas av kokospalmer och sanden är fin, dessutom är de långgrunda. Längs de oförstörda strandremsorna i Hainan ligger restauranger och hotell och känslan av en traditionell sydöstasiatisk badort infinner sig direkt. Det är lite mer öppenhet på Hainan jämfört med övriga Kina
Naturen är varierande och består av såväl regnskog med tät grön vegetation och dramatiska vattenfall, som klassiska risfält där bönder i stråhattar plöjer med sina vattenbufflar. I bergssluttningarna finns alla fruktodlingar där även kakao- och kaffebönor växer i långa rader.

tmp_m3-1021_highprivate_beachStaden Sanya som är belägen på flodbankar och med havsstrand direkt inne i själva city, samt stränderna i bukten Yalong Bay är de finaste områden på Hainan. Sandstranden i Yalong Bay är bred och hela 8 kilometer lång, vattnet är rent och kristallklart. För dykning och snorkling erbjuds fina dykvatten med korallrev.
I Sanya finns flest restauranger och attraktioner av olika slag. Bland andra de tre buddhistiska parkerna ”Nanschan”, öns bästa utsiktspunkt samt Guanyin Buddha som med sina 108 meter sägs vara världens största. Det finns även två 18-håls golfbanor i Yalong Bay samt dykcenter där utrustning kan hyras.
Missa heller inte de trevliga lokala marknaderna där det framför allt går att fynda genom att handla odlade pärlor och kinesiskt sidentyg av hög kvalitet.
30 kilometer utanför Sanya ligger öns uppmärksammade varma källor i Nantian. Den anläggningen sägs vara den allra bästa men det finns mer än 30 stycken varma källor på Hainan. Utelivet är begränsat och sträcker sig till ett fåtal pubar med internationell stil, diskotek och karaokebarer. De finns i Sanya.

Hainan ger intryck av en oupptäckt paradisö. Åk dit och pröva Kinas mest spännande badort!

SanyaBay_pool1SanyaBaydeluxe_mountainview_roomHotell: Holiday Inn Resort Sanya Bay betyg4
Läge:
I Sanyabukten vid stranden.
Omdöme: Trivsamt hotell med stora rum, stort poolområde, flera restauranger och SPA anläggning.
Prisexempel: 7 nätter, del i dubbelrum inklusive frukost och transfer t/r Sanya flygplats, 4 500 SEK per person (1/6-31/10)Valuta: Hongkong dollar + Renminbi. Kreditkort accepteras allmänt (Hongkong), på hotellen (Hainan).
El: 220 V, adapter behövs.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Visum behövs ej till Hongkong. Visum skaffas på kinas ambassad. Kostnad 220 SEK (Hainan).
Övrigt: Varm tröja rekommenderas december-februari i Hongkong.