• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

I_kolonialfrfattarnas_fotspr

Guide: engelsktalande  Antal dagar: 11  Avresor: Dagligen  Flyg till/från: Kuala Lumpur (samt t/r Kuala Lumpur-Penang)

Penang20BeachFölj med till Malaysia på en resa i fotspåren av kolonialtidens brittiska författare. Bo där Kipling, Burgess och Maugham bott och res där deras romaner utspelats. Efter Kuala Lumpur och besök i den underbara hamnstaden Malacca, avslutas resan med en vecka på Penang och det klassiska hotellet Eastern & Oriental.

Hela Burma och Malacka halvön var brittisk koloni i 130 år och periodvis hem för folk i farten som reste eller flyttade, Det var handelsmän, sjöfarare, diplomater och författare. Tillsammans med Singapore var Penang det brittiska imperiets starkaste fäste i Sydöstasien. En av klenoderna från kolonialeran är Eastern & Oriental, en gång ansett som det bästa hotellet öster om Suez. På det hotellet har bland andra Anthony Burgess, Somerset Maugham, Noel Coward, Hermann Hesse, Mary Pickford och Joseph Conrad bott. Men även den Indienfödde nobelpristagaren Rudyard Kipling.

Anthony Burgess som skrivit ”A Clockwork Orange” arbetade som lärare i Malaysia 1954 – 59. Han har skildrat landet i sin trilogi The Malayan Trilogy: The time for a tiger (1956), The enemy in the blanket (1958) samt Beds in the East (1959).
Joseph Conrad skriver om Penang i sin mest kända roman Lord Jim, det är i Georgetowns hamn som skeppet Jeddah seglar in i och en del av handlingen sedan utspelar sig.
Penang_Kek-Lok-Si_TempleSomerset Maugham skrev om den första kvinnliga mördaren i Malaysia, Ethel Proudlock, gift med en brittisk lärare i Kuala Lumpur, som sköt ihjäl chefen för en tenngruva år 1911. Maugham bodde i Kuala Lumpur då och skrev en bok om fallet som fick titeln The Letter. I filmatiseringen av The Letter hade Bette Davis huvudrollen.
Nevil Shute skrev Fem svarta höns 1951 (på engelska A town like Alice) som delvis utspelar sig i staden Malacca under andra världskriget, boken handlar om den unga brittiska kvinnan Jean Paget som under sin ungdom var en krigsfånge där.

DAG 1 ANKOMST KUALA LUMPUR
Lokalguide möter på flygplatsen för transport till det centralt belägna hotellet. Kuala Lumpur är idag vad Singapore var för tjugo år sedan och utvecklingen den senaste tiden är imponerande. KL är en spännande pulserande världsmetropol idag. Jättelika varuhus varvas med lokala marknader och utländska snabbmatkedjor. De flesta talar engelska och man gör sig lätt förstådd.
Det råder en blandning av kinesisk-, malaj- och indisk kultur. Malaysia är muslimskt men buddhismen och hinduismen har också gjort starka avtryck i samhället, det märks inte minst avséende mat och helgdagar där alla religioners officiella högtider firas.

chinese_penangDAG 2 KUALA LUMPUR
Stadsrundtur under förmiddagen för att lära känna staden närmare. Det finns många sevärdheter i Kuala Lumpur, den gamla järnvägsstationen byggd i morisk stil, nationalmoskén, charmiga Chinatown, Royal Selangor – världens största tennfabrik och sist men inte minst, utan störst, Petronas Towers. Stadens landmärke nummer ett. De höga tvillingtornen är en upplevelse både inifrån och utifrån. Kvällen på egen hand. Uteliv finns det i form av diskotek, restauranger med levande musik och barer. De flesta ligger längs gatan Jalan di Ramblin. Dessutom har de stora varuhusen öppet på kvällarna om man vill shoppa. (F)

DAG 3 UTFLYKT TILL MALACCA
Heldagsutflykt till Malacca, hamnstad och en gång en viktig handelsplats för Malaysultanatet Malacka. Historien går tillbaka 600 år och genom åren har staden varit portugisisk, brittisk och holländsk. Idag är Malacca en kolonial och trivsam stad med influenser från europeérna, malajfolken och kineserna, många handels- och sjömän var kineser som bosatte sig på platsen och tydliga rötter från Kina finns kvar än idag. Därför är bebyggelsen en blandning av fästningar med kanoner, små kinesiska hus i glada färger, kyrkor, godsmagasin och tempel från flera religioner. Längs Jonker Street ligger mängder av butiker som säljer antikviteter och där lever genuina kinesiska traditioner kvar, det finns skobinderi, örtmedicinapotek, väveri och mycket annat. På en liten lokal restaurang äter vi en klassisk Peranakan lunch, typiskt kök för Malacca där de malajiska och kinesiska matkulturerna blandats. Sen eftermiddag är vi tillbaka på hotellet i Kuala Lumpur. (F-L)

Eastern-And-Oriental-Hotel-photos-HotelDAG 4 – 11 KUALA LUMPUR – PENANG
Efter frukost och utcheckning åker vi till flygplatsen och lämnar huvudstaden. På Penangs flygplats möter lokalguide för transport till hotellet och vi checkar in för sju nätter på Eastern & Oriental.
Ön Penang är som en kompott av Asien. Förutom prunkande tropisk grönska och härliga stränder finns Malaysias bästa mat där enligt många. Det är en mix av malajisk, indisk, kinesisk och europeisk, och det serveras dessutom dygnet runt. Georgetowns äldre kineskvarter är charmiga och det känns som att resa bakåt i tiden. Från gamla tempel luktar det rökelse och det är livlig aktivitet på små kaféer längs gatorna. Staden består även av flera lokala marknader och praktfulla byggnader från kolonialtiden. På Penang är det bara att njuta och fördela tiden mellan strandliv och sköna bad, pulsen i Georgetown och det fantastiska hotellet. (F alla dagar)

Prisindikation 9 200 SEK per person, del i dubbelrum, 10 hotellnätter (5* hotell), program enligt beskrivning. Flyg tillkommer.
Resan kan förlängas med obegränsat antal dagar i Malaysia.

Valuta: Ringgit. Kredikort accepteras på hotell och restauranger.
El: 240 V, adapter kan behövas (brittisk trestift).
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Visum behövs ej för vistelse kortare än 90 dagar.
Övrigt: Promenadvänliga skor och solskydd samt något finare klädsel (långbyxor, kjol, skjorta/blus till eventuella måltider på hotellen) rekommenderas.