• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

thailand
Guide: engelsktalande  Antal dagar:Avresor: Dagligen  Flyg till/från: Bangkok (samt Vientiane-Bangkok)

1Följ med på en innehållsrik rundresa i de nordöstra delarna, Isaan, där rötterna i Thailand finns. Att resa där är ett möte med starka traditioner och spänningsfylld kultur. Vi färdas på landsbygden längs ett orört landskap bortom allfarvägarna och besöker gamla tempelruiner med starka avtryck i landets historia. Resan avslutas i Laos, som en gång tillhörde Siam, och den intressanta huvudstaden Vientiane.

DAG 1 ANKOMST BANGKOK
Den livliga metropolen med ca 10 miljoner invånare berör och fascinerar.

DAG 2 BANGKOK
Direkt efter frukost står stadsrundtur på programmet. Båttur på de smala kanalerna som kallas klonger inleder, vi följer det vardagliga livet längs vattendragen och man förstår varför Bangkok kallas ”österns Venedig”. Det tidigare kungaresidenset Grand Palace som egentligen är ett stort palatsområde blir nästa anhalt. Tempelprakten är imponerande och landets mest värdefulla buddha, smaragdbuddhan, sitter i ett av templen vi besöker. Det innebär att besökare måste klä sig anständigt inne på området. Intill Grand Palace ligger templet Wat Po, hem för en 47 meter lång liggande ”vilande” buddha. Lunch på lokal restaurang innan rundturen avslutas.(F-M)

9968500_12de28f480_oDAG 3. BANGKOK-AYUTTHAYA-KORAT
Efter frukost på vårt hotell i Bangkok och en kort transport till River City Pier går vi ombord på kryssningsfartyget som tar oss norrut längs Chao Praya-floden. Ju längre norrut vi kommer ju mer övergår landskapet från miljonstad till grön, lummig landsbygd. Lunch serveras ombord innan vi kommer till graciösa Bang Pa In Palace – ett sommarpalats som byggdes av Kung Rama V i slutet av 1800-talet. Parken med tillhörande palats är en botanisk trädgård med statyer och byggnader i både orientalisk och västerländsk stil. I den forna huvudstaden Ayutthaya gör vi en sightseeingtur bland de stora ruinområden som idag är en väl underhållen arkeologisk plats och som finns med på Unescos världsarvslista. Under Ayutthayas glansdagar på 1600-talet var staden större än både London och Paris. Vi fortsätter nordöst mot staden Nakhorn Rachasima (som också kallas Korat) där vi checkar in på vårt hotell. Middag på hotellet (F-L-M)

DAG 4. KORAT-UDON THANI

Isaan är mer tätbefolkat än övriga Thailand och det är här som landets själ finns. Livet går i ett lugnare och mer harmoniskt tempo, maten är hetare och mer smakrik, vägarna kantas av risfält och barnen går barfota till skolan. Vårt första stopp i Isaan och på den så kallade Korat-platån är en keramikverkstad i Baan Daan Kwian. Krukor i keramik är typiskt för regionen. Färden går vidare genom det böljande landskapet mot Phnom Rung historiska park som är belägen på toppen av en slocknad vulkan. En gång i tiden låg där en betydande religiös khmer-stad. Än i dag går det att urskilja ruinernas inskriptioner. På väg till Udon Thani stannar vi i Baan Chonnabot som är ett centra för silkestillverkning. Vi följer det traditionella arbetet på nära håll.(F-L)

thailand6DAG 5. UDON THANI-PIMAI-NONG KHAI
Efter frukost åker vi till spektakulära Pimai, de spektakulära tempelruinerna som var den största och mest betydelsefulla handelsstaden under flera hundra års tid. Pimai är det näst största khmertempelområdet efter Angkor Wat i Kambodja. Vi besöker därefter det kända utomhus-nationalmuseet i Ban Prasat med arkeologiska fynd från området som daterats till Dvaravati-perioden, som blomstrade innan vår tideräkning började. Lunch på en lokal restaurang innan vi fortsätter norrut mot Nong Khai och vårt hotell. (F-L)

DAG 6. NONG KHAI-VIENTIANE
Direkt efter frukost åker vi till “The Friendship bridge”, den så kallade Vänskapsbron över Mekong-floden till Laos. Efter gränsstationen möter ny lokalguide för färden in till Vientiane, belägen vid Mekongs flodbädd. Laos har tidigare varit en del av Siam, ett eget kungadöme och en fransk koloni i före detta Indokina. Kolonialbyggnader och fontäner blandas därför med palmer och primitiva restauranger tillverkade av bambu, och på lokalmarknaderna säljs såväl färska baguetter som heta nudelsoppor. (F)

2931230545_215f575b32_oDAG 7. VIENTIANE
Den som är uppe riktigt tidigt hinner kanske med ett besök på lokalmarknaden ”Russian Market” som är öppen på morgonen. Där hittar man mat, kryddor, djur, souvenirer, möbler och kläder plus mycket annat.Under förmiddagens givande stadsrundtur besöker vi bland annat Wat Sisaket, Laos äldsta tempel vars kloster har mer än 6 000 buddhastatyer samt Patouxay, triumfbågen, som fransmännen uppförde under kolonialepoken och som nu är ett landmärke för Vientiane. Middag på lokal restaurang. (F-L-M)

DAG 8. NAM NGUM
Denna dag beger vi oss ut på landsbygden i Laos. Längs vägen besöker vi en lokalmarknad som främst besöks av etniska minoriteter, s.k. bergsfolk. Vid lunch är vi framme vid sjön Nam Ngum, där vi kan njuta av sköna vyer. Vi äter lunch innan vi sätter oss i båtar för en avkopplande tur på sjön. I byn Ban Phone stannar vi till för att se tillverkning av bambukorgar och lokalt laotiskt risbrännvin. (F-L)

DAG 9.
VIENTIANE-BANGKOK

Avfärd från hotellet till flygplatsen på morgonen för flyg tillbaka till Bangkok.(F)
Vistelsen kan förlängas med obegränsat antal dagar var som helst i Thailand.

Prisindikation 9 800 SEK per person, del i dubbelrum. Flyg tillkommer.

Valuta: Thailändska baht. Laotiska Kip (ej konvertibel). Baht fungerar i Laos. Kreditkort accepteras allmänt.
El: 220 V, adapter kan behövas (två stift).
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Visum till Laos fås vid gränsen. Kostnad 30 USD.
Övrigt: