• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap


Upptäck det härliga Irland på egen hand med bil. Längs vägarna ses charmiga byar, gröna slätter och slott samt massor av gästvänliga irländare som älskar sin pubkultur mer än någonting annat.

För att göra det smidigare är boende förbokat, efter en dag bakom ratten är det skönt att veta att rummet står klart. Tryggt och bekvämt! Resrutten inleds i Dublin och fortsätter via Cork och omtalade Blarney Castle, mysiga Killarney och natursköna Ring of Kerry samt de dramatiska Moher klipporna i Clare County, innan Dublin återses inför den sista natten. Nedan följer rekommendationer på vad som kan göras och besökas längs resrutten. Var någonstans övernattning sker står längs ned i texten vid varje dag.

DAG 1 DUBLIN
Ankomst Dublin, bilen hämtas på flygplatsen och ni rullar iväg mot ert Bed & Breakfast för incheckning. Miljonstaden Dublin city erbjuder nästan allt. Det finns många museer som Dublin Writers Museum, James Joyce Cultural Centre och National Museum of Ireland bara för att nämna några. The Temple Bar området är centrum för underhållning i Dublin. Det finns till exempel teatrar, operor, marknader, dans, musik, utomhusbio, bildkonst och familje evenemang. Nattliv måste upplevas med levande irländsk musik varje kväll i veckan. Övernattning i Dublin.

DAG 2 DUBLIN - WEXFORD 
Efter en stadig frukost sätter man sig bakom ratten och börjar rulla genom det vackra landskapet.Efter att ha lämnat Dublin kan man köra genom Wicklow till Glendalough med fantastiska vyer, historiska ruiner och vackra promenader. Glendalough är en guldgruva av irländska arv. Fortsätt till staden Enniscorthy som ligger norr om Wexford vid floden Slaney. Där ligger County Wexford museum inhyst i slottet Enniscorthy Castle. Vidare till New Ross vid floden Barrow, känd eftersom den är ursprunglig hemort för släkten till USA: s tidigare president John F. Kennedy. Oaklands Lake en mil från New Ross är en utmärkt plats för fiske. Sjön är full av karp och brax. Runt Wexford finns flera attraktioner som Wexford Wildfowl Reserve, Johnstown Castle Gardens och Jordbruksmuséet Slatee Islands Tacumshane Windmill. Det finns många stränder i Wexford, exempelvis Ballyhealy Beach i Kilmore. Längs stranden österut till Carnsore Point passeras de pittoreska sjöarna vid Tacumshin och Ladys Island, som båda är kända för fågelskådning. Övernattning i Wexford.

DAG 3 WEXFORD - CORK
Avresa från Wexford för att köra mot Waterford. På Waterford Crystal fabriken tillverkas kristallglas som anses vara bland världens finaste. Du kommer att få ta del av hantverksprocessen på nära håll. Följ Dungarvan Drive Copper Coast till Cork, som omfattar klippor och vikar mellan Dungarvan och den stora badorten Tramone samt mindre badorter som Clonea och Bunmahon. Den medeltida staden Youghal är en av de mest populära semesterorterna på sydkusten. Det finns flera stränder och skaldjursrestauranger, golf, levande musik, fantastiska promenadstråk och cykelvägar. Cork är den tredje största staden i Irland. Det finns två huvudsakliga kanaler i staden, man kommer att korsa många broar. Cork erbjuder alla typer av underhållning som musik, teater, film, dans och poesi. Fota Wildlife Park är en djurpark som har djur som trivs i en frigående miljö. Belägen i Carrigtowhill nära Cork.

Blarney med det berömda slottet ligger 8 km från Cork City, mitt i det vackra skogsklädda landskapet. På det legendariska Blarney Castle är högsta prioritet för många att kyssa den berömda Blarney stenen . Tradition säger att de som kysser stenen kommer att förses med gåvan av vältalighet - "the gift of the gab", som lokalbefolkningen kallar den.

Cobh Heritage Centre: ger en chans att lära berättelsen om Cobh's origins. Detta är en unik del av irländsk historia. Från 1848-1950 emigrerade över 6 miljoner vuxna och barn från Irland på grund av potatispest och hungersnöd - över 2,5 miljoner reste ut från Cobh, vilket gör det till den enskilt viktigaste hamnen under den stora emigrationen. Övernattning i Cork.

DAG 4 CORK - KILLARNEY
Från Cork, kan man välja att köra den raka vägen N22 till Killarney eller via kusten. Model Railway Village ligger i Clonakilty. Där kan man resa tillbaka i tiden och se livet som det var på 1940-talet. Du kan se den gamla järnvägslinjen till Cork porträtteras i en förtjusande miniatyrby. Alla modeller och figurer är handgjorda i miniatyrbyn. Schull Planetarium ligger i kustbyn Schull i West Cork. Det är det enda planetariet i Irland. En projektor där visar en korrekt representation av natthimlen från någonstans på norra halvklotet. Killarney är Irlands finaste nationalpark med de högsta bergen, tät ekskog och vackra sjöar. Det finns också 43 golfbanor inom en två timmars bilfärd från centrum. Man kan också fiska, cykla eller rida på häst.Den lilla staden Killarney är också landets pubrikaste stad i proportion till befolkningsmängden. Övernattning i Killarney.

DAG 5 KILLARNEY 
The Ring of Kerry är ett måste, det är en väg som sägs vara en av de vackraste natursköna vägarna i hela världen! Starta från Killarney och kör längs Kerry halvön, det blir en biltur med magnifik utsikt och charmiga små städer. Cirkelturen runt Kerry är 179 kilometer lång. Övernattning i Killarney.

DAG 6 KILLARNEY - ENNIS
Från Killarney bär det av mot Clare County. Clares huvudort är Ennis som omgärdas av charmiga byarna Doolin, Fanore och Ennistymon, mest kända för sin fina musiktradition. Flera av byarna har en färjeförbindelse till Aran öarna, det är säregna öar där iriska fortfarande talas och landskapet består av gröna böljande fält och massvis av stenmurar som ringlar sig över vidderna. Längs kuststräckan sydväst om Doolin, mindre än en timmes färd från Ennis, ligger de spektakulära klipporna ”Cliffs of Moher. Där kan man få en otrolig utsikt över klipporna som stupar 200 meter rakt ner i Atlanten. Hinner man kan man köra till Kylemore Abbey, ett fantastiskt slott som upprättades på sent 1800-tal och som idag tjänstgör som kloster.  Clare är ett perfekt resmål för dem som tycker om natur. Fiske, promenader, cykling och golf är populära aktiviteter. Övernattning i Ennis.

DAG 7 ENNIS - DUBLIN 
På väg tillbaka till Dublin från Ennis passeras flera små byar och städer. Stanna gärna till på en lokal pub eller restaurang för en kopp kaffe eller en liten pint och njut av den traditionella irländska atmosfären. Tillbaka i Dublin finns gott om alternativ att se och göra. Övernattning i Dublin. Många menar att ett besök i Dublin är inte komplett utan ett besök på landets stolthet Guinness. På Guinness Storehouse får man veta allt om världens mest berömda öl. Som besökare får man en resa genom det förflutna, nutid och framtid. Man lär känna ingredienserna, processen, tiden, hantverk och ser vilken passion som ingår i varje ”pint of Guinness”. Är man intresserad av en annan klassisk alkoholhaltig dryck så finns flera whisky destillerier att besöka på Irland, ett av de mest berömda, Jameson, ligger i Dublin. Övernattning i Dublin.

DAG 8 AVRESA DUBLIN
Bilen lämnas tillbaka på Dublins flygplats, avsätt lite extratid då blanketter ska fyllas i, nycklar ska kvitteras och bilen ska inspekteras av personal från uthyrningsfirman med mera.

Prisindikation 5 950 SEK per person, del i dubbelrum inklusive boende med frukost och hyrbil i åtta dagar, bilförsäkring  ingår i priset. Priset är baserat på två personer som delar rum och bil. Om fyra personer reser tillsammans och delar bil delas bilkostnaden på fyra. Flyg tillkommer.

Valuta: Euro. Kreditkort accepteras på hotell och i större butiker.
El: 230 V Adapter behövs
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide etc
Pass/visum: Visum behövs inte. Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa behövs.
Övrigt: Promenadvänliga skor, vindskyddande jacka och solglasögon (den som kör bilen) rekommenderas. Exakta platser för boende kommer att bekräftas vid bokningen. Alla hotell och Bed & Breakfast är godkända av Irish Tourist Board. Vissa B&B tar ut en liten parkeringsavgift för att parkera bilen över natten.