• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

elegans-och-klass
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 13  Avresor: Dagligen  Flyg till/från: St. Barths

stbarthamn_-_KopiaDen lilla ön St. Barths, som den också kallas, är en vacker pärla med härliga stränder, ett stort utbud av högklassiga restauranger och shopping. Vattnet är kristallklart turkost och den som tycker om att njuta av sol, bad eller dykning blir inte besviken. I marinan ligger lyxyachter och vill man få sig ett glas årgångsvin eller äkta champagne går det utmärkt.

St. Barthelemy har blivit ett ställe för societet, främst fransk och amerikansk och hela ön andas flärd och elegans. Världsberömda musik- och filmstjärnor söker sig till ön och det är inte ovanligt att stöta på några superkändisar.
Nu finns det restauranger och charmiga kaféer också för den som inte söker det mest extravaganta, maten är utsökt även på de billigare serveringarna och det ligger en viss charm i att vistas i de här miljöerna och betrakta.

Mellan åren 1784 – 1878 var st. Barthélemy en svensk koloni, Frankrike sålde en gång ön till Sverige i utbyte mot handelsrättigheter i Göteborgs hamn, efter 94 år sålde Sverige sedan tillbaka ön till Frankrike för att stärka statsfinanserna. Öns svenska förflutna är ganska tydligt. Många av gatorna i staden Gustavia har både franska och svenska namn, exempel på de svenska gatnamnen är köpmansgatan, drottninggatan och nygränden men även franska namn har svensk anknytning som Rue du Roi Oscar II och Rue de Piteå. I öns statsvapen finns tre kronor och flygplatsen där man landar heter för övrigt Gustaf III.

poolStBarth_-_KopiarumStBarth_-_KopiaIdag är det en underbar och trivsam jetset ö med suveränt strandliv och shoppingmöjligheter i små färgstarka boutiquer. En botanisk trädgård och ett par äldre kyrkor bidrar till den rogivande stämningen. Det bor färre än 6 000 invånare på ön, nattlivet är lugnt och begränsat till mysiga utomhusbarer och restauranger, några med levande musik.
Till St. Barths åker man för att unna sig själv något extra.

Prisexempel 12 nätter: 21 500 SEK per person (gäller tom 16/12), del i dubbelrum, 4+* förstaklass hotell. I priset ingår: frukost alla dagar, transport till och från flygplats, Sunset kryssning samt en 60-minuters massage. Skatt EUR 18/rum/natt tillkommer (betalas på plats vid utcheckning). Internationellt flyg tillkommer.