• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

Ilha_Grande_med_Rio
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 10  Avresor: Dagligen  Flyg till/från: Rio de Janeiro

rio1Den regnskogsbeklädda ön Ilha Grande är en riktig pärla som erbjuder tropiskt klimat, fina stränder, vänliga människor och god mat. Vad kan man mer begära? Det är bara ett par timmars färd från pulsen i Rio de Janeiro, vilket gör att en vistelse på Ilha Grande tillsammans med några dagar i Rio blir en perfekt semesterkombination.

DAG 1 ANKOMST RIO DE JANEIRO
Chaufför möter på flygplatsen för transport till hotellet. ”Cidade maravilhosa” betyder den fantastiska staden på portugisiska som man talar i Brasilien, och det är just vad brasilianarna själva kallar sin huvudstad Rio de Janeiro.

DAG 2 RIO
Hela dagen ägnar vi åt sightseeing i Rio och besöker några av Brasiliens största attraktioner.Vi startar med berget Corcovado med Jesus statyn, av flera ansett som ett av världens sju underverk. Vi åker ända upp till toppen, 710 meter över havet. Själva statyn är 40 meter hög och utsikten över staden och Guanabara bukten är magnifik. Lunch blir det på lokal restaurang. Efter lunch beger vi oss till Pão de Açucar, sockertoppen. På vägen dit passeras både Flamengo och Botafogo stränderna. Vi tar linbana upp till första anhalt, utsiktspunkten Urca innan vi fortsätter till toppen. Utsikten är även därifrån storslagen. Någon av kvällarna kan man passa på att se riktig samba, vad annars när man befinner sig i sambans huvudstad? Det finns flera lokala dansrestauranger och "showroom", fråga lokalguiden eller i hotellreceptionen om vägbeskrivning. (F)

DAG 3 RIO
Dagen på egen hand. Promenera i de gamla stadsdelarna Lapa och smit in på en samba bar? Besök Flamengoparken? Ta spårvagnen genom charmiga Santa Tereza, eller kanske bara ligga på en av de klassiska stränderna och njuta av livet?
Aktiviteten är störst på stränderna Copacabana och Ipanema. Framför allt finns ett rikt folkliv på Copacabana där folk spelar fotboll, volleyboll, cyklar, dansar, äter och badar men det finns även stränder för den som vill ta det lite lugnare. Ipanema är lite mer elegant och i området finns fler klädboutiqer och trendiga kaféer än på andra håll. Det går inte att ha tråkigt i världsmetropolen Rio, det bor 10 miljoner invånare och därtill har vi miljoner turister varje år och det finns gott om aktiviteter för att uppfylla allas nyfikenhet.

På kvällen lämnar vi hotellet för att äta middag på en traditionell Churrascaria, något som är klassiskt brasilianskt. Det är en liten upplevelse i sig där det serveras många olika sorters kött som servitörer kommer till ditt bord och skär upp efter önskemål, det kan vara lamm, biff, fläsk med mera och till det finns sallader och speciella smakrika såser. (F-M)


ilhagrandedivingDAG 4 RIO – MANGARATIBA - ILHA GRANDE
Efter frukost lämnar vi hotellet i Rio och tar oss till hamnen i Mangaratiba. Där tar vi båten till den underbara ön Ilha Grande. Båtfärden tar ca en timme.

DAG 5 – 10 ILHA GRANDE
Nästkommade sex dagar blir på Ilha Grande.Ön har en spännande historia, den har verkat som plantageö, fängelseö och som tillflyktsort för engelska, holländska och franska pirater från det spanskdominerande Sydamerika och det finns en rad legender om skatter på ön.
När Ilha Grande ”upptäcktes” av portugiser i början av 1500-talet var ön befolkad av Tupinambasindianer. De hade gett ön namnet Ipua Guassu som betyder den stora ön, som i sin tur blir Ilha Grande på portugisiska.
Under 1600-talet anlades sockerrörs-, kaffe- och bananplantager och det var många oroliga år med livlig slavhandel. Det var först när Brasilien blev självständigt som städerna på Ilha Grande grundades och först in på 1900-talet var det lugn på ön.
På den nästan bilfria ön bor det ca 6000 människor som lever på plantager, fiske och lite turism i huvudsak. Från fastlandet kommer man med båt till Abraao, öns största stad. Det finns flera undangömda stränder på ön vilket innebär att man kan variera vistelsen med att sola på flera stränder där det knappt finns andra besökare och stranden blir ”egen”. Det går att hyra kanot, fiska, vindsurfa, gå på dykkurs etc. Häxans vattenfall som erbjuder en vattenkaskad på drygt 10 meter, vilken kan vara svalkande och skön efter en vandring, är ett populärt utflyktsmål.

ilhagrandestreetEn promenad i den vackra regnskogen är att rekommendera tack vare alla blommor, exotiska växter, fjärilar, fåglar och apor. Från flera platser kan man även njuta av utsikten över Abraazinhobukten. Vid själva Abraazinhostranden finns en taverna där dagens lunch eller en iskall Caipirinha kan avnjutas.En spännande attraktion är fängelseruinen vid Dois Rios dit man vandrar över hela ön. Fängelset har varit hemvist för några av Brasiliens mest beryktade skurkar genom åren men idag finns bara murarna, matsalen, delar av cellerna och den gnisslande fängelseporten kvar. Den lilla by som byggdes upp intill fängelset ligger där fortfarande och där lever ättlingar till de forna fångvaktarna. Där kan man stanna till och äta lite färska fiskrätter på någon bar eller svalka sig med ett dopp i floden.

HotellPå Ilha Grande bor man i så kallade Pousadas, det är små primitiva pensionat och hotell som är trivsamma, rena och fräscha och standarden är någonstans mellan två och tre på en fem-gradig skala. Gatorna är smala och består av hårdtrampad sand. Tempot är lugnt och vill man slappna av är ön perfekt. Vi bor på Pousada Colibri, ett mycket charmigt litet hotell som drivs av svensktalande brasilianaren Tonino Fagerlind. Han talar både svenska och portugisiska flytande och har en suverän lokalkännedom. Han ser till att alla trivs och upplever Ilha Grande på allra bästa sätt.

Lokalguide följer med till flygplatsen den sista dagen och ser till att allt fungerar med båtfärden från Abraao till Mangaratiba samt därifrån med bil till flygplatsen i Rio.

Prisindikation 6 950 SEK per person, del i dubbelrum inkl frukost. I priset ingår transporter, färjebiljetter och Churrascaria exklusive dryck. Flyg tillkommer.amazonasAMAZONAS

Guide: engelsktalande  Antal dagar:Avresor: Dagligen
Flyg till/från: Manaus

Lägg till fem dagar i Amazonas – den legendariska regnskogen. I direkt anslutning till de tio dagarna på Ilha Grande och Rio går det bra att fortsätta vistelsen i Brasilien. Amazonas kan även bokas som fristående program och måste inte kombineras med Rio och Ilha Grande.

Vi flyger till staden Manaus som är huvudstad i delstaten Amazonas och den största staden längs Amazonfloden. Manaus grundades redan 1669 och var en gång centrum för Brasiliens gummiproduktion. Idag bor ca 1,5 miljoner invånare där. I Amazonas finns mängder av träd och plantor som har ätbara frukter, ett par tusen träslag och lika många fågelarter. I flodernas bruna vatten simmar pirayor och piracurer, jättefiskar. Har man tur får man också se de rosafärgade sötvattensdelfinerna. De högljudda vrålaporna gör sig ständigt påminda och även om man inte ser djur hela tiden känns närvaron genom ljud, dofter och läten. Dessutom finns det slöa sengångare och alligatorer som vi med stor sannolikhet kommer att se under vår vistelse. Under dagarna på lodgen ingår helpension. Måltidsdrycker tillkommer. Maxvikt på medhavt bagage är 5 kg. Övrigt bagage kan deponeras i Manaus.

DAG 1 RIO – MANAUS/AMAZONAS
Avresa med flyg från Rio. Flygtiden till Manaus från Rio är ca 4,5 timmar. Övernattning i Manaus.

DAG 2 AMAZONAS
Efter frukost startar färden mot vår lodge belägen i världens största regnskog. Färden tar ca fyra timmar och blir med minibussar på slingrande vägar och med båt uppför Urubú floden. Vår lodge ligger som ett mini-paradis mitt inne i regnskogen och är omgiven av sjön Igarapes. Vår lodge har rum med luftkonditionering, egna badrum och på området finns ett observatorietorn. Personalen på lodgen talar engelska. (F-L-M)

amazonasbatDAG 3 AMAZONAS
På morgonen ger vi oss ut på en spännande vandring i Amazonas djungel. Där bekantar vi oss med djur och natur. Vi är tillbaka på lodgen vid lunchtid. Eftermiddagen ägnas åt en kamp med en av flodens innevånare - Pirayan. Fisken med de rakbladsvassa tänderna och den stora aptiten bjuder upp till ett roligt fiske som passar alla. På kvällen börjar de större rovdjuren att röra på sig och vi ger oss ut på floden igen. Vi glider fram i mörkret och leter efter alligatorns röda ögon som förhoppningsvis tittat upp ur det mörka vattnet(F-L-M)

DAG 4 AMAZONAS
Efter frukost är det dags för ytterliggare en utflykt, denna gång till Vitoria Regias sjöar. Namnet kommer från den gigantiska liljeväxt som sluter sig om natten och blommar på dagen. Bladen kan nå en diameter av 1,8 meter och ger en "trollsk" stämmning när de ligger och flyter på vattnet. Blomman kallas "Sjöarnas drottning". På eftermiddagen åker vi efter floden Igapo, där vi får veta mer om Caboclo-folket och även besöka ett av deras hus. Caboclo folket är en blandning av de ursprungliga indianerna och inflyttade människor av afrikanskt eller europeisk bakgrund (F-L-M)

DAG 5 MANAUS – RIO
Avresa till flygplatsen i Manaus för flyg tillbaka till Rio de Janeiro. Flygresa hemåt. (F)

För fler foto av vårt Amazonas program, klicka här http://www.facebook.com/media/set/?set=a.270969969597606.79189.125988404095764&type=1

Prisindikation 6 300 SEK per person, del i dubbelrum, helpension. I priset ingår transfer, utflykter och engelsktalande guidning. Flyg tillkommer.

Valuta: Brasiliansk real BRL. Internationella bankkort accepteras allmänt.
El: 100-220 V, adapter behövs.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Svenska medborgare behöver ej visum.
Övrigt: Promenadvänliga skor och solskydd (Ilha Grande), oömma kläder, kikare, myggmedel och ficklampa (Amazonas) rekommenderas.