• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

pskn 

 

 

1pskMellan Franska Polynesien och Sydamerika ligger påskön. Gåtfull och omtalad med såväl kokospalmer som vulkanlandskap, och sist men absolut inte minst, de väldiga stenstatyerna. På ön finns det fler än 900 stycken, deras vikt uppskattas till flera hundra ton och de allra högsta mäter 21 meter. Påskön är en avlägsen och spännande sevärdhet i världsklass.

En holländsk amiral vid namn Jacob Rogeween upptäckte ön på påskdagen år 1722 och döpte den efter dagen. Idag bor det ca 4 000 invånare där och antalet hästar är ungefär lika stort. Statyerna som kallas Moaier lär ha byggts som en hyllning till Rapa Nui folkets förfäder och gudar. Man kan bara föreställa sig allt det arbete som lagts ned på att bygga statyerna. Det finns teorier om att det tog ett helt år att färdigställa en staty och fram till idag har man ännu inte riktigt förstått hur och varför de byggdes. Några Moaier har pukao, en hatt som tillverkades av lava och fästes på stenfigurerna efter att deras huvuden var färdiga.

Klimatet är subtropiskt och det är ständigt behagligt varmt. Det finns riktigt fina stränder med puderfin sand och påskön är enligt många en av världens bästa dykplatser med sitt kristallklara vatten, det finns också goda förutsättningar för snorkling och surfing. Bästa tiden för dykning är oktober till april. Man kan även passa på att utforska öns vackra natur med häst eller genom att vandra, eller varför inte spendera tid på någon av de läckra stränderna?

2pskDet går flyg från både Santiago i Chile och Lima i Peru. Trafiken är mer frekvent från Chile som ön tillhör. Den imponerande påskön anses vara den mest avlägset bebodda platsen på jorden och flygtiden dit är drygt fem timmar. Ett par eller några dagar på påskön kan kombineras med alla våra program i Chile och Peru.

DAG 1 ANKOMST PÅSKÖN
Lokalguide möter på flygplatsen för transport till hotellet.

DAG 2 HELDAGS UTFLYKT TILL RANO RARAKU OCH ANAKENA
Vid Rano Raraku finns hundratals moaier. Härifrån har man en fantastisk utsikt mot havet och Ahu Tongariki som är öns största ahu med 15 statyer. Ahu är altare där Stenstatyerna placerades för  religiösa och sociala aktiviteter. Utflykten avslutas med besök vid den vackra stranden Anakena där det även ligger två restaurerade ahus, Nau Nau och Ature Huke. Möjlighet till bad i havet ges där.(F-L – lunch i medtagen box)

3pskDAG 3 UTFLYKTER TILL ORONGO OCH AKIVI
Första stopp blir vid vulkanen Rano Kau där det erbjuds fantastisk utsikt över hela ön. Nästa anhalt blir den lilla byn Orongo som var ett ceremoniellt center, Där finns 53 restaurerade hus och mer än 1000 petroglyfer. Efter lunch på egen hand fortsätter turen till Ahu Akivi , beläget mitt på ön med 7 moaier, den enda ahun där moaierna vänder sig mot havet. (F)

DAG 4 AVRESA
Transport till flygplatsen för avresa. (F)

 

Prisindikation 5 900 SEK per person, del i dubbelrum. I priset ingår 3 hotellnätter (3+* hotell), program enligt beskrivning inkl inträden och alla transporter. Måltider enligt program (F-L-M). Internationellt flyg tillkommer. Högsäsongstillägg i december.