• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

Mexikos_klassiker
Guide:
engelsktalande  Antal dagar: 13  Avresor: Dagligen  Flyg till/från: Mexiko City

mexiko1Från Zocalo till världens största pyramid utforskar vi en av de folktätaste städerna på jorden, Mexiko City. Taxco är ett av de mest populära resmålen för mexikaner själva, dels för att staden är en kolonial pärla men också för att gruvorna genererat ofantligt mycket silver i flera hundra år. Acapulco var jetset för hela Mexiko och Nordamerika under 60-, 70- och 80-talet, och än idag dyker folk från klipporna. Följ med på en trippel Mexiko City – Taxco – Acapulco!

DAG 1 ANKOMST MEXIKO CITY
Vi ankommer Mexiko och lokalguide möter på flygplatsen för transport till hotellet.

DAG 2 MEXIKO CITY
Efter frukost åker vi på sightseeingtur i huvudstaden som har ca 20 miljoner invånare, vi besöker det centrala torget och stadens kärna Zocalo där vi gör ett stopp för att strosa runt lite på egen hand, vi åker längs boulevarden Paseo de la Reforma där vi ser statyn självständighetens ängel, stadens mest kända landmärke idag. Vi kommer även till Chapultepec parken som är lite av stadens Central Park. Vidare ser vi Nationalpalatset med konstnären Diego Riveras omtalade väggmålningar och hinner med ett besök i Xochimilco med de smala kanalerna och de så kallade flytande trädgårdarna. Kanalerna är rester av ett omfattande vattensystem som Aztekerna en gång byggde runt sin huvudstad Tenochtitlán.
På kvällen lämnar vi hotellet för att gå på klassisk mexikansk middag med musik och dans. Vi åker till Zocalo och La Hacienda los Morales. En klassisk restaurang där det visats traditionell dans och levande musik i flera generationer. Vi bjuds på färgsprakande uppvisningar och god mat(Måltidsdrycker tillkommer). (F-M)

teotihuacanDAG 3 TEOTIHUACAN
Utflyktsdag till ett par av de mest högtidliga platserna I Mexiko. Första anhalt blir Guadalopebasilikan, där tillbes Jungfrun av Guadalope som är Mexikos skyddshelgon. Därefter fortsätter vi till Teotihuacan, den största forntida indianstaden som upptäckts i hela Mesoamerika och de största kvarlevorna efter en relativt okänd högkultur från 700-talet. Där finns flera tempel, de dödas gata Calzada de los Muertos samt de omtalade mån och solpyramiderna. Den mäktiga solpyramiden är världens största pyramid, har man ork kan man gå de tvåhundra trappstegen upp till platån på toppen och njuta av en vidunderlig utsikt över ruinområdet.(F)

DAG 4 MEXIKO CITY – TAXCO
Vi checkar ut från hotellet för att färdas i buss till den högt belägna staden Taxco. Vi tar oss ut genom Mexiko Citys gator och det blir glesare mellan husen tills vi är ute på landsbygden. Efter en dryg timme gör vi ett första stopp i den härliga spanska kolonialstaden Cuernevaca. Vi stannar till mitt i centrum vid stadens stolta katedral från 1500-talet. Resan fortsätter och vi kommer fram till Taxco efter lunch. Staden är väldigt charmig med smala kullerstensgator och blomsterprydda kolonialhus. I staden finns flera stora kyrkor, Santa Prisca kyrkan, som har två torn, är den främsta. Annars är Taxco silverstaden nummer ett i Mexiko, här fanns många silvergruvor med stora fyndigheter och inte minst intresserade det spanjorer som erövrade Mexiko på 1500-talet. Äventyraren och handelsmannen Hernan Cortez slog sig ned i trakten på grund av silvret och döpte staden till Taxco. Än idag är silverbrytning och silverarbeten huvudnäring i trakten. Fler än hundra butiker som säljer silverföremål vittnar om det. Kvällen på egen hand i Taxco.(F-L)

Acapulco3DAG 5 TAXCO – ACAPULCO
Vi lämnar silverstaden efter frukost och sätter kurs söderut mot stillahavskusten. Vi åker på landsbygden mellan bergsformationer och passerar flera byar innan vi når Acapulco före lunch. Vi checkar in för att bo åtta nätter på hotellet.(F)

DAG 6 – 13 ACAPULCO
Acapulco är en av de riktigt klassiska resmålen. Flera filmer, inhemska som Hollywoodfilmer, har spelats in i staden. Ett exempel är Elvisfilmen ”Fun in Acapulco”. I Acapulco finns det mesta om man är hungrig, lokala bodegas, lyxrestauranger och amerikanska snabbmatkedjor bland mycket annat. På stranden finner man solstolar, parasoll, försäljare som säljer glass och hantverk med mera, båtuthyrare, nattklubbsinkastare och folk som spelar volleyboll. Vissa delar är lugna, andra livligare. Stranden är fin och havet inbjuder till många bad, vill man dyka, snorkla eller åka på fisketur finns det möjlighet att hyra utrustning och åka med på båtturer dagligen. Från klippan La Quebrada, en 40 meter hög avsats, dyker fortfarande våghalsiga unga män, med livet som insats, ner i havet för att imponera på turister och unga kvinnor. Detta nervkittlande och legendariska spektakel utspelas dagligen.
När mörkret faller tänds tusentals neonljus och diskoteken, barerna, restaurangerna och danspalatsen där det dansas latinamerikanskt öppnar sina dörrar. Kostymklädda orkestrar med sombreros sveper in i restaurangerna och spelar Guantanamera samtidigt som gästerna beställer in kvällens första Margherita. Så ser det ut idag och så har det sett ut i femtio år. (F alla dagar)
Beroende på när flygresan hemåt avgår blir det transport direkt upp till flygplatsen i Mexiko City avresedagen, alternativt dag 12, alltså dagen innan hemresa, om flyget avgår på morgonen och då tillbringas den sista natten där istället för i Acapulco. Man kan välja att åka buss(ingår) eller flyga upp(mot tillägg) till Mexiko City.

Prisindikation 9 930 SEK per person, del i dubbelrum. Flyg tillkommer.


Valuta: Mexikansk peso MXN eller USD. Internationella bankkort accepteras på hotell och i större butiker.
El: 110-220 V, adapter behövs.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Svenska medborgare behöver ej visum.
Övrigt: Promenadvänliga skor och solskydd rekommenderas.