• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

Upplevelser_p_Yucatn
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 14  Avresor: Dagligen  Flyg till: Mexiko City(samt Mexico City - Merida)  Från: Cancun via Mexico City

Chichen_Itza_1Mexiko är ett land oerhört rikt på kultur och tradition, vem har inte hört talas om Mexikanska hattar - sombreros? Mexikansk mat? Musik? Dans? Tequila? Azteker? Pyramider? Och så vidare, listan kan göras lång. Följ med på en resa där vi bekantar oss med kulturen och historien, samt avslutar med sol och ljuvliga bad i ett land som är fyra gånger så stort som Sverige.

DAG 1 ANKOMST MEXIKO CITY
Vi ankommer Mexiko och lokalguide möter på flygplatsen för transport till hotellet.

DAG 2 MEXIKO CITY
Efter frukost åker vi på sightseeingtur i huvudstaden som har ca 20 miljoner invånare, vi besöker det centrala torget och stadens kärna Zocalo där vi gör ett stopp för att strosa runt lite på egen hand, vi åker längs boulevarden Paseo de la Reforma där vi ser statyn självständighetens ängel, stadens mest kända landmärke idag. Vi kommer även till Chapultepec parken som är lite av stadens Central Park. Vidare ser vi Nationalpalatset med konstnären Diego Riveras omtalade väggmålningar och hinner med ett besök i Xochimilco med de smala kanalerna och de så kallade flytande trädgårdarna. Kanalerna är rester av ett omfattande vattensystem som Aztekerna en gång byggde runt sin huvudstad Tenochtitlán.
På kvällen lämnar vi hotellet för att gå på klassisk mexikansk middag med musik och dans. Vi åker till Zocalo och La Hacienda los Morales. En klassisk restaurang där det visats traditionell dans och levande musik i flera generationer. Vi bjuds på färgsprakande uppvisningar och god mat(Måltidsdrycker tillkommer). (F-M)

DAG 3 TEOTIHUACAN
Utflyktsdag till ett par av de mest högtidliga platserna I Mexiko. Första anhalt blir Guadalopebasilikan, där tillbes Jungfrun av Guadalope som är Mexikos skyddshelgon. Därefter fortsätter vi till Teotihuacan, den största forntida indianstaden som upptäckts i hela Mesoamerika och de största kvarlevorna efter en relativt okänd högkultur från 700-talet. Där finns flera tempel, de dödas gata Calzada de los Muertos samt de omtalade mån och solpyramiderna. Den mäktiga solpyramiden är världens största pyramid, har man ork kan man gå de tvåhundra trappstegen upp till platån på toppen och njuta av en vidunderlig utsikt över ruinområdet.(F)

merida-street-mexicoDAG 4 MEXIKO CITY – MERIDA
Vi checkar ut från hotellet för att flyga till Merida som är en vacker stad med många europeiskinfluerade byggnader,genom åren har många tillresande handelsmän också hjälpt till att sätta en kolonial prägel. Lokalguide möter på flygplatsen för transport till hotellet i Merida som blir bostad i de kommande två nätterna.(F)

DAG 5 UTFLYKT TILL UXMAL
De följande dagarna ges en stor inblick i den fascinerande Maya kulturen. Uxmal var en av de viktigaste städerna för Mayaindianerna, som mest bodde det en gång i tiden mellan 20- och 30 000 människor och tempel i området hade betydelse även utanför det som idag utgör Yucatan. Byggnader utformades normalt i fyrkanter och dekorerades med skulpturer av gudar och symboliska motiv. Det mest berömda är ”Trollkarlens tempel”, det har påbyggts i hela fem omgångar med traditionella dekorationer som är mest detaljerade i toppen. För varje påbyggnad tillfördes mer och mer avancerade utsmyckningar vilket gör detta tempel än mer unikt. Vi ser därefter en ruin som även kallas ”maskernas palats”, täckt i 300 masker. (F-M)

DAG 6 MERIDA - CHICHEN ITZA – PLAYA DEL CARMEN
Efter frukost åker vi till den storslagna Chichen Itza, en av indiankulturernas stora, och Mayakulturens allra största, tempelstäder. Templen röstades fram som ett av världens sju nya underverk och är en av de mest spektakulära attraktionerna i Latinamerika. Staden sägs ha byggts någonstans mellan 400- och 800 talet, på 900-talet erövrades den av Toltekerna som behöll Chichen Itza i 300 år innan de övergav staden. Den blev igenväxt och när arkeologiska utgrävningar inleddes i början av 1900-talet var hela staden fullkomligt täckt av djungel, men samtidigt väldigt väl bevarad. Toltekerna införde människooffer och vid ”krigarens” och ”jaguarens” tempel sägs unga flickor ha offrats till krigsguden Chac Mools ära. Där finns också en staty av Chac Mool med tallriken i hand där krigsfångars hjärtan placerades innan de offrades.
Mest berömd i hela området är en pyramid, den omtalade Kukulcanpyramiden som förekommit i både böcker och filmer. Den geometriska formen är genial och visar upp skuggspel i olika positioner gentemot solen, i synnerhet märks det vid vår- och höstdagjämningar. Pyramiden vittnar om att det fanns mycket utvecklade kunskaper hos Mayaindianerna. Resan fortsätter till Playa del Carmen där vi checkar in för att stanna i 8 nätter. (F-M)

playadelcarmenDAG 7 – 14 PLAYA DEL CARMEN
Idag ett välkänt men inte alltför exploaterat bad- och dykresmål. Hela regionen är täckt av djungel och längs stranden mot karibiska havet finns det inga jättelika hotellkomplex. Många hus bär stråtak och det existerar fortfarande många fiskebåtar som kommer in i till hamnen i solnedgång med dagens fångst. Vill man pröva djuphavsfiske är Playa del Carmen en bra plats att göra det på. Dagligen avgår fisketurer och det är inte ovanligt att man kommer tillbaka med en riktig bjässe som man då kan få tillagad och äta till middag. Utanför kusten ligger läckra korallrev och vill man snorkla eller dyka finns all utrustning att hyra längs stranden. Det finns inga stora diskotek och nattlivet består av mindre musikbarer. Trevligt är att strosa runt bland folklivet på lokalmarknaderna där det utbjuds kläder och souvenirer, framför allt hantverk i alla former. Restaurangutbudet är stort och det finns matställen i alla varianter. Stora, små, inomhus, utomhus, mexikansk mat, internationellt kök, enkla och luxuösa, det finns någonting för alla smaker.(F alla dagar)
Sista dagen är det utcheckning och transport till flygplatsen i Cancun för flyg till Mexiko City och vidare därifrån hemåt.

Prisindikation 10 300 SEK per person, del i dubbelrum. Flyg Mexico city - Merida samt Cancun - Mexico city tillkommer. 

Valuta: Mexikansk peso MXN eller USD. Internationella bankkort accepteras på hotell och i större butiker.
El: 110-220 V, adapter behövs.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Svenska medborgare behöver ej visum.
Övrigt: Promenadvänliga skor och solskydd rekommenderas.