• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

Indianskatter_i_Bolivia_och_Peru
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 13  Avresor: Dagligen  Flyg till: Lapaz  Från: Lima

peru1Följ med på en resa till västra Latinamerika och några av världens mest omtalade platser. Vi besöker bland annat Titicacasjön och Machu Picchu samt bekantar oss med mytologiska indiankulturer, och det på höga höjder de flesta bara drömmer om att komma till.

DAG 1 ANKOMST BOLIVIA
Ankomst La Paz. Lokalguide möter på flygplatsen för transport till hotellet där vi checkar in för de två nästkommande nätterna.

DAG 2 LA PAZ
Vi blir upphämtade vid hotellet för en dryg timmes färd ut till det arkeologiska området i Tiwanaku. Ruinerna dateras till 1580 före kristus och anses vara vaggan till hela amerikanska civilisationen. Vi ser Akapanapyramiden, soltemplet och den, för latinamerika, legendariska solporten.
Eftermiddagen ägnas La Paz då vi gör en stadsrundtur bland katedraler, torg och marknader. Vi bekantar oss med den härliga staden och ser alla hantverken på Sagarnaga Street. Vi fortsätter med Francisko kyrkan och parlament huset. Dessutom ser vi den omtalade häxmarknaden som den också kallas. Där finner man torkade lamadjur och uppstoppade grodor dekorerade med glitter bland många udda ting, de sägs hjälpa mot onda krafter och krämpor. Dagen avslutas med en färd till måndalen, en dalgång i ett fascinerande landskap, skapat av naturens krafter genom erosion.(F)

DAG 3 LA PAZ – PUNO
På morgonen lämnar vi La Paz och åker till Titikaka sjön, belägen 3 800 möh och därmed världens högst belägna sjö(som är tillräckligt stor för att färdas med båt på). Vi går ombord på en båt för att njuta av frukost samtidigt som vi seglar mot den praktfulla solön. Enligt legenden föddes inkakulturen i sjön då solgudens barn steg upp ur vågorna. På solön finns flera mycket gamla ruiner som vittnar om kulturer även innan Inka. När båten far tillbaka sitter vi ombord och äter lunch samtidigt som vi njuter av utsikten. Sjön är omgiven av berg och vulkaner, en del snöklädda, det blå vattnet förstärker upplevelsen och vi möter kanske någon lokal fiskare på väg hemåt. Iland åker vi vidare mot staden Puno där vi checkar in på hotellet.(F-L)

titicacalakeDAG 4 PUNO
Efter frukost beger vi oss ut på Titicacasjön igen. Efter ombordstigning på en yacht åker vi till de flytande Urusöarna. Det är öar som bebos av fiskar- och jägarfolk, befolkningen sägs vara den äldsta i anderna och en gång i tiden flydde de ut till öarna för att undkomma invaderande folkslag. Den bergiga ön Taquile är hemvist för urindianer och vi stiger iland för att bekanta oss med deras leverne. De har lyckats bevara sin egen kultur och lever idag ett primitivt liv med mycket starka traditioner. En av traditionerna är nyttjandet av vass. Bostäder, farkoster, hattar, lekplatser med mera är tillverkat av vass. Vi gör en vandring runt ön där vi ser både arkeologiska lämningar och vacker utsikt. (F-L)

DAG 5 PUNO - CUSCO
Med buss tar vi oss över gränsen och åker norrut in i Peru. Det blir en resa på några timmar. Längs vägen stannar vi till i den lilla byn Pucara, en betydande lantbruks och textilort. Efter besöket kör vi vidare och kommer då att passera La Raya passet, resans högsta punkt, 4 300 möh. Vi gör flera stopp vid intressanta platser som utsiktspunkter, koloniala småstäder och kyrkor. Ett exempel är staden Andahuaylillas som finns med på Unescos världsarvslista. Vi anländer Cusco sen eftermiddag.(F-L)

DAG 6 CUSCO
Cusco var en gång Inkarikets religiösa centrum och mycket styrdes därifrån. Idag gör vi en stadsrundtur och blir varse att det finns starka rötter av Inkahistoria och arkitektur. Vid spanjorernas intåg förstördes många byggnader och ersattes av kolonialpalats i europeisk stil men trots det finns spår kvar. Vi ser det centrala torget Plaza de Armas, också känt som Huacaypata – det symboliska centret i det en gång så mäktiga Inka imperiet. Där ligger även solens tempel som byggdes av hövdingen Pachacutec och amfiteatern Kencco som var en offerplats för Inka indianerna. Djupt rotade traditioner finns bevarade och ett par hundra traditionella danser tillhör de mest klassiska. När danserna utövas klär sig invånarna i färgglada kläder och dansar tillsammans på offentliga platser.(F)

DAG 7 CUSCO – MACHU PICCHU
Efter frukost tar vi tåget upp till de världsberömda ruinerna Machu Picchu( 2 380 m.ö.h.). Bara tågresan i sig är nästan värt besöket, upp för branta bergssluttningar, genom frodig regnskog och med branta stup utanför fönstret blir man varse att man befinner sig i en absolut enastående miljö. Machu Picchu var ursprungligen byggt som ett citadell och en betydande religiös plats i Inkaimperiet. Staden växte igen vid Inkaimperiets fall och glömdes bort i flera generationer innan det återupptäcktes 1911. Det spekuleras än idag om indianerna tog med sig skatter i form av guld när de lämnade och i sådant fall hur mycket. Spanjorerna smälte ner det mesta av Inkaindianernas statyer och utsmyckningar som var av guld när de erövrade Peru, men spanjorerna kom aldrig till Machu Picchu. Idag är det en arkeologisk skatt då läget, med utsikt över tropiska dalgångar och Urubambafloden, dessutom förstärker intrycken och bidrar till ett mäktigt helhetsintryck. Vi stannar i bergen över natten. (F-L)

Machu1DAG 8 MACHU PICCHU – CUSCO
Förmiddagen på egen hand där man kan se mer av Machu Picchu och de fascinerande omgivningarna. På eftermiddagen tar vi tåget tillbaka till Cusco. Där möter chaufför och kör till hotellet.(F)

DAG 9 CUSCO – AREQUIPA
Efter frukost blir det transport till flygplatsen för flygresa till den charmiga staden Arequipa, Perus näst största stad, belägen i Anderna och fylld av gamla kloster och torn. De flesta byggnaderna är gjorda av vulkanaskesten.(F)

DAG 10 AREQUIPA – COLCA
Vi sätter kurs mot Colcadalen och far genom Aguada Blanca & Salinas Nationalpark där man ofta ser de stolta vikunjorna ströva runt i sin naturliga miljö. Det är ett kameldjur som är besläktat med laman och lever högt upp i Anderna, känt för sin ull som sägs vara finast i världen. Vi fortsätter mot staden Chivay som ligger på 3 650 meters höjd över havet och platsen där vi ska övernatta. På vägen dit passerar vi en högplatå, belägen på hela 4 900 meters höjd över havet. Kvällen på egen hand i Chivay.(F)

DAG 11 COLCA – AREQUIPA
Vi lämnar hotellet tidigt och beger oss mot La Cruz del Condor(kondorernas korsning). Det är en av de bästa platserna för att se världens största fågel, kondoren, på nära håll. De häckar i området och bygger bon på bergsväggarna. Har vi tur får vi se de kraftfulla djuren, med vingspann på tre meter, flyga förbi oss utöver raviner på bara några tiotals meters avstånd. Tillbaka till Arequipa åker vi genom Colcadalen som är ett kargt och vidöppet landskap omgivet av vulkaner. På kvällen når vi hotellet. (F)

DAG 12 AREQUIPA – LIMAboliviafolk
Förmiddagen inleds med en halv dags sightseeingtur. Vi åker till utsiktspunkten i Cayma där man ser de tre vulkanerna Misti, Chachani och Pichu Pichu. Vi får se exempel på terrasser som Inkaindianerna var så duktiga på att bygga längs bergväggarna för odling av grönsaker bland annat. Vi besöker också det 20 000 kvadratmeter stora Catalinaklostret. I stadskärnan finns massor av små pittoreska restauranger, en livlig lokal marknad och denna stads centraltorg - Plaza de Armas, med vackra kolonialbyggnader. På eftermiddagen åker vi ut till flygplatsen för att flyga till Lima. Vi blir mötta på flygplatsen och körda till hotellet.(F)

DAG 13 LIMA
Vi gör en kort stadsrundtur efter frukost och ser huvudstadens största sevärdheter. Lima grundades på 1500-talet och blev det spanska sydamerikas viktigaste stad. De äldre delarna runt Plaza Mayor vittnar om historien, bland annat ser vi den vackra katedralen och flera mindre palats. Många koloniala byggnader finns med på Unescos världsarvslista. Lima av idag är en metropol med ca åtta miljoner invånare. Vi bekantar oss också med det moderna och kör igenom affärsdistriktet San Isidro och det trendiga Miraflores.
Det finns mycket mer att göra i Lima, till exempel shopping eller besöka flera marknader och museum, Indian Artisan Market är en omtyckt marknad och The Larco Herrera museum är mäktigt med 45 000 föremål. beroende på när flygresan hemåt avgår finns möjlighet att se mer efter stadsturen.
Avfärd till flygplatsen i Lima för hemresa.(F)

Prisindikation 22 650 SEK per person, del i dubbelrum inkl frukost (12 n på 4* hotell). I priset ingår inrikesflyg Cusco-Arequipa-Lima och transporter. Internationellt flyg tillkommer.

Valuta: Peruansk sol PEN (Peru). Internationella bankkort accepteras på hotell och större butiker.
El: 220 V, adapter kan behövas.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Svenska medborgare behöver ej visum.
Övrigt: Promenadvänliga skor, solskydd, varm tröja och kikare rekommenderas.