• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap


Guide: engelsktalande  Antal dagar:Programmet startar (dag 1): dagligen  Flyg till/från: Paramaribo

Naturvänner upplever det lilla landet Surinam som ett paradis utöver det vanliga. Den relativt orörda regnskogen har en flora och fauna som är helt makalös, den kan jämföras med Amazonas mest avlägsna och allra vackraste områden. Hela 13% av landet består av skyddade nationalparker vilket också inneburit en utveckling av genuin ekoturism. Dessutom har landet en spännande kultur med influenser från många världsdelar.

Surinam är det minsta självständiga landet i Sydamerika och hette tidigare nederländska Guyana. Historiskt har flera europeiska kolonialmakter gjort anspråk på Surinam, under olika perioder har spanjorer, portugiser, engelsmän och holländare styrt landet, de har även skeppat dit slavar från olika afrikanska länder, Kina, Indien, Indonesien samt från karibiska öar. Det gör att kultur och traditioner i form av språk, musik, mat, religion med mera är en mix av sällan skådat slag. Huvudstaden Paramaribo finns med på Unescos världsarvslista, främst för mångfalden av historiska minnesmärken.

Klimatet är tropiskt och temperaturen blir aldrig lägre än 22 grader. Normalt är det något svalare och mindre regnperioder i december samt i maj/juni. Under en promenad eller flodtur i vildmarken är det inte ovanligt att passera paranöt-, apelsin- och pomeloträd, bananplantor, väldiga kapokträd (silk cotton tree) och se tapirer, jaguarer, tukaner, kolibrier samt olika apor som svingar sig mellan träden. Under perioden när de enorma havssköldpaddorna lägger sina ägg, ser man dem komma upp ur havet längs atlantkusten och det är en fantastisk naturupplevelse.

Till Surinam åker man för att se ett spännande land som är en mix av Sydamerika, Afrika och Asien. Men framför allt för naturen. Likt en regnskogarnas primadonna ligger hon där - Surinam, färggrann och oupptäckt i nordöstra hörnet av Sydamerika. Vi rekommenderar att kombinera en vecka i natursköna Surinam med en veckas avkopplande strandliv på Aruba eller Curacau. Flygförbindelserna är mycket bra.

DAG 1 ANKOMST SURINAM
Chaufför möter på flygplatsen för transport till hotellet i Paramaribo. Normalt är ankomst sen eftermiddag eller kväll beroende på flyg.

DAG 2 PARAMARIBO 
Tid på egen hand till att vila upp sig eller bli bekant med staden. I Paramaribo finns fler vackra koloniala byggnader i europeisk arkitektur och färgsprakande marknader där livet går i lugnt tempo.

DAG 3 PARAMARIBO - REGNSKOGEN 
Direkt efter frukost och utcheckning blir det transport till hotellet som ligger inbäddad i regnskog intill en flod. Färden tar ca en timme med buss i terräng innan vi checkar in för fyra nätter på vår utvalda ”Eco & Cultural river resort”.

DAG 4-7 REGNSKOGEN 
Flera underbara dagar mitt i regnskogen. Under de här dagarna kan utflykter bokas på hotellet. Det finns kajakpaddling längs floden, kanotfärd på Brokopondosjön, båtturer, nattutflykt med båt, djungelvandringar, fågelskådning, cykelturer med mountainbike samt äventyrliga turer i linbana – Canopy line. Linorna utgörs av tjocka metallvajrar som är spända mellan trädtopparna i djungeln, vid fästena finns stabila plattformar som du startar och landar på. Att åka är mycket säkert och alla utrustas med sele samt hjälm. Linornas längd är mellan 50 och 300 meter. Canopy finns även för barn och en extrem variant där man korsar floden på en 425 meter lång lina.
Beroende på årstid varierar utflyktsutbudet något, vill man inte aktivera sig genom arrangerade utflykter går det lika bra att stanna på hotellet och njuta av omgivningarna i sin egen takt. Hotellet har faciliteter som restaurang, café, bar, lounge och pool.

DAG 7 AVRESA   
Avfärd till flygplatsen i Paramaribo för flygresa hemåt eller till någon av de karibiska öarna Aruba eller Curacau. Vistelsen i Surinam kan också förlängas med fler nätter.

Prisindikation: kontakta oss för prisuppgift.

Valuta: SRD Surinam dollar. Internationella bankkort accepteras allmänt.
El: 220 – 240 V europlug med två hål är vanligast men adapter kan behövas på vissa platser.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. För svenska medborgare har visum ersatts av Tourist Card som ansöks och fås vid ankomst till Surinam (gäller vistelser upp till 30 dagar).
Övrigt: Avreseskatt för naturens bevarande betalas på plats och är 66 USD eller 52 Euro.