• Resmål

    Utvalda resmål med hög kvalitet
    för dig och ditt sällskap

australien
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 14  Avresor: Dagligen 
Flyg till: Cairns  Från: Sydney (samt Cairns-Alice Spring-Ayers Rock-Sydney)

1Australien är generöst. Naturen bjuder på så många och starka dimensioner att det är omtumlande och hos befolkningen finns en okomplicerad gästfrihet, uttrycket ”No worries” – inga bekymmer, beskriver det mer än väl. Det går inte att se hela Australien på några veckor och få med sig alla intryck. Det slutar ofta med att man far med inrikesflyg kors och tvärs över hela kontinenten och spenderar mycket tid på flygplatser. Vi erbjuder därför en mindre hektisk rundresa som inkluderar det mest sevärda, nämligen delstaten Queensland med barriärrevet, den röda öknen med Ayers Rock samt Sydney med omgivningar. De är och förblir höjdpunkterna i landet ”Down Under”.

bilder_hk0506_157DAG 1 Ankomst Cairns
Transport till hotellet

DAG 2 Cairns
Dagen på egen hand för att i egen vald takt vakna, anpassa sig till tidsskillnaden och utforska omgivningarna. Det finns daglig transport till den lilla staden Palm Cove och till Cairns centrum. Det finns även möjlighet till kanotfärd på Mossman floden om man inte vill bekanta sig med stranden direkt vid hotellet. (F)

DAG 3 Daintree & Cape Tribulation
Utflykt i de djupa tropikerna till Daintree Nationalpark. Djungelns hundratals växter och djur med alla fascinerande ljud bjuder på ett riktigt äventyr. Sir David Attenborough beskrev sitt första besök i området med orden ”en av de mest magiska erfarenheterna i mitt liv”. Fyrhjulsdrivna jeepar tar oss över stränder och genom sockerrörsfält innan vi fortsätter in i den täta regnskogen med sina 250 år gamla fikonträd. Efter lunch gör vi en färd med specialbyggd båt längs floderna där vi förhoppningsvis ser några vilda saltvattenskrokodiler. Cape Tribulation är en av de vackraste delarna av nationalparken där regnskogen går ända ner till de långa sandstränderna. Hela dagen är en fantastisk naturupplevelse. (F-L)

DAG 4 Stora Barriärrevet
Gårdagen visade vad naturen kan erbjuda när den är som allra bäst ovan vatten. Denna dag visas det allra bästa under vattenytan. Från Port Douglas avgår snabbgående katamaran som tar oss ut till det stora barriärrevet, världens största korallrev, och en oförglömlig dag. Perfekta möjligheter till bad, snorkling och dykning ges i den imponerande marina miljön. Lunch ombord. (F-L)

creekDAG 5 Cairns – Alice Springs
Efter frukost är det avfärd till flygplatsen för inrikesflyg ut i vildmarken och den röda öknen till Alice Springs. Där möter lokalguide för transfer till hotellet. Många menar att det är i vildmarken som Australiens sanna själ finns, och visst! Flera djurarter, det röda ökenlandskapet och aboriginernas kultur saknar verkligen motsvarighet i världen. Under eftermiddagen gör vi en stadsrundtur i fascinerande Alice, huvudstad i ”The Red Centre”. Det blir besök vid de flygande doktorernas station med närmare beskrivning av deras verksamhet och därefter besök på ett reptil center. (F)

DAG 6 Alice Springs
Dagen på egen hand. Se mer av Alice samt njut av några timmar vid hotellets pool? Möjlighet ges att följa med på externa utflykter(betalas på plats) till aborigin samhällen där man bland annat får lära sig att kasta med boomerang och smaka på grillade insekter. (F)

DAG 7 Alice Springs – Ayers Rock
Morgonflyg till Ayers Rock, kanske den mest kända symbolen för Australien. På aboriginernas språk heter klippan Uluru och är deras heliga berg. Lokalguide möter på flygplatsen för transport till hotellet. Eftermiddagen ägnas en utflykt till Kata Tjuta, klipporna som kallas the Olgas. Vi gör en promenad i det klippiga området där vår specialutbildade guide berättar ingående om geologin. (F)

uluruDAG 8 Ayers Rock
Redan i soluppgång blir det uppstigning för att göra en klassiker, ”The Uluru Walk”. Vi ska vandra på Ayers Rock. Den väldiga klippan reser sig 348 meter i det annars platta landskapet och utgör en stark kontrast till omgivningen. Starka färgskiftningar genom dygnet mellan orange, rött och lila, likt en gigantisk rubin i vildmarken, gör den än mer originell. Vill man verkligen lära känna den speciella naturen är det här det ultimata sättet. Vår guide berättar intressanta historier om aboriginernas relation till Uluru. (F)

DAG 9 Ayers Rock – Sydney
Vi säger adjö till den röda öknen och flyger till kosmopolitiska Sydney. Störst, bäst och vackrast i Australien med fyra miljoner invånare. Chaufför möter på flygplatsen och kör till hotellet för incheckning. Hotellet ligger idealiskt i centrala Sydney med gångavstånd till Operahuset och hamnen Circular Quay. (F)

DAG 10 Sydney
Stadsrundtur på programmet och dagen börjar med en guidad vandring. Första anhalt är de gamla kvarteren The Rocks. Dit kom de första britterna och lät straffångar bygga hamnkvarteren som senare kom att bli Sydney. Där finns Australiens första kyrka, första sjukhus etc. Vandringen fortsätter till operahuset och den magnifika botaniska trädgården. Därefter tar vi oss vidare med bil och åker blan annat igenom stadsdelarna Woolloomooloo och Kings Cross. Vid lunchtid kliver vi ombord på en båt för en underbar kryssning i Sydneys hamn, en av världens vackraste hamnar. Stadsrundturen avslutas i Darling Harbour efter kryssningen.(F-L)

DAG 11 Blue Mountains
Jeepar tar oss västerut till Blue Mountains, Australiens motsvarighet till Grand Canyon. De blå bergen är en av landets största turistattraktioner. De flesta nöjer sig med ett kort stopp vid utsiktspunkten i Katoomba. Vi fortsätter däremot, in i regnskogen längs smala vägar som erbjuder mycket fin utsikt över den storslagna Jamieson dalen och klippformationen ”de tre systrarna”. Vi gör ett stopp för lunch och njuter av inhemska ostar och viner under eukalyptusträdens grenar. Innan vår färd hemåt startar gör vi ett stopp i en dalgång bland många vilda kängurur för att bekanta oss närmare med de hoppande djuren. (F-L)

SydneybeachDAG 12 Sydney
Dagen på egen hand. Lockar utsikstornet Centre Point Tower med roterande restaurang? Shopping på alla varuhusen i city? Någon av de populära stränderna, Bondi Beach som är mest känd eller lite lugnare Tamarama beach? Varför inte Taronga Zoo med emus, komodoödlor, och koalabjörnar? (F)

DAG 13 Hunter Valley

Vindistriktet Hunter Valley är inte det största men enligt många det charmigaste i Australien. Vi startar denna avkopplande dag med färd norrut, genom Sydneys förorter ut på landsbygden, innan vi anländer den fagra dalen och den första vingården. Det blir besök vid flera små vingårdar där vi på var och en får en personlig presentation av gårdens historia och specialiteter följd av en vinprovning. Vi kommer tillbaka till Sydney sen eftermiddag. (F-L)

DAG 14 Hemresa.
Vistelsen kan förlängas med obegränsat antal dagar i Sydney. Sydney är en av få världsmetropoler där det passar utmärkt att ha en riktigt bra sol och bad semester tack vare alla närliggande stränder. (F)


Prisindikation 26 300 SEK per person, del i dubbelrum (4* hotell). Flyg tillkommer. Detaljer i programmet kan komma att ändras på grund av lokala avvikelser, väder och vind t.ex.

Valuta: Australiska dollar. Kreditkort accepteras allmänt.
El: 220 V, adapter kan behövas (brittisk trestift).
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. (Visum krävs men är gratis).
Övrigt: Solskydd är viktigt, promenadvänliga skor rekommenderas.