malaysia 

Guide: engelsktalande  Antal dagar:Avresor: Dagligen  Flyg till/från: Kota Kinabalu (samt Kota Kinabalu – Sandakan t/r)

1Borneo är en av världens absolut naturskönaste platser. Stora vackra orkidéer, rafflesior, världens största blommor som kan bli en meter i diameter och höga mahognyträd är några exempel som förgyller floran. Orangutanger, näsapor, krokodiler, elefanter, mängder av vackra fåglar samt havssköldpaddor, som kravlar sig upp ur havet för att lägga sina ägg i sanden, berikar faunan på Borneo. Dessutom är vyerna osedvanligt vackra över berg, grön regnskog och vita palmkantade stränder mot Suluhavet och Sydkinesiska sjön.

DAG 1 ANKOMST BORNEO
Vi anländer Kota Kinabalu, huvudstad i Sabah-regionen. Inkvartering på vårt hotell.
Vi kör upp till Signal Hill i solnedgången. Där har vi utsikt över staden och den stora regnskogen som breder ut sig bortom horisonten. Ett besök på en charmig nattmarknad hinner vi innan kvällen avslutas med en härlig middag. (M)


borneobridge2DAG 2 GAYA – MANUKAN ISLAND
På förmiddagen tar vi färjan till Gaya där vi ger oss ut på en vandring för att utforska låglandets regnskog och mangroveträsk. Vi fortsätter vidare med båt till den tropiska ön Manukan Island för picnic-lunch. Hela eftermiddagen ägnas åt bad och snorkling vid ön. (F-L)

DAG 3 KINABALUPARKEN
Efter frukost påbörjar vi den två timmar långa bussresan för att nå Kinabalu-parken, belägen 1 500 meter över havet. Där ser vi Sydostasiens högsta berg, Mount Kinabalu, på närmare håll.Därefter ett kort stopp på marknaden Pekan Nabalu för att smaka på säsongens lokala frukter. Här ser vi vackra vattenfall och gör en spännande regnskogsvandring bland trädtopparna 50 meter ovanför marken (beroende på årstid).
Därefter fortsätter vi till Kundasang där vi besöker bergsträdgården med mer än 1.400 orkidéer innan vi återvänder till Kota Kinabalu och vårt hotell. (F-L)

DAG 4 kota kinabalu-SANDAKAN-SELINGAN ISLAND
Efter en tidig frukost beger vi oss till flygplatsen för en 40 minuter lång flygtur till Sandakan.
Efter att vi landat åker vi med båt direkt ut till Selingan Island - den enda plats på jorden där havssköldpaddor kommer upp på stranden varje kväll för att lägga sina ägg. Därför kallas ön också för "Turtle Island".
Där hinner vi med ett dopp i det turkosfärgade Suluhavet, innan det är tid för middag i väntan på sköldpaddornas ankomst.
Att se dessa sävliga och samtidigt fascinerande djur är en minnesrik upplevelse. Som final på en storartad dag får vi vara med om när de nykläckta sköldpaddsungarna tar sig ut i havet för allra första gången. Övernattning på ön. (F-L-M)


malaysiateaDAG 5 Selingan island-SEPILOK-SUKAU
Vi återvänder till fastlandet och dagens stora höjdpunkt: mötet med Borneos berömda orangutanger i Sepilokreservatet, där djuren finns för rehabilitering till ett vilt liv i regnskogen. Vi får se de imponerande djuren komma för att äta och dricka och sedan återvända in i urskogen och ett liv i trädkronorna. Reservatet är inte inhägnat.
Efter lunch styr vi kosan mot Sukau Rainforest Lodge. Under eftermiddagen färdas vi i specialbåtar med elmotorer (för att inte skrämma djuren) upp för Sabahs längsta flod, Kina Batangan, genom tät vegetation på jakt efter sällsynta näsapor, makaker, hornfåglar och andra djur som också utgör Borneos stora skatt.
I solnedgången återvänder vi till vår lodge för en underbar middag i det fria med regnskogens alla ljud som bakgrundsmusik. (F-L-M)


OrangUtanDAG 6 SUKAU-OXBOWSJÖN
Vi väcks innan det ljusnat och tidigt i gryningen gör vi en ny flodfärd till sjön "Oxbow Lake", där vi gör en djungelvandring på smala stigar, ser morgondimman lätta och hör hur en ny dag vaknar till liv.Under dagen kopplar vi av på lodgen för att senare på eftermiddagen ge oss ut på en ny upptäcktsfärd längs floden.
Efter middag erbjuds möjlighet att göra en nattsafari-kryssning mot tillägg för att se krokodiler.Övernattning på lodgen. (F-L-M)


DAG 7 SANDAKAN-KOTA KINABALU
Efter frukost börjar vi återresan till Sandakan, längs vägen besöker vi Goman Thong grottorna som är hemvist för många fladdermöss och grottsvalor vars bon är en maträtt och ansedd som en delikatess.Efter lunch väntar en rundtur i Sandakan town med ett besök i en by på pålar i vattnet samt vid "Australian War Memorial" innan vi flyger tillbaka till Kota Kinabalu. (F-L)

Prisindikation 8 600 SEK per person, del i dubbelrum. Inrikes- och internationellt Flyg tillkommer.

ShangriLaTanjungLägg till 4 nätter vid stranden i Kota Kinabalu!
Prisexempel: Shangri-La Tanjung Aru Resort & Spa (5*, Kinabalu Seaview room), del i dubbelrum inkl frukost och transfer t/r flygplats, 2 800 SEK per person (tillägg vissa perioder förekommer).

För fler foton av Shangri-La Tanjung Aru Resort & Spa, klicka här http://www.facebook.com/album.php?aid=53976&id=125988404095764


Valuta: Ringgit. Kredikort accepteras på hotell och restauranger.
El: 240 V, adapter kan behövas (brittisk trestift).
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Visum behövs ej för vistelse kortare än 90 dagar.
Övrigt: Sportskor, liten ficklampa och myggmedel rekommenderas. Om man tar med kamera kan en s.k. "camera fee" (ca 20 SEK i Ringgit) tillkomma på plats, som går till skydd och bevarande av regnskog samt orangutanger.