Fran_kaffe_till_Galapagosarna
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 13  Programmet startar (dag 1): tordagar  Flyg till: Armenia  Från: Quito

coffeecolombia1Det oupptäckta landet Colombia har en mycket spännande natur och ett gästvänligt folk. Dessutom odlar man världens bästa kaffe. Den gröna och böljande Kafferegionen i Anderna består av plantager och små jordbruk, så kallade fincas, samt små charmiga städer där livet går fram i ett lugnt tempo. Efter de vackra vyerna i Colombia åker vi till Ecuador med koloniala Quito, Otavalo och det storslagna Galapagos.

DAG 1 ANKOMST COLOMBIA
Vi anländer Armenia, en högt belägen stad i västra Colombia där temperaturen ligger runt 22 grader varmt och något svalare om nätterna. Lokalguide möter på flygplatsen för transport till hotellet. Middag på hotellet.
OBS! Dag 1 måste vara en torsdag för att detta program ska kunna genomföras enligt beskrivning, det beror på avresedagen för fartyget i Galapagos(fredagar).(M)

DAG 2 KAFFEDISTRIKT
Efter frukost tar vi oss ut till Recuca kaffeplantage. Där får vi en nära inblick i kaffekulturen och arbetet på den plantagen. En av de anställda följer med oss runt där vi får se hur man plockar de röda orostade bönorna, skalning, sortering och förädling. Vi får också vara med om en intressant kaffeprovning och lära oss hur man skiljer på kvaliteten mellan kaffesorter. Lunch äter vi på en lokal restaurang. På eftermiddagen besöker vi en imponerande botanisk trädgård och en intilliggande fjärilsfarm. (F-L-M)

DAG 3 KAFFEDISTRIKT OCH COCORADALENSalentoRESIZED
Vi befinner oss i kafferegionen, ett högland med gröna bergssluttningar och små pittoreska städer. Två av de allra charmigaste småstäderna, Filandia och Salento, blir våra stopp under förmiddagen. Arkitekturen är kolonial och byggnader i rader med husen målade i olika färger är utmärkande. Det ges tid till lunch och att flanera och inandas luften och atmosfären. Städerna är beroende av kaffebönorna och det mesta kretsar kring kaffe och fruktodlingar.
På eftermiddagen fortsätter vi till det vackra naturskyddsområdet Cocora dalen. Det är djupa dalgångar med prunkande grönska i ett närmast trollskt landskap, i dalarna växer en sorts vaxpalm(wax palm) som blir extremt hög och mäter 60 - 70 meter. Träden växer enbart på hög höjd och är officiellt Colombias nationalträd. Från bladen framställer man vax som man använder till vaxning av möbler och golv. Middag på hotellet. (F-M)

DAG 4 ARMENIA – MANIZALES
Förmiddagen på egen hand, slappna av på hotellet eller flanera i Armenia. Efter lunch sätter vi kurs mot Manizales, en stad belägen på en bergskam med ca 400 000 invånare och handelscentra för kaffedistriktet. Gatorna består av många spanskinfluerade byggnader och inte en enda gata är helt plan eller rak. Incheckning på hotellet och kvällen på egen hand. (F)

DAG 5 UTFLYKT TILL LOS NEVADOS
Colombia förfogar over smått fantastiska naturresurser och det blir vi varse denna dag. Dagen tillbringas i Los Nevados nationalpark. Det är ett jättelikt område på 60 000 hektar av slättland i varierande form som omges av vulkaner. Där växer tropiska växter och vaxpalmer, men även Espeletia(Frailejón) som är endemisk för Latinamerika och endast växer i tre länder (Colombia, Ecuador och Venezuela). Colombia är faktiskt ett av världens fågelrikaste länder och i Los Nevados finns bland andra Andinsk guan och gulörad parakit, samt mer sällsynta fåglar som isidors örn och röd topaskolibri. Dessutom finns ett stort bestånd glasögonbjörn och bergtapir.(F-L)
Om man främst reser til Colombia för fågelliv och besöken i Cocora och Los Nevados är de bästa perioderna på året oktober – november och mars – maj. Det är lite torrare och normalt sett är det mindre molnigt.

Quito1DAG 6 MANIZALES – BOGOTÀ – QUITO
Vi lämnar Colombia och flyger till Quito i Ecuador via Colombias huvudstad Bogotá. På flygplatsen i Quito möter chaufför och kör till hotellet. Kvällen på egen hand.(F)

DAG 7 QUITO
Vi vaknar upp i vad som anses vara en av Amerikas vackraste städer, belägen på 2 800 meter över havet intill Pichincavulkanen och med imponerande kloster och palats. Vi gör en sightseeing tur till fots och ser bland annat ärkebiskopens palats, Jesuitkyrkan med förgylld interiör och det pampiga San Fransisco klostret, byggt med många vackra detaljer i barockstil. Vi avslutar med att åka till ekvatormonumentet. Latituden är 0 och man kan stå med ena foten på södra halvklotet och den andra på norra halvklotet, sedan kan man erhålla ett certifikat som visar att man krossat ekvatorn. Ekvatorn som delar Ecuador har faktiskt gett namn till landet. Där ligger även ett etnografiskt museum som beskriver de olika etniska grupperna som lever i Ecuador. (F)

DAG 8 UTFLYKT TILL OTAVALO
Dagsutflykt till staden Otavalo och den berömda marknaden. Otavalo ligger i ett vackert naturområde med snöklädda vulkaner och små sjöar. Vi färdas genom det bitvis dramatiska landskapet till marknaden. Där hittar man färggranna textilier av många slag. Ponchos, halsdukar, filtar, hattar och väggbonader bland mycket annat. Från marknaden åker vi till en liten indianby som heter Peguche. Det är där som många av de vävda plaggen tillverkas på gammaldags vävstolar, vi gör ett stopp för att få en inblick i människornas leverne. Lunch äter vi på en liten lokal restaurang i området. (F-L)

DAG 9 QUITO – GALAPAGOSGalapagosBt
Efter frukost tar vi flyg från Quitos flygplats till en av Galapagosöarna, San Cristobal. Där går vi ombord på fartyget MV Santa Cruz som ligger i Puerto Baquerizo Moreno, provinshuvudstaden i Galapagos. Vi har tre dagars oförglömlig kryssning framför oss.
Efter information och lunch tar vi oss till Cerro Brujos vita strand. Där lever blåfotade sulor, Hägrar, fregattfåglar och sjölejon. Kanske ser vi också mer ovanliga fåglar som flugsnappare och gula sångfåglar. Lavaödlor och härmtrast är endemiska, det vill säga de kan bara ses på denna ö och ingen annanstans på Galapagosöarna. Vi är tillbaka på fartyget för att hinna med genomgången av nästa dags program följt av kaptenens välkomstcocktail och därefter middag.
Under kryssningens dagar ingår alla måltider. Maten håller hög klass, det gäller allt från frukostbufféerna till de omsorgsfullt upplagda desserterna. Fartyget är trivsamt och alla hytter har luftkonditionering. Det blir strandhugg där det ges möjligheter till snorkling och bad längs tropiska stränder med mjuk sand. Dessutom får man uppleva minnesrika solnedgångar frän däck på köpet. De lokala guiderna berättar ingående om geologi, historik samt flora och fauna, detta innebär att samtliga deltagare får en bra inblick i natur- och djurlivet som råder på öarna. (F-L-M)

DAG 10 GALAPAGOS
Vi går iland efter frukost på Espanola ön. Vi startar med en promenad i Punta Suarez genom ett lavalandskap som kan liknas vid terräng. Vi ser mer av det fantastiska djurlivet, där ser vi rödgröna havsödlor(iguaner), svalstjärtmås, albatross som häckar där från april till december och framför allt kolonin med sjölejon. Efter lunch ombord går vi iland på Floreana ön vid Punta Cormorant. Vi promenerar längs den underbara korallstranden innan vi kommer fram till en lagun där vi kan se både häger och flamingo med lite tur. Mellan december och maj kommer havssköldpaddorna ut och lägger sina ägg på en av stränderna. Spår i sanden ger tydliga bevis för det under perioden. Vi tillbringar en tid på stranden vilket ger tillfälle till bad och snorkling i det gnistrande blå vattnet. Middag ombord. (F-L-M)

galapagosiguanaDAG 11 GALAPAGOS
Morgonen inleds med en promenad på ön Fernandina med sitt speciella karga landskap och massor av djur. Där finns den största koncentrationen av havsödlor men även sjölejon, Galapagosvråken och röda krabbor. Lunch ombord medans vi sakta kryssar fram längs Bolívar kanalen där det simmar delfiner, och fantastiska vyer utöver vulkanlandskapet blottar sig. Om havet ligger lugnt blir det avkoppling med bad och snorkling på eftermiddagen. Vi håller till längs klipporna vid den sjunkna Ecuadorvulkanen. Där berättar en naturguide om geologin med lavaströmmar och unika stenlager. Jätteskarvar, den enda fågeln på jorden som utvecklats till från flygande fågel till dykande fågel, häckar i området. Vidare ser vi galapagospingviner, sjölejon och blåfotade sulor. Innan middagen ombord får vi en genomgång av nästa dags program. (F-L-M)

DAG 12 GALAPAGOS – QUITO
Mycket tidigt på morgonen besöker vi Charles Darwin forskningsstation. Det blir då en bussresa på ca 30 minuter över högland där vegetationen skiftar. På stationen får vi en inblick i räddningsarbetet med elefantsköldpaddorna som gett namn åt ögruppen, men även annat forskningsarbete som bedrivs för att bevara utrotningshotade djurarter. Under besöket ges också tid till att promenera i (den fågeltäta)skogen av päronkaktusar som ligger bredvid. Efter besöket åker vi tillbaka och sedan till flygplatsen på ön Baltra. Vi flyger till Quito på fastlandet och blir hämtade på flygplatsen för transport till hotellet. Kvällen på egen hand i Quito.

Beroende på vindriktningen innebär det att vi ibland går iland på öar genom att vada in de sista tiotalet meter vid en strand. Andra gånger kliver vi direkt på land vid klippor. Därför rekommenderas gummitofflor att vada in med och skor med gummisula(sportskor) då vi går iland direkt från båt.

Prisindikation 28 150 SEK per person, del i dubbelrum. I priset ingår flyg Bogota-Armenia, Manizales-Bogota och Quito-Galapagos-Quito. Flygskatter tillkommer på plats. Flyg från och till Skandinavien tillkommer.

Valuta: Colombiansk peso och USD (Ecuador). Internationella bankkort accepteras på hotell och större butiker.
El: 220 V, adapter kan behövas.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc. Ombord gäller 12 USD per dag till besättning och 7 USD till guiden.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Svenska medborgare behöver ej visum.
Övrigt: Promenadvänliga skor, gummitofflor, solskydd, varm tröja och kikare rekommenderas.