Ett naturens potpurri
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 10  Avresor: Bestämda datum (kontakta oss för info)  Flyg till/från: Windhoek

1Det fascinerande Namibia hette fram till 1919 Tyska Sydvästafrika. Många byggnader och platsnamn från den tiden finns kvar och det bor fortfarande en del tyskättlingar i landet. Det är lite oväntat att se färgglada stenhus i europeisk stil, samt restauranger som serverar schnitzlar och skummande ölsejdlar medan varma tropiska ökenvindar viner runt hörnen.

Landet består till stor del av de mäktiga ökenområdena Namibo och Kalahari. Namiboöknen anses vara världens äldsta med ökenklimat i flera miljoner år och har gett namn åt landet Namibia. I Sossusvlei finns de spektakulära sanddynerna, starkt orangefärgade och mer än 300 meter höga utgör de en av de största naturattraktionerna i hela Afrika. Detta lilla land med endast 2 miljoner invånare förfogar även över kustklimat med långa stränder samt mycket imponerande nationalparker. En av dem, Etosha, rankas som ett av södra afrikas finaste viltreservat. Den djur och naturintresserade blir definitivt inte besviken i Namibia. Uppskattar man att livet går i ett lugnt avslappnat tempo blir man än mindre besviken. Namibia är dessutom tryggt att turista i. Det udda landet är faktiskt en riktig liten pärla!


NamibiaDAG 1 (Sön) WINDHOEK – ETOSHA NATIONAL PARK
Ankomst huvudstaden Windhoek där lokalguide möter på flygplatsen (altenativt ert hotell). Resan går direkt norrut och första stopp blir i Okahandja, en trevlig liten stad som främst förknippas med landets nationalmaträtt, biltong, dvs lufttorkat och rökt kött, samt duktiga hantverkare. Vi besöker hantverksmarknaden där det bland mycket annat säljs tusentals träsniderier. Sen eftermiddag kommer vi till Etosha Nationalpark. (M)


DAG 2 (Mån) ETOSHA NATIONAL PARK
Hela dagen spenderas i Etosha, ett av södra afrikas finaste viltreservat. Området blev nationalpark redan 1907 och täcker en yta av 22 000 kvadratkilometer. Där finns mer än hundra däggdjursarter, 300 fågelarter och ett stort antal ovanliga reptiler. Under dagen tar vi oss mellan olika vattenhål där djur ofta samlas för att dricka. Antiloper, elefanter, lejon och svarta noshörningar tillhör de vanligare. Etosha är speciellt berömt för sin egen särart av impala, ”the black faced Impala”. (F-M)

Himba WomanDAG 3 (Tis) ETOSHA NATIONAL PARK
Dagen börjar med färd i den fascinerande saltöknen Etosha Pan. Vi åker genom det flacka området och stannar till vid vattenhål längs vägen för att observera vilda djur. Ursprungligen var öknen en jättelik sjö i Kalahariöknen där Kununefloden mynnade ut. Idag är den uttorkad och består av salt och mineraler. Efter regn fylls den tidigare sjön temporärt och drar till sig tusentals fåglar. Bland dem enorma flamingoflockar. Vi ankommer vår lodge under eftermiddagen.(F-M)


DAG 4 (Ons) ETOSHA NATIONAL PARK – DAMARALAND
Vi lämnar Etosha med de vilda djuren och kör mot Damaraland, ett av landets mest dramatiska områden och en av de sista riktiga vildmarkerna i Afrika. Väldiga berg och massiva granitblock är typiska inslag i det natursköna landskapet. I Damaraland lever sebror, ökenelefanter, giraffer och svarta noshörningar. Vi reser genom staden Outjo med starka tyska influenser, bland annat finns rester av tyska militära fästningar från förra sekelskiftet, och sedan vidare mot Khorixas, denna regions huvudstad. Vi passerar några mindre Damara byar innan vi når dagens slutmål, the Petrified Forest(förstenade skogen) med fossila träd som sägs vara miljontals år gamla.Vi anländer till lodgen vid lunchtid. (F-M)

DAG 5 (Tor) DAMARALAND
Dagen startar i Kunene regionen och området Twyfelfontein, mest känt för vad som kallas ”bushman art” . På klipporna finns hällristningar och målningar med hundratals figurer som sägs ha skapats av jägarfolk innan vår tideräkning började. Ristningarna visar elefanter, noshörningar och strutsar såväl som avbildningar av människors och djurs fotavtryck. Många är mycket välbevarade. Idag utgör de fascinerande geologiska kännetecken och finns med på Unescos världsarvslista. Här kan man även se ”organ pipes”(orgelpipor), ett antal pelare som naturen på ett sällsynt sätt skapat genom erosion. Eftermiddagen till eget förfogande. (F-M)

Namibia townDAG 6 (Fre) DAMARALAND – SWAKOPMUND
Vi fortsätter via Henties Bay, en före detta diamantgrävarby och tillhåll för europeiska jägare på 30-talet, till den charmiga kuststaden Swakopmund, Namibias andra största stad. Gamla byggnader, en mysig hamn och stranden har gjort Swakopmund till en populär semesterort idag. Havsvattnet är dock ganska kallt. Bland byggnaderna finns magasin, fyrtorn och ett gammalt fängelse.(F)

DAG 7 (Lör) SWAKOPMUND
Dagen till eget förfogande i Swakopmund. Förutom trevliga kaféer och restauranger finns ett museum, kristallgalleri samt ett akvarium och utanför staden ligger namibias största sälkoloni, Cape Cross. Det arrangeras kryssningar och delfinturer som utgår från hamnen. Det erbjuds också äventyrsaktiviteter som cykling på sanddynorna i öknen och privata flygturer över området.(F)

DAG 8 (Sön) SWAKOPMUND – SOSSUSVLEI
Denna morgon bekantar vi oss med några av regionens naturliga underverk som den unika ökenplantan Welwitschia Mirabilis, med blad som blir upp till tre meter långa och röda kottar, samt det klippiga ökenområdet ”the Moon Landscape”. Därefter fortsätter vi söderut till Namiböknens utkanter innan vi kommer fram till vår övernattningslodge.(F-M)

DAG 9 (Mån) SOSSUSVLEI
Dagen tillbringas i Sossusvlei, detta magiska ökenområde med de spektakulära sanddynerna som sägs vara de högsta i världen. När man väl står där inser man att de är enorma, flera av dem är över 300 meter höga. Ju högre upp man kommer, desto bättre blir det. Tar man sig ända upp till toppen på någon av dynerna har man en imponerande utsikt. Många många mil av orange och rödaktiga dyner tills horisonten försvinner.(F-M)

colourful town NamibiaDAG 10 (Tis) SOSSUSVLEI – WINDHOEK
Efter frukost far vi norrut genom inlandet mot Windhoek. Resan går genom det vackra Spreetshoogte Pass som erbjuder fascinerande utsikt över det bergiga landskapet (vilken väg det blir avgörs av vägförhållandena som kan ändras beroende på väderlek).Vi anländer hotellet på eftermiddagen. Kvällen på egen hand i Windhoek. (F)

DAG 11 (Ons) AVRESA
Transport till flygplatsen.Det finns fler hemresealternativ beroende på hur flygrutten till Namibia var. Det går att flyga direkt till Tyskland från Windhoek för vidareflyg hem. Alternativt flyga till Johannesburg och därifrån vidare hem. Det går då att göra stopp i Johannesburg på obegränsat antal dagar för golf, safari i Entabeni, Kruger eller hyra en bil?

Prisindikation 18 900 SEK per person, del i dubbelrum. (SIC, seat in coach-buss med fler deltagare). Minimum 6 och maximum 16 deltagare.Resan avgår bestämda datum från Windhoek, upphämtning från hotellet oavsett var man bor om man väljer att övernatta i Windhoek natten innan resan startar. Internationellt flyg tillkommer.
Kontakta oss för mer information. Med reservation för mindre ändringar i programmet pga säsong.Valuta: Namibiska dollar. Kreditkort accepteras på hotellen.
El: 220 V, adapter behövs.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa.
Övrigt: Solskyddsmedel och promenadvänliga skor rekommenderas.