Sri_Lankas_hjdpunkter


Guide: engelsktalande  Antal dagar: 12  Avresor: Dagligen Flyg till/från: Colombo

PalmsSri Lanka har några av världens vackraste stränder. Här finns också praktfulla koloniala byggnader, tusenåriga tempel samt böljande gröna teodlingar. Under denna veckolånga resa kommer vi att se det mest intressanta som Sri Lanka har att erbjuda.
En av alla höjdpunkterna blir besöket vid Pinnawala, ett barnhem för elefantungar.

Dag 1 Ankomst Sri Lanka
Lokalguide möter på flygplatsen för transport till badorten Mount Lavinia som ligger direkt utanför huvudstaden Colombo. Vi checkar in för två nätter och där kan vi vila ut, packa upp och ”mjukstarta” resan med lite bad i havet och avkoppling på stranden.

Dag 2  Mount Lavinia
Njut av livet på stranden eller ta buss/taxi in till Colombos centrum och ta del av folklivet. Kanske shoppa lite?(F)

Dag 3 Mount Lavinia – Yala
Efter frukost åker vi söderut. Efter stopp i öns mest berömda badort Hikkaduwa för en båttur, fortsätter vi mot Galle som är en gammal hamnstad med bibehållen charm.  Stadens stora fort som byggdes redan 1663 leder tankarna till forna dagars holländska närvaro i Sri Lanka. Galle är också välkänt för sina vackra spetsarbeten. Färden går vidare till staden Tissamaharama vid nationalparken Yala – Sri Lankas främsta nationalpark. I staden finns några av landets största buddhistiska pagodor (stupor). (F)

00KJBu-35450284Dag 4 Jeepsafari Yala National Park – Nuwara Eliya
Tidig morgon åker vi med jeep och en erfaren ”tracker” genom tät vegetation och slättlandskap för att få se de vilda djuren i sin rätta miljö. Yala är välkänd som en av världens bästa platser att, om turen är framme, få se leopard. Här i det vilda, otämjda landskapet där djungeln möter havet finner vi även Sri Lankas största koncentration av elefanter, hjortar, apor, vildbufflar och krokodiler.
Därefter får vi uppleva några av de vackraste vyerna Sri Lanka har att erbjuda. De slingrande serpentinvägarna tar oss genom ett vackert bergslandskap mot Nuwara-Eliya där öns bästa teodlingar ligger. (F)

Dag 5 Nuwara Elya – Kandy
På morgonen besöker vi en teplantage. Sri Lanka är världsberömt för sitt goda te och vi får tillfälle att följa dryckens alla steg, från teodlingen till tekoppen. Naturligtvis finns möjlighet att köpa te med sig hem.
På eftermiddagen anländer vi till Kandy där vi besöker Sri Lankas heligaste tempel, Dalada Maligawa, populärt kallat ”tandtemplet”. Där förvaras en av Buddhas tänder i ett skrin vilken endast visas upp för allmänheten ett par gånger om året. Kandy är Sri Lankas näst största stad och en av landets vackraste. Här bodde landets sista kung och drottning innan britterna intog landet och döpte om det till Ceylon. Kandy är centrum för konst, musik, dans och hantverk i koppar, mässing och silver och är dessutom en av de mest fotograferade platserna i världen. (F)

pinnawala_01Dag 6 Kandy – Dambulla
Vi beger oss mot grottemplen i staden Dambulla vars historia börjar före vår tideräkning. Vi går in grottorna och ser Muralmålningar och statyer. På vägen dit stannar vi vid en kryddträdgård, vilket är mycket typiskt för Sri Lanka. Kanel, kryddnejlikor och chili odlas där bland annat. Vi hinner även med ett stopp vid en fabrik för tillverkning av batik, traditionella tryck på textil som är en asiatisk tradition. Vi får följa arbetet på nära håll. Incheckning på hotellet i Dambulla.(F)

Dag 7 Sigirya & Polonnaruwa
Dagen startar med ett besök på Sigiriya, en gigantisk klippa av röd granit som ligger mitt i djungeln. Klippan, som är 200 meter hög, formades en gång till ett skräckinjagande lejon och på toppen av klippan finns lämningarna av en fästning. Orkar man gå trapporna upp är utsikten därifrån magnifik.
Under eftermiddagen gör vi en sightseeing i Polonnaruwa som hade sin storhetstid på 1100-talet och var landets huvudstad i 300 år. Byggnadsverk och statyer från då står fortfarande kvar och vittnar om en fascinerande blandning av södra Indiens hinduistiska kultur och singalesisk buddhistisk arkitektur. (F)

Dag 8 Dambulla – Pinnawala – havskusten
Efter frukost besöker vi Pinnawala ”elefanthem” där övergivna, föräldralösa eller skadade elefanter tas om hand. De allra minsta matas faktiskt med hjälp av nappflaskor. Man kommer väldigt nära elefanterna och det finns alltid mer än 50 djur där, som efter en tids rehabilitering släpps ut i naturen om det bedöms möjligt. Elefanten är något av en nationalsymbol för Sri Lanka men också ett bruksdjur som används i skogsbruket. Den har också i mer än 2000 år haft en religiös betydelse för folket. Incheckning på vårt hotell vid havet.(F)

Dag 9 – 12 Strandliv
Soliga avslappnande dagar vid havet i Kalutaraområdet på västkusten.(F)
Transfer till flygplatsen dag 12 för flyg hem.

Resan kan förlängas med obegränsat antal dagar.
Vistelsen på Sri Lanka kan också kombineras med Maldiverna.

Prisindikation: från 14 200 SEK per person (lågsäsong), 15 400 SEK per person (högsäsong okt - mar), del i dubbelrum. I priset ingår 11 hotellnätter (4* hotell), program enligt beskrivning inkl inträden och alla transporter. Internationellt flyg tillkommer. Vissa hotell och resvägar som beskrivs kan komma att ändras (även efter bekräftad och betald bokning) beroende på bokningssituation och årstid.

Valuta: Srilankesisk Rupie. Kreditkort acceperas av hotell och större butiker . US dollar kan växlas in till Rupies i lokala växlingskontor
El: 230 V, adapter behövs. .
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter hemkomst. Visum krävs. Elektroniskt visumkan sökas via http:www.eta.gov.lk./slvisa Visum kostar 20 USD/person.
Övrigt: Promenadvänliga skor, solskyddsmedel och kikare rekommenderas. Monsunregn kan förekomma i sydvästra Sri Lanka maj – juli.