sydafrika_1
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 10  Avresor: Dagligen  Flyg till/från: Johannesburg

1
Vi erbjuder en riktig ”tungviktar Safari”, en fulländad safari-resa i tre olika länder där man får sitt lystmäte om man vill uppleva djur och natur när det är som allra bäst.
Dessutom blir det några intressanta dagar i Johannesburg. Sydafrika är ett land som erbjuder så mycket. God mat, perfekt klimat, skön natur och safari i världsklass. Vad kan man mer begära? I Entabeni bor vi i tälthyddor, inne i nationalparken, och känslan av att vara ett med naturen kan inte bli större. I Zimbabwe besöker vi mäktiga Viktoriafallen och i Botswana besöker vi Chobe med världens största elefant och buffelbestånd.


DAG 1 ANKOMST SYdAFRIKA - ENTABENI
Vi blir hämtade vid flygplatsen i Johannesburg och körda i ett par timmar till Entabeni Game Reserve, en enastående nationalpark som mäter 12 000 hektar och sträcker sig över många ekosystem. Vi checkar in i komfortabla safaritält hyddor (med riktiga sängar), som förhöjer upplevelsen oerhört då vildmarkens alla ljud hörs tydligt genom tältväggarna. Där hinner vi vila lite och packa upp. Sen eftermiddag åker vi ut på safari i fyrhjulsdrivna jeepar och efter några timmar stoppar vi för en så kallad ”sundowner”, ett stopp för att i lugn och ro ta en drink och samtidigt se solen gå ned i horisonten. När mörkret lagt sig åker vi tillbaka. Med hjälp av strålkastare ser vi nattdjur som blir aktiva när ljuset försvinner. (F-L-M)

EntabeniDAG 2 ENTABENI
Entabeni är inte lika känd för allmänheten som många andra parker, vilket innebär lite färre besökare och samtidigt en mer unik safari känsla. I parken finns”the big five” – elefant, noshörning, buffel, leopard och lejon.

Där finns även giraffer, flodhästar, antiloper och krokodiler. Dagen startar med tidig morgonsafari där vi återigen ger oss ut på strapatser i Entabenis mångskiftande landskap bland vilda djur. Tillbaka på vår camp äter vi frukost och tar igen oss i några timmar. Efter lunch beger vi oss ut på en behaglig safari för att upptäcka djur längs nya vägar i Entabeni. (F-L-M)


DAG 3 ENTABENI - JOHANNESBURG
Även denna dag startar med en morgonsafari i den fantastiska nationalparken följtav frukost. Efter utcheckning bär det av till Johannesburg där vi checkar in på hotellet vid lunchtid. Efter lunch gör vi en tur till Gold Reef City, en stad byggd som Johannesburg såg ut under guldgrävarperioden förr i tiden och nöjespark(inträdesavgift tillkommer på plats). Det finns möjlighet att åka med på sightseeing tur som inkluderar besök ner i de gamla guldgruvorna. (F)

zebror2DAG 4 JOHANNESBURG
Heldagstur till Soweto, förstaden som blev en ghettoliknande sovstad dit de färgade hänvisades under Apartheid tiden. Dagen ger en nära inblick i Sowetos vardagliga liv. Vi ser husen där Mandela och Desmond Tutu tidigare bott bland mycket annat. i avslutar med Apartheidmuséet som öppnade 2001 och beskriver det mesta som hänt sedan systemet infördes av the National Party 1948. (F)


DAG 5 JOHANNESBURG - VIKTORIA FALLEN
Vi lämnar Johannesburg och flyger vidare till Viktoriafallen där vi landar i staden Victoria Falls. Viktoriafallen är ett av de största vattenfallen i världen och ligger i Zambesifloden som utgör gräns mellan Zimbabwe och Zambia. Namnet kommer från den brittiske upptäcksresanden David Livingstone som uppkallade fallen efter drottning Victoria då han besökte platsen år 1855. Fallen är sedan 1989 med på UNESCO:s världsarvslista. Resten av dagen på egen hand för att bekanta oss med omgivningarna i egen takt.(F)

2615737704_95e838baef_oDAG 6 VIKTORIA FALLEN
Efter frukost gör vi en promenad genom regnskog till de storslagna fallen som sammanlagt mäter 1,6 kilometer på bredden och över 100 meter på höjden. Vi möts av ett forsande och dovt mullrande ljud från de enorma vattenmassorna och ju närmare man kommer, desto blötare blir man. På eftermiddagen gör vi en magnifik båttur i solnedgången på Zambesifloden.(F)

DAG 7
CHOBE

Transport från hotellet till gränsstationen mellan Zimbabwe och Botswana. Därefter fortsätter vi till Kasane, belägen vid chobeflodens strand. Det är en sträcka på ca 75 kilometer genom flodslätt och sandområden. Vi äter lunch vid ankomst och laddar för eftermiddagen. Då gör vi en safari med jeep i Chobe Game reserve. Botswana kallas ”den sista vildmarken”, det som åsyftas är det vilda och orörda Afrika. Där finns en medveten satsning på bevarande av naturen och småskalig turism. En väldigt stor del av landets yta är nationalparker där naturens gång ska råda. (F-L-M)

lionssa2

DAG 8 CHOBE
Hela förmiddagen tillbringas i Chobe nationalpark., Botswanas näst största park med en av de största koncentrationerna av djur i Afrika. Parken är drygt 10 500 kvadratkilometer och mest känd för mycket stora elefant och buffelhjordar. I parken finns också zebror, sabelantiloper, leoparder, geparder och lejon bland många andra.

Det finns även ett rikt fågelliv, mer än 400 fågelarter har observerats i parken. Vattenvägarna i Chobe är allmänt populära och en båtfärd på Chobefloden är eftermiddagens aktivitet. Under turen ges goda chanser att se flodhästar och krokodiler. Det är dessutom inte ovanligt att se elefanter som gärna tillbringar mycket tid vid flodbäddar. (F-L-M)


DAG 9 CHOBE - JOHANNESBURG
Efter frukost är det utcheckning och färd i minibuss till Viktoriafallens flygplats. Flyg tillbaka till Sydafrika och Johannesburg. Incheckning på hotellet. Eftermiddagen och kvällen på egen hand. Koppla av vid hotellets pool eller besök varuhuskomplexen för en avslutande shoppingrunda?


DAG 10 JOHANNESBURG - SKANDINAVIEN
Avresa till flygplatsen i Johannesburg för hemresa.

Vistelsen kan förlängas med obegränsat antal dagar i Sydafrika. Möjligheterna är

många.

 

-Fortsätt flygresan ner till Kapstaden och tillbringa ett par dagar där med vindistrikten och Godahoppsudden inom räckhåll. Hela resan kan i sådant fall även starta i Kapstaden.


-Kvittera ut en hyrbil och se mer av landet?
Bila längs grandiosa ”the Panorama Route”, genom bergskedjan Drakensberg, och bo ett par nätter i natursköna Sabie.


-Upplev mer djur och natur på safari i
välkända Madikwe, eller klassiska Krugerparken?


-Stanna i Johannesburg och spela golf på
någon av de närliggande banorna (flera håller

mycket hög klass). Det finns även en praktfull botanisk trädgård och ett stort antal konstgallerior i staden. (F)


Prisindikation 21 300 SEK per person, del i dubbelrum. I priset ingår 9 hotellnätter, program enligt beskrivning inkl alla transporter. Måltider enligt program (F-L-M). Flyg Johannesburg-Viktoria fallen tur och retur ingår. Flyg Skandinavien-Sydafrika tillkommer. Vissa lodger, som har väldigt få rum, och resvägar som beskrivs kan komma att ändras (även efter bekräftad bokning) beroende på bokningssituation och årstid.

Valuta: Sydafrikansk Rand. Kreditkort accepteras allmänt.
El: 220 V, adapter krävs, köps i Sydafrika.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Fyra tomma sidor behövs. Visum till Zimbabwe krävs och fås vid ankomst. Visum betalas på plats. Kostnad är för närvarande 32 USD (som tillkommer).
Övrigt: Oömma kläder rekommenderas. En "River Usage Fee"  avgift vid flodfärd, f.n. 10 USD och en "Nationalpark Fee", f.n. 30 USD tillkommer på plats