Flodkryssning_i_Amazonas
Välkommen ombord på motorkryssaren M/Y Tucano för att upptäcka den oslagbara vildmarken och mystiken i Amazonas.

Rubinresor erbjuder flodkryssningar i brasilianska Amazonas, det är djungelexpeditioner där man färdas i fyra, sex eller sju nätter längs Amazonfloden och Rio Negro. Den 25 meter långa båten avgår från Manaus på eftermiddagen för att sedan sakta glida fram genom en sagolik natur i flera dagar. Det är en riktig drömupplevelse att bo ombord på en båt i hjärtat av den mäktiga regnskogen.

Längs resan görs upptäcktsfärder från båten i små kanoter där vi paddlar in på mindre flodremsor, samt djungelvandring där vi bekantar oss med frukter och träd vi sannolikt aldrig sett förut. Vi får också ta del av det vardagliga livet i byar belägna inne i djupaste Amazonas. Dofterna, grönskan och djuren ger en väldigt speciell inramning. Vi ser den
jättelika liljeväxten ”sjöarnas drottning” och håller kameran beredd för tukaner, papegojor, pirayor och delfiner.
De här kryssningarna är definitivt någonting utöver det vanliga!

Fartyget byggdes 1997 med en konstruktion som inspirerats av den traditionella stil som ångbåtarna i Sydamerika hade på 1800-talet. Alla nio hytter har luftkonditionering, fönster och badrum. Sol- och observationsdäck samt ett litet bibliotek finns ombord. Båten tar max 18 passagerare och erfaren besättning sköter allt och lite till, upplevelsen blir därför både personlig och avslappnad.
På resan som beskrivs här tillbringas 4 nätter ombord, under kryssningen ingår strandhugg, utflykter och samtliga måltider. Med på resan följer engelsktalande och välutbildade naturguider. Längs resan får vi intressanta föreläsningar om de ekologiska systemen och vad som görs för att bevara dem.

DAG 1 Ankomst manaus
Ankomst, transport från flygplats och incheckning på hotellet i Manaus.

DAG 2 Avresa manaus
Efter ombordstigning lämnar vi Manaus (eftermiddag) och glider uppströms på Rio Negro mot en av världens största flodarkipelager, Anavilhanas. Längs slingrande kanaler åker vi i småbåtar mellan öarna och har tät regnskog på båda sidor om oss. Om vi inte ser apor kommer vi sannolikt att höra dem samtidigt som färgglada fåglar pryder trädtopparna som lysande juveler. Efter middagen är det dags för kvällsutflykt på jakt efter kajmaner som också kallas Amazonas krokodiler. Det är nervkittlande när vi glider fram i mörkret och leter efter deras röda ögon som förhoppningsvis tittat upp ur det mörka vattnet.

DAG 3 Amazonas
Efter soluppgång fortsätter vi att utforska Anavilhanas och det speciella området Igapó. Det är en unik översvämmad skog där träd växer direkt upp ur vattnet. Efter frukost blir det vandring på land bland orkidéer, lianer, vassväxter, frukt- och gummiträd. förhoppningsvis visar sig också några av regskogens större däggdjur som vildsvin och jaguar.

DAG 4 Amazonas 
Dagen inleds med ytterligare skogsvandring och tillbaka på M/Y Tucano glider vi vidare, nu nedströms, i de områden där rosa floddelfiner lever. Har vi tur ser vi dem komma simmandes nära båten. Vi stannar till i en liten båtbyggar by där vi får en inblick i det vardagliga livet och hur man försörjer sig i den fascinerande naturen. På kvällen lättar fartyget ankar och fortsätter genom regnskogen, medan middag intas, och vidare genom natten till Xiborena halvön.

DAG 5 Amazonas   
Tidig morgon utforskas Lago Janauari Ekological Park. Det är som en labyrint av små kanaler där gigantiska träd hänger över oss i småbåtarna. Apor, exotiska fåglar och myrslokar kommer nyfiket att bevaka båtarna. Kring lunch nås ”Encontra das Aguas” eller ”Meeting of the Waters”. Här flyter de två stora floderna, Rio Negro och Rio Solimois, som Amazonas kallas i Brasilien, ihop i en turbolent ström. Det är ett mäktigt skådespel när Rio Negros mörka vatten blandas med Rio Solimois brunaktiga. I flera kilometer flyter de båda floderna sida vid sida utan att blanda sig med varandra och ofta ses floddelfiner hoppa kring denna skarpa linje av strömmarna.
På eftermiddagen ger vi oss ut på en fisketur i de små båtarna, fiskarna som ska fångas är de mytomspunna med rakbladsvassa tänder och stor aptit. Det blir en spännande kamp när man själv får prova på att fånga en piraya! I solnedgången smakar vi sedan en caipirinha, brasiliens nationaldryck, samtidigt som M/Y Tucano i långsam takt inleder återfärden mot Manaus. Vi äter avskedsmiddag ombord och regnskogen med det spännande djurlivet glider sakta förbi.

DAG 6 ANKOMST manaus
På morgonen vaknar vi upp i Manaus. Landstigning sker intill Hotel Tropical.

Resan kan förlängas med obegränsat antal dagar på någon annan plats i Brasilien.
Förslagsvis kan flodkryssningen i Amazonas kombineras med några dagar i Rio för att där få känna på storstadspulsen och se sockertoppen, de berömda stränderna samt andra sevärdheter. Därefter kan resan avslutas med några soliga dagar på en strand i Buzios, Salvador eller Ilha Grande?
Det finns också 6- och 7-nätters kryssningar för dem som vill spendera ytterligare ett par dygn ombord på M/Y Tucano i Amazonas.Två sorters hytter finns: sängarna bredvid varann eller dubbelsäng med ena sängen över den andra.
Kontakta oss för detaljerad information!

Prisindikation 19 300 SEK per person, del i dubbelhytt. I priset ingår transfer från flygplats, 1 hotellnatt inkl frukost, 4 hotell/hytt nätter ombord M/Y Tucano, program enligt beskrivning inkl alla transporter och utflykter, alla måltider fr o m dag 2, vatten på flaska (övriga måltidsdrycker mot tillägg). Flyg tillkommer. En icke återbetalningsbar förskottsbetalning på 300 USD/person krävs vid bokning. Kryssningarna avgår bestämda datum (minst ett par gånger i månaden året runt) kontakta oss för information.

Valuta: Brasiliansk real BRL. Internationella bankkort accepteras allmänt.
El: 100-220 V, adapter behövs.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Svenska medborgare behöver ej visum.
Övrigt: Promenadvänliga skor, solskydd, oömma kläder, kikare, shorts och ficklampa rekommenderas.