hjulangare_sodra

Guide: engelsktalande  Antal dagar: Programmet startar (dag 1): torsdagar  Flyg till/från: Adelaide

HjulngareAusMurray River är södra Australiens ådra och floden man talar om när det gäller flodkryssningar.

Tre nätter ombord på den charmiga hjulångaren Murray Princess förhöjer vistelsen och att upptäcka södern på det här sättet är enastående. Tillsammans med sköna Adelaide och landets bästa vindistrikt, Barossa Valley, blir veckan fulländad.


Dagarna ombord känns avkopplande och präglas rakt igenom av högklassig mat och service. Att färdas rakt ut i australiens väldiga vildmark är inte bara inspirerande och spännande, det är också sunt för både kropp och själ. Hjulångaren avgår fredagar från Mannum(Dag 2 måste vara en fredag).

DAG 1 Ankomst Adelaide
Incheckning hotellet. Resten av dagen på egen hand för att utforska Adelaide, delstaten South Australias huvudstad. I Adelaide bor det ca en miljon människor, det märks dock inte och känslan av småstad är påtaglig. Adelaide är omgiven av gröna parker, viktorianska byggnader och staden har blivit välkänd för konstgallerior, museum och sina kulturfestivaler. Den vackra Torrensfloden går genom staden och bidrar till den trevliga atmosfären.

Mannum

DAG 2 (fredag) Adelaide – Mannum, kryssningen startar
Förmiddagen fri i Adelaide. Vid lunchtid avgår vår transport från hotellet till hamnen(ca 1,5 timmar från Adelaide). Hjulångaren PS Murray Princess lämnar den lilla staden Mannum på eftermiddagen, en gång i tiden en viktig handelsstation längs floden och spår från den tiden syns tydligt än idag. I skymningen kryssar vi mot Piggy Flat, platsen där vi lägger till och blir den första natten. Medan vi bekantar oss med fartyget och kanske beställer en förfriskning kan vi njuta av naturen. Längs flodbanken ser vi normalt djur som kängurur, wombats och färggranna fåglar. (F-L-M)

DAG 3 Kryssning
Efter frukost bekantar vi oss med staden Edwards Crossing. 1879 byggdes den första bron över floden Murray och Edwards Crossing blev knutpunkten avséende trafik. Vi får en guidad sightseeing tur i staden och lär mer om dess historia. På eftermiddagen kryssar vi långsamt vidare och ombord får vi en intressant presentation av regionens specialiteter gällande mat och dryck. Vi lägger till vid Craignook en bit norrut längs floden innan middagen serveras. (F-L-M)kabin

Dag 4 Kryssning
På förmiddagen går vi i land för att uppleva mer av naturen. Vi går på guidad vandring där vår lokalguide berättar om den lokala floran och faunan. När Murray Princess kastar loss väntar en färd genom dalgångar och branta klippor i ett dramatiskt landskap. Efter lunch gör vi en vildmarkstur längs smala och lugna bifloder. Framför allt är det ett imponerande fågelliv med både silkeshäger och pelikan. Tillbaka på hjulångaren kan vi njuta av en härlig flod-solnedgång. På kvällen serveras ”Captains dinner” en avslutningsmiddag med extra finess och dans efteråt. (F-L-M)


Barossa_valley

 

Dag 5 Kryssning-Barossa Valley-Adelaide
På morgonen lägger vi till i Mannum där vi går iland och tar plats på bussen som ska ta oss till Barossa Valley. Dalen är australiens mest kända vindistrikt med kontinentens äldsta vinstockar.
Vi besöker vingårdar där vi bjuds vinprovning, gårdens historik, och får en inblick i tillverkningen. Själva området är dessutom väldigt vackert att färdas i. Det är vida vyer med rader av druvodlingar, alléer av palmer och små vingårdar som pryder landskapet. Vi kommer till hotellet i Adelaide sen eftermiddag. Incheckning och kvällen på egen hand.(Mercure Grosvenor Hotel). (F-L)

Dag 6 Adelaide
Förmiddagen på egen hand i Adelaide. Utcheckning och avresa. (F)


Denna resa passar bra att kombinera med övriga resor vi presenterar i Australien.

Prisindikation 8 800 SEK per person, del i dubbelhytt, inkl. helpension på kryssningen och transfer t/r flygplats. Kryssningen avgår fredagar. Flyg tillkommer.Valuta: Australiska dollar. Kreditkort accepteras allmänt.
El: 220 V, adapter kan behövas (brittisk trestift).
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. (Visum krävs men är gratis).
Övrigt: Solskydd är viktigt, promenadvänliga skor rekommenderas.