vietnam2

Guide: engelsktalande  Antal dagar: 10  Avresor: Bestämda datum (kontakta oss för info) 
Flyg till: Ho Chi Minh City (f.d. Saigon)  Från: Siem Reap


1

Vietnam och Kambodja tillhör de mest fascinerande länderna i världen idag. De öppnades upp för turism för bara ett tiotal år sedan och längs denna kryssning färdas vi i vackra områden som få personer tidigare besökt. Att dessutom göra det ombord på ett stilfullt fartyg förhöjer hela upplevelsen. Följ med på en stillsam kryssning där små oupptäckta platser varvas med charmiga Saigon(nu Ho Chi Minh City), spännande Phnom Penh och storslagna Angkor Wat.


Fartyget är byggt som en kopia av de ångfartyg som trafikerade sydöstra Asien i början av 1900-talet. Det är lite som att vara tillbaka i den tiden, då de europeiska kolonialmakterna använde sådana fartyg längs floder i fjärran östern. Det är storstilat hantverk med robust inredning i teak och framför allt mahogny. Inredningsdetaljer är i skinande mässing och hytterna är mycket smakfulla. Det är som hämtat ur en bok av Somerset Maughm.


Under kryssningen råder en mycket trivsam stämning. Klädseln man bär ombord är informell, bordsplacering är fri vid måltider och personalen gör allt och lite till för att alla ska ha det så bra som möjligt. Alla måltider är inkluderade i kryssningen och håller högsta klass med asiatiska, västerländska samt vegetariska maträtter. Vatten, öl, lokalt vin, kaffe och té ingår. Alla hytter har luftkonditionering, privat dusch och wc samt kassaskåp. Ombord finns en välsorterad bar som håller öppet eftermiddagar och kvällar.

Utflykterna som arrangeras på dagarna när fartyget ligger still är frivilliga, det går utmärkt att stanna ombord för att koppla av och sola på däck eller ta igen sig i sin hytt. De som väljer att följa med blir väl omhändertagen av professionella engelsktalande guider

De kraftiga ångmaskinerna ansågs vid den tidpunkten pålitliga i tropisk hetta och kraftiga monsunregn. I de nybyggda fartygen vi åker med sitter moderna motorer (inte ångmaskiner)som är tystare och bättre i alla avséenden.mekong

 

DAG 1MY THO

Registrering blir på morgonen kl. 10.00 vid Asiana Saigon Hotel i Saigon. Transport med buss till Mekongdeltat och fartyget direkt efter (ca 1.5 timmar). Efter att vi kastat loss serveras lunch och vi glider fram genom det natursköna deltat. Sen eftermiddag anländer vi den lilla staden Cai Be. Där gör vi en båttur bland de vackra öarna i en klassisk vietnamesisk jonk. Ett besök vid den tidigare Mandarinen An Kiets hem blir höjdpunkten. Vi dricker té tillsammans med An Kiets släktingar som visar oss runt i trädgården.

 

DAG 2CAI BE

Den livliga flytande marknaden i Cai Be med båtar som aktivt söker kunder, är igång redan i gryningen. Det är hattar, frukt, träfigurer och mycket mer som bjuds ut. Vid en fransk katedral siger vi iland för att se de vackra byggnaderna och blomsterprakten i respektive trädgårdar. Ett intressant besök vid en rispapperstillverkare hinner vi innan vi återvänder till fartyget. Efter lunch besöker vi en bonsai trädgård och följer tillverkningen av lergods i en av de små fabrikerna.

 

DAG 3CHAU DOC

Med mindre båtar färdas vi längs smala kanaler för att komma fram till en by tillhörande Chamfolket. I cykeltaxi får vi därefter bekanta oss med den charmiga staden Tan Chau. Bland koloniala byggnader far vi fram och stannar vid en färgstark lokal marknad. Den genuina vietnamesiska landsbygden kan inte upplevas på ett bättre sätt. Efter lunch ombord når vi fram till gränsstationen. Vi ordnar visum formaliteter på land och går till fots över på den kambodjanska sidan. I skymningen fortsätter vi längs vältrafikerade delar av Mekong där vi förmodligen möter flera internationella fraktfartyg

 

DAG 4PHNOM PENHthe20pandaw20stateroom

När vi slår upp ögonen på morgonen ser vi Phnom Penh. Hela dagen tillbringas i huvudstaden. Vi ser Nationalmuseét med en stor samling värdefull Khmerkonst och Silverpagodan, med en buddha täckt av diamanter och som fått sitt namn efter de 5000 silverplattor som täcker golvet. På eftermiddagen arrangeras en tur till Toul Sleng, skolan som blev ett mycket ökänt fängelse och tortyrkammare för människor under Pol Pots tid vid makten. Turen avslutas vid ”the Killing Fields” utanför Phnom Penh, fälten där röda khmererna massavrättade hundratusentals kambodjaner. Det finns ett monument på plats för att hedra offren men också för att ingen ska glömma vanvettet.På kvällen kan mer av staden utforskas och en promenad längs floden och ett besök på några av de små caféerna rekommenderas.

 

DAG 5PHNOM PENH – KAMPONG CHAM

Tidig morgon lämnar vi Phnom Penh och angör den lilla byn Chong Koh någon timmes färd senare. Staden är känd för sina silkesväverier och vi får möjlighet att promenera runt och följa arbetet i väverierna. Kryssningen fortsätter förbi små pittoreska fiskebyar och vi kommer närmare det lokala livet på landsbygden i Kambodja. Vi kommer in i provinsen Kampong Cham, naturen skiftar karaktär och skogsklädda berg bildar landskap. Ytterligare ett strandhugg blir det vid en liten by där vi gör ett besök i en skola och ett kloster.

 

DAG 6KAMPONG CHAM

Efter frukost gör vi en utflykt till ett tempel från 700-talet, Wat Hanchey, ett av landets äldsta tempel. Med buss far vi vidare genom gumiplantager och ett böljande landskap med många små stupor och tempel, vi stoppar vid ett barnhem som stöds av flera organisationer, bland dem finns rederiet som äger fartyget vi färdas på.

deck20chairs

DAG 7TONLE FLODEN

Vi viker av från Mekong och kryssar vidare på Tonle floden. Sträckan är en av hela kryssningens höjdpunkter. Vi far genom tät djungel och på vissa platser är floden så smal att man nästan kan ta på människorna och husen som kantar floden. Efter att lagt till gör vi en utflykt med motorbåtar in i våtmarkerna som erbjuder härliga naturupplevelser. Vi får uppleva den fascinerande Tonle Sap – sjön. Den är inte bara vacker. Det rika fågellivet och lugnet är mycket uppskattat, dessutom anses den vara en av de fiskrikaste sjöarna i världen. Just därför bor många människor bokstavligen på sjön, i båtar, i hus på pålar eller på bambuflottar.

 

DAG 8TONLE SAP - SIEM REAP

Vi stiger iland tidig morgon och lämnar kryssningsfartyget. När vattennivån i Tonle är hög åker vi motorbåt till Siem Reap. När vattennivån är låg (november – april) åker vi buss till Siem Reap (färden tar då ca fem timmar inkl. stopp längs vägen). Lokalguide möter vid hamnen i Siem Reap och arrangerar transporten till hotellet vid Angkor Wat.

Det första templet byggdes redan på 600-talet och hela området, som så småningom kom att kallas Angkor, var khmerernas religiösa centrum och huvudstad mellan 800- och 1400 talet. När Angkor övergavs på 1500 talet glömdes den bort och låg gömd i djungeln i nästan 400 år innan staden återupptäcktes av arkeologen Henri Mouhot.
 

Efter incheckning och lunch gör vi en utflykt i det fantastiska Angkor. Wat betyder just tempel och vi startar med en tur till själva Angkor Wat, templet som är det allra heligaste av dem alla. Vid Bakheng Hill stannar vi för att njuta av solnedgången över det mäktiga tempelområdet. (F-L)

 

DAG 9 SIEM REAP

Efter frukost åker vi till Angkor Thom, omgärdat av en 8 meter hög mur. Därefter tar vi oss till det fascinerande templet Bayon med sina väldiga ansikten uthuggna ur stora stenblock. På eftermiddagen besöker vi buddhist templet Banteay Kdei och ”renhetens pool” vid Srah Srang. Dagen avslutas med det berömda Ta Prohm templet, beläget i djungel, där fikonträden med sina rötter ”omfamnar” stenskulpturerna likt bläckfiskar. (F-L)
 

DAG 10AVRESA

Transport till flygplatsen.

Prisexempel (oktober-november) 23 600 SEK per person, del i dubbelhytt (Lower Deck på fartyget). Kryssningen avgår bestämda datum(kontakta oss för information). Internationellt flyg tillkommer. Ett tips är att bo på Asiana Saigon Hotel natten innan kryssningen, då finns registreringsdisken och bussen till fartyget precis intill när du ätit frukost och checkat ut.
 
Valuta: Dong (ej konvertibel). USD rekommenderas. Kreditkort accepteras på hotellen.
El: 220 V, adapter kan behövas.
Dricks: Är kutym ombord, på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Visum behövs och söker och får man på plats vid gränsen till Kambodja (30 USD) och betalas på plats.
Övrigt: Sportskor rekommenderas.