Peru_och_Ecuador_med_Galapagos
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 14  Programmet startar (dag 1): onsdagar  Flyg till: Lima  Från: Quito

Galapagos2Naturupplevelserna Ecuador och Peru erbjuder är verkligen något extra. Här kommer vi till Machu Picchu, Titicacasjön, Otavalo och Galapagos, på en och samma resa.
Detta är en fullmatad tvåveckorsresa för den natur och kultur intresserade som också önskar att bo riktigt bra, vi bor samtliga nätter på förstaklasshotell. Galapagosöarna i stilla havet är en av de mest spektakulära platserna i världen avséende djurliv, idéerna till teorin om arternas uppkomst hämtade Charles Darwin där.

DAG 1 ANKOMST LIMA(Onsdag)
Vi blir mötta på flygplatsen och körda till hotellet. Resten av dagen på egen hand i Lima.Lima grundades på 1500-talet och blev det spanska sydamerikas viktigaste stad. De äldre delarna runt Plaza Mayor vittnar om historien, många koloniala byggnader finns med på Unescos världsarvslista.
Lima av idag är en metropol med ca åtta miljoner invånare.
Det finns mycket att göra i Lima, till exempel shopping eller besöka flera marknader. Indian Artisan Market är en omtyckt marknad.
OBS! Dag 1 måste vara en onsdag för att detta program ska kunna genomföras enligt beskrivning, det beror på avresedagen för fartyget i Galapagos(fredagar).

DAG 2 LIMA – CUSCO
Vi åker ut till flygplatsen i Lima för flygresa till Cusco. Där möter lokalguide för transport till hotellet. Därefter vila på hotellet i några timmar. Kroppen behöver ställa om då vi kommit till så pass hög höjd över havet.Tar vi det lugnt undviker vi att få höjdsjuka(altitude sickness) vilket annars kan inträffa. Senare på eftermiddagen gör vi en stadsrundtur.
Cusco var en gång Inkarikets religiösa centrum och mycket styrdes därifrån. Idag gör vi en stadsrundtur och blir varse att det finns starka rötter av Inkahistoria och arkitektur. Vid spanjorernas intåg förstördes många byggnader och ersattes av kolonialpalats i europeisk stil men trots det finns spår kvar. Vi ser det centrala torget Plaza de Armas, också känt som Huacaypata – det symboliska centret i det en gång så mäktiga Inka imperiet. Där ligger även solens tempel som byggdes av hövdingen Pachacutec och amfiteatern Kencco som var en offerplats för Inka indianerna. Djupt rotade traditioner finns bevarade och ett par hundra traditionella danser tillhör de mest klassiska. När danserna utövas klär sig invånarna i färgglada kläder och dansar tillsammans på offentliga platser.(F)

Machu2DAG 3 CUSCO – MACHU PICCHU
Efter frukost tar vi tåget upp till de världsberömda ruinerna Machu Picchu( 2 380 m.ö.h.). Bara tågresan i sig är nästan värt besöket, upp för branta bergssluttningar, genom frodig regnskog och med branta stup utanför fönstret blir man varse att man befinner sig i en absolut enastående miljö. Machu Picchu var ursprungligen byggt som ett citadell och en betydande religiös plats i Inkaimperiet. Staden växte igen vid Inkaimperiets fall och glömdes bort i flera generationer innan det återupptäcktes 1911. Det spekuleras än idag om indianerna tog med sig skatter i form av guld när de lämnade och i sådant fall hur mycket. Spanjorerna smälte ner det mesta av Inkaindianernas statyer och utsmyckningar som var av guld när de erövrade Peru, men spanjorerna kom aldrig till Machu Picchu. Idag är det en arkeologisk skatt då läget, med utsikt över tropiska dalgångar och Urubambafloden, dessutom förstärker intrycken och bidrar till ett mäktigt helhetsintryck. Vi stannar i bergen över natten. (F-L)

DAG 4 MACHU PICCHU – CUSCO
Förmiddagen på egen hand där man kan se mer av Machu Picchu och de fascinerande omgivningarna. På eftermiddagen tar vi tåget tillbaka till Cusco. Där möter chaufför och kör till hotellet.(F)

DAG 5 CUSCO - PUNO
Med buss tar vi oss till bergsstaden Puno. Det blir en resa på några timmar. Längs vägen stannar vi till i den lilla byn Pucara, en betydande lantbruks och textilort. Efter besöket kör vi vidare och kommer då att passera La Raya passet, resans högsta punkt, 4 300 möh. Vi gör flera stopp vid intressanta platser som utsiktspunkter, koloniala småstäder och kyrkor. Ett exempel är staden Andahuaylillas som finns med på Unescos världsarvslista. Vi anländer Puno och hotellet sen eftermiddag.(F-L)

DAG 6 PUNOAmazon Ecuador
Efter frukost beger vi oss ut på Titicacasjön igen. Efter ombordstigning på en yacht åker vi till de flytande Urusöarna. Det är öar som bebos av fiskar- och jägarfolk, befolkningen sägs vara den äldsta i anderna och en gång i tiden flydde de ut till öarna för att undkomma invaderande folkslag. Den bergiga ön Taquile är hemvist för urindianer och vi stiger iland för att bekanta oss med deras leverne. De har lyckats bevara sin egen kultur och lever idag ett primitivt liv med mycket starka traditioner. En av traditionerna är nyttjandet av vass. Bostäder, farkoster, hattar, lekplatser med mera är tillverkat av vass. Vi gör en vandring runt ön där vi ser både arkeologiska lämningar och vacker utsikt. (F-L)

DAG 7 PUNO - QUITO
Vi lämnar Puno och flyger till Lima där vi landar och får assistans med byte till den internationella flygningen Lima – Quito, Ecuador. På flygplatsen i Quito möter chaufför och kör till hotellet. Kvällen på egen hand.(F)

DAG 8 QUITO
Vi vaknar upp i vad som anses vara en av Amerikas vackraste städer, belägen på 2 800 meter över havet intill Pichincavulkanen och med imponerande kloster och palats. Vi gör en sightseeing tur till fots och ser bland annat ärkebiskopens palats, Jesuitkyrkan med förgylld interiör och det pampiga San Fransisco klostret, byggt med många vackra detaljer i barockstil. Vi avslutar med att åka till ekvatormonumentet. Latituden är 0 och man kan stå med ena foten på södra halvklotet och den andra på norra halvklotet, sedan kan man erhålla ett certifikat som visar att man krossat ekvatorn. Ekvatorn som delar Ecuador har faktiskt gett namn till landet. Där ligger även ett etnografiskt museum som beskriver de olika etniska grupperna som lever i Ecuador. (F)

DAG 9 UTFLYKT TILL OTAVALO
Dagsutflykt till staden Otavalo och den berömda marknaden. Otavalo ligger i ett vackert naturområde med snöklädda vulkaner och små sjöar. Vi färdas genom det bitvis dramatiska landskapet till marknaden. Där hittar man färggranna textilier av många slag. Ponchos, halsdukar, filtar, hattar och väggbonader bland mycket annat. Från marknaden åker vi till en liten indianby som heter Peguche. Det är där som många av de vävda plaggen tillverkas på gammaldags vävstolar, vi gör ett stopp för att få en inblick i människornas leverne. Lunch äter vi på en liten lokal restaurang i området. (F-L)

DAG 10 QUITO – GALAPAGOSGalapagos1
Efter frukost tar vi flyg från Quitos flygplats till en av Galapagosöarna, San Cristobal. Där går vi ombord på fartyget MV Santa Cruz som ligger i Puerto Baquerizo Moreno, provinshuvudstaden i Galapagos.
Efter information och lunch tar vi oss till Cerro Brujos vita strand. Där lever blåfotade sulor, Hägrar, fregattfåglar och sjölejon. Kanske ser vi också mer ovanliga fåglar som flugsnappare och gula sångfåglar. Lavaödlor och härmtrast är endemiska, det vill säga de kan bara ses på denna ö och ingen annanstans på Galapagosöarna. Vi är tillbaka på fartyget för att hinna med genomgången av nästa dags program följt av kaptenens välkomstcocktail och därefter middag.
Under kryssningens dagar ingår alla måltider. Maten håller hög klass, det gäller allt från frukostbufféerna till de omsorgsfullt upplagda desserterna. Fartyget är trivsamt och alla hytter har luftkonditionering. Det blir strandhugg där det ges möjligheter till snorkling och bad längs tropiska stränder med mjuk sand. Dessutom får man uppleva minnesrika solnedgångar frän däck på köpet. De lokala guiderna berättar ingående om geologi, historik samt flora och fauna, detta innebär att samtliga deltagare får en bra inblick i natur- och djurlivet som råder på öarna.
(F-L-M)

DAG 11 GALAPAGOS
Vi går iland efter frukost på Espanola ön. Vi startar med en promenad i Punta Suarez genom ett lavalandskap som kan liknas vid terräng. Vi ser mer av det fantastiska djurlivet, där ser vi rödgröna havsödlor(iguaner), svalstjärtmås, albatross som häckar där från april till december och framför allt kolonin med sjölejon. Efter lunch ombord går vi iland på Floreana ön vid Punta Cormorant. Vi promenerar längs den underbara korallstranden innan vi kommer fram till en lagun där vi kan se både häger och flamingo med lite tur. Mellan december och maj kommer havssköldpaddorna ut och lägger sina ägg på en av stränderna. Spår i sanden ger tydliga bevis för det under perioden. Vi tillbringar en tid på stranden vilket ger tillfälle till bad och snorkling i det gnistrande blå vattnet. Middag ombord. (F-L-M)

HyttGalapagosDAG 12 GALAPAGOS
Morgonen inleds med en promenad på ön Fernandina med sitt speciella karga landskap och massor av djur. Där finns den största koncentrationen av havsödlor men även sjölejon, Galapagosvråken och röda krabbor. Lunch ombord medans vi sakta kryssar fram längs Bolívar kanalen där det simmar delfiner, och fantastiska vyer utöver vulkanlandskapet blottar sig. Om havet ligger lugnt blir det avkoppling med bad och snorkling på eftermiddagen. Vi håller till längs klipporna vid den sjunkna Ecuadorvulkanen. Där berättar en naturguide om geologin med lavaströmmar och unika stenlager. Jätteskarvar, den enda fågeln på jorden som utvecklats till från flygande fågel till dykande fågel, häckar i området. Vidare ser vi galapagospingviner, sjölejon och blåfotade sulor. Innan middagen ombord får vi en genomgång av nästa dags program. (F-L-M)

DAG 13 GALAPAGOS – QUITO
Mycket tidigt på morgonen besöker vi Charles Darwin forskningsstation. Det blir då en bussresa på ca 30 minuter över högland där vegetationen skiftar. På stationen får vi en inblick i räddningsarbetet med elefantsköldpaddorna som gett namn åt ögruppen, men även annat forskningsarbete som bedrivs för att bevara utrotningshotade djurarter. Under besöket ges också tid till att promenera i (den fågeltäta)skogen av päronkaktusar som ligger bredvid. Efter besöket åker vi tillbaka och sedan till flygplatsen på ön Baltra. Vi flyger till Quito på fastlandet och blir hämtade på flygplatsen för transport till hotellet. Kvällen på egen hand i Quito.

Beroende på vindriktningen innebär det att vi ibland går iland på öar genom att vada in de sista tiotalet meter vid en strand. Andra gånger kliver vi direkt på land vid klippor. Därför rekommenderas gummitofflor att vada in med och skor med gummisula(sportskor) då vi går iland direkt från båt.

Prisindikation 36 550 SEK per person, del i dubbelrum. I priset ingår flyg Lima-Quito, Lima-Cusco, Puno/Juliaca-Lima och Quito-Galapagos-Quito. Flygskatter tillkommer på plats (ca 100 USD totalt). Flyg från och till Skandinavien tillkommer.

Valuta: Peruansk sol PEN (Peru) och USD (Ecuador). Internationella bankkort accepteras på hotell och större butiker.
El: 220 V, adapter kan behövas.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc. Ombord gäller 12 USD per dag till besättning och 7 USD till guiden.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Svenska medborgare behöver ej visum.
Övrigt: Promenadvänliga skor, gummitofflor, solskydd, varm tröja och kikare rekommenderas.Lokal avreseskatt betalas på plats, ca 42 USD/person f.n