dubai


Guide: engelsktalande  Antal dagar:Avresor: Dagligen  Flyg till/från: Dubai

1
I Dubai och Oman lyser solen nästan jämt och regntimmarna på ett helt år kan summeras på bara några dagar! Följ med på en kombinerad lyxresa till de båda spännande resmålen, det är faktiskt inte längre än några timmars färd mellan Dubai och Oman. I programmet ingår stadsrundturer, klassisk ökensafari, transporter mellan Dubai och Muskat samt en härlig middags kryssning. Det varma klimatet och det inbjudande blå havet får man på köpet.

DAG 1 DUBAI
Ankomst till F.A.E. Emiratet Dubai är mycket spektakulärt och saknar på många sätt jämförelser. Det byggs ständigt enorma byggnader som tävlar i kategorierna världens högsta-, världens finaste-, världens dyraste- och så vidare. Det anläggs konstgjorda världs-öar och palm-öar, lyxyachterna överträffar varandra i marinorna och det går till och med att åka skidor i en fascinerande konst-snö anläggning. De charmiga äldre handelskvarteren och den smakfulla Jumeirah Beach kommer nästan i skymundan av all modern lyx. Men de ska man inte missa. Soukerna(bazaarerna), hamnviken ”the Dubai Creek” samt stranden som sträcker sig längs med kusten är alla väl värda ett besök. Resten av dagen på egen hand. De ständigt gröna golfbanorna och kamelkapplöpningsbanan är ett par tips.


burjdubaiDAG 2 DUBAI
Stadsrundtur på förmiddagen där vi bekantar oss med staden. Vi passerar Jumeirah stranden med det omtalade hotellet Burj Al Arab. Vi stannar också till vid det fortet Al Fahidi som numer är museum där vi lär mer om Dubais historia och handelstraditionen. De små färjorna, Abras, prövar vi för att ta oss till de gamla stadsdelarna.
Eftermiddagen och kvällen på egen hand. Om man istället för lyxhotellens restauranger kikar in på de mysiga lokala restaurangerna, där den välsmakande maten har mer arabisk prägel och männen röker vattenpipa, upptäcker man att det inte är så dyrt som man kan tro. Att äta på restaurang, åka taxi och att handla läskedrycker med mera i närbutik är betydligt billigare än i Sverige.(F)

DAG 3 ÖKENSAFARI
Denna dag blir det ökensafari, som i Dubai är ett måste. Upphämtning sker eftermiddag vid hotellet och med fyrhjulsdrivna bilar sätter vi kurs ut i öknen. Vi kör över sanddynerna som ibland är mycket branta och med jämna mellanrum stannar karavanen av fordon. I alla vädersträck är det då sand så långt ögat kan nå och det är en nervkittlande känsla.
Så småningom nås kvällslägret och då dukas det upp en klassisk buffé med arabiska maträtter, grillspett, auberginer, dadlar och mycket mer. Stämningen höjs då vi bjuds på professionell magdans. Det ges även möjlighet att rida på kamel, att pröva sandsurfing i sluttningarna och att röka vattenpipa vid kvällslägret. Oömma kläder rekommenderas.(F-M)


marinebeachdubaiDAG 4 DUBAI - MUSKAT
Mellan Dubai och Omans landgräns färdas vi ca tre timmar i bil. Det är ett kargt landskap som delvis övergår i öken och på bergssluttningarna i Oman växer citroner och oliver. Vi anländer Muskat under eftermiddagen.
Oman med ca två miljoner invånare är ett välmående sultanat på den arabiska halvön och huvudstaden Muskat är en av mellanösterns äldsta städer. Här infrias illusionerna från sagorna i ”Tusen och en natt”. Männen bär långa, vita särkar och en fez som huvudbonad. Stiliga moskéer med kupolformade torn och halvmånar sätter sin prägel och de små soukerna sätter sin. Längs dessa smala gator säljs det glimmande guld och silver, handknutna mattor och mönstrade tyger. Det doftar rökelse, parfym och kryddor och det råder en livlig stämning. (F)


oman5DAG 5 MUSKAT
Stadsrundtur på förmiddagen.Vi bekantar oss med de centrala delarna och första stopp blir the Grand Mosque, arabvärldens största moské med praktfull inredning. Vi besöker Omani museum som visar upp omanskt kulturarv med hantverk och traditioner.
En gång i tiden var Muskat en viktig hamnstad för handeln i Mesopotamien. Idag är det oljehandeln som gör hamnen betydelsefull. Genom åren har det byggts många fort för att skydda staden, flera av de ståtliga gamla forten finns fortfarande kvar och har alla sin egen spännande historia. Eftermiddagen och kvällen på egen hand. (F)

DAG 6 MUSKAT
Dagen på egen hand för att uppleva Muskat och omgivningar? Vid hotellet breder en lockande sandstrand ut sig längs den omanska viken med turkosblått klart vatten. Varför inte ett bad? (F)

DAG 7 MUSKAT – DUBAI
Vi lämnar Muskat och Oman på eftermiddagen. Framme i Dubai stiger vi ombord på en Dhow, ett traditionellt arabiskt träfartyg, för att njuta av en internationell middag i orientalisk miljö. Ljuset från moskéer och skyskrapor avspeglas i vattnet samtidigt som vi ljudlöst sveper fram under månskenet i Dubais hamn. Den underbara middagskryssningen blir en värdig avslutning på resan. Väl iland igen bär det av till flygplatsen för nattflyg hem. (F-M)

Prisindikation 12 800 SEK per person, del i dubbelrum, 6 hotellnätter (5* hotell), privata transporter. Internationellt flyg tillkommer.

Valuta: Dirham/Omansk Rial. Kreditkort fungerar allmänt.
El: 220 V, adapter behövs.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Visum krävs till Oman och fås vid ankomst. Visum och gränsavgifter betalas på plats. Total kostnad 42 USD (som tillkommer).
Övrigt: I muslimska länders stadsmiljöer bör väldigt korta kjolar och shorts undvikas.