Anderna_vin_och_tango
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 10  Avresor: Dagligen  Flyg till: Santiago de Chile  Från: Buenos Aires

andes1- En kulinarisk resa i Chile och Argentina

Santiago är en intressant spanskinfluerad sex miljonersstad, omgiven av snötäckta berg och vulkaner. Där inleds vår resa som består av mycket god mat och dryck, dagarna i Chile inkluderar även vindistrikt och Valparaiso. En resa över Anderna tar oss till den charmiga staden Mendoza och vi avslutar i tangons högborg, Buenos Aires samt det omtalade Pampas.

DAG 1 ANKOMST SANTIAGO DE CHILE
Vid ankomst möter lokalguide på flygplatsen för transport till hotellet. På eftermiddagen ger vi oss ut på en stadsrundtur i den intressanta och gamla staden Santiago. Vi ser torg, trädalléer, pampiga katedraler och charmiga kvarter. Vi ser stadskärnan och torget Plaza de Armas, katedralen Metropolitana och stannar vid presidentpalatset La Moneda. Rundturen blir till viss del med stadens tunnelbana och det blir bland annat ett besök i den bohemiska och kulturella stadsdelen Lastarria med sina konstgallerior, suspekta butiker, parker och små caféer.

DAG 2 SANTIAGO DE CHILE – UTFLYKT VINDISTRIKT
Vi lämnar hotellet på morgonen och kör mot ett av landets bästa vinområden, Cachapoaldalen som tillsammans med Colchaguadalen intill, anses vara chiles allra bästa vindistrikt. Cachapoal ligger ca 100 kilometer söder om Santiago vid foten av Anderna och har ett utmärkt klimat för druvodling. Väl framme besöker vi lokala tillverkare och får höra historien bakom deras vin och gård. Cachapoal är speciellt känd för odling av röda druvor, närmare 5000 hektar Cabernet sauvignon druvor och mer än 2 000 hektar Merlot druvor odlas i området. Flera viner från Cachapoal finns för övrigt att köpa på systembolaget. Under dagen hinner vi med lunch och vinprovning innan vi återvänder till Santiago. (F-L)

steakandDAG 3 SANTIAGO DE CHILE – UTFLYKT VALPARAISO
Direkt efter frukost sätter vi av mot den världsberömda hamnstaden Valparaiso. Färden går genom ett vackert och böljande landskap med vin och fruktodlingar i Curacavi och Casablancadalarna. Bland annat passerar vi odlingar av avokado,valnöt, och aprikoser. Valparaiso finns med på Unescos världsarvslista och är, precis som Santiago, byggd på 1500-talet. Själva staden har puls, det är liv och rörelse och man kan känna historiens vingslag då en hel del hundratals år gamla byggnader fortfarande finns bevarade. Nobelpristagaren i litteratur, Pablo Neruda, bodde i staden och hans hem är numer museum. Det ges även tid till att på egen hand strosa runt i Valparaiso. (F)

DAG 4 SANTIAGO DE CHILE
Dagen på egen hand i huvudstaden. Trevligt är exempelvis att strosa runt i de franskinfluerade kvarteren Bellavista. Det finns flera museum i Santiago, på Museo Nacional de Bellas Artes Museum finns många hantverksföremål, på Museo De Arte Contemporáneo finns konstutställningar och fotografier. Cerro San Cristobal är den högsta utsiktspunkten och vacker utsikt över staden erbjuds. Marknaden The Mercado Central är en klassisk frukt och grönsaksmarknad. Byggnaden är brittisk och skeppades till Chile 1872, tankarna går till en gammal brittisk tågstation, inne på den livliga marknaden finns små spartanska restauranger som serverar utsökta maträtter. (F)

DAG 5 SANTIAGO DE CHILE – MENDOZA
På morgonen lämnar vi Santiago för att göra en spektakulär resa in i Argentina. Vi åker genom Anderna med buss, en sträcka som sägs vara den vackraste landsvägen i Sydamerika. Vi kommer att färdas på hög höjd med milsvid utsikt och bitvis är det enastående vackert. Landskapet varierar mellan kargt och grönska. Vi passerar små byar, snötäckta bergstoppar, lamadjur, boskap och urbefolkning. Är sikten klar ser vi dessutom Amerikas högsta berg, Aconcagu(6962m). Resan tar med stopp för lunch ca sex timmar innan vi anländer den charmiga staden Mendoza, Argentinas vincentrum nummer ett. (F)

LaBocaRESIZEDDAG 6 MENDOZA
Den högt belägna staden Mendoza präglas av odlingar i olika former, det vimlar av bodegor, restauranger, uteserveringar och bagerier som alla serverar lokalt producerade varor. Mendoza med omnejd står för tre fjärdedelar av Argentinas vinproduktion. Bördig jord och svalt klimat ger idealiska förhållanden, förutom vin odlas mycket mandel, oliver, körsbär och plommon.
Under dagen besöker vi två vingårdar, en mindre och en större, där vi får titta in i deras källare och höra specialutbildade guider berätta mer om Argentinas vinhistoria och tillverkning av Mendozaviner. Det arrangeras vinprovning på båda platserna. Dagen avrundas med att vi stannar till för att se hur olivolja tillverkas. Där berättar föreståndaren om lokala odlingar och traditioner samtidigt som vi får provsmaka den egenproducerade olivoljan. (F)

DAG 7 MENDOZA – BUENOS AIRES
Vi checker ut från hotellet och beger oss till flygplatsen för flyg till Buenos Aires. Lokalguide möter på flygplatsen I Buenos Aires för transport till hotellet. Kvällen på egen hand. (F)

tangoDAG 8 BUENOS AIRES
Idag står stadsrundtur på programmet. Färden går bland annat längs floden Rio de la Plata och vi passerar avenyer, storslagna byggnader och gröna parker, det som är så typiskt för Buenos Aires. Bland annat ser vi stadskärnan Plaza de Mayo och den klassiska Teatro Colón. Vi stannar även i de exklusiva kvarteren Recoleta för att besöka kyrkogården där Evita Peron ligger begravd. På kvällen åker vi på middag med klassisk tangodans. Där serveras det traditionell argentinsk middag och vi får se professionella dansare som visar upp sina färdigheter till levande musik. Var beredda på att det blir både hett och passionerat.(F-M)

DAG 9 BUENOS AIRES
Efter frukost beger vi oss ut på slättlandskapet Pampas, omnämnt i texter av såväl Evert Taube som flera inhemska författare. På de vida markerna lever argentinska motsvarigheten till cowboys, ”Gauchos”. De driver boskap, föder upp hästar och bor i rancher som kallas Estancios, spanskinfluerade gårdar som har byggts i flera generationer. Vi åker ut på landsbygden och stannar till vid en Estancia för att äta riktig Asado, en måltid med olika sorters grillat kött och argentinskt vin. Där bjuds vi på en imponerande uppvisning av lokala gauchos och deras hästar. (F-L)

DAG 10 BUENOS AIRES – HEMRESA/IGUAZU/PUNTA DEL ESTE
Utcheckning efter frukost och avfärd till flygplatsen för resa hemåt eller annat tillägg.(F)
Möjlighet finns att förlänga resan med tre dagar vid vattenfallen Iguazu och/ eller med fem dagar vid stranden i badorten Punta del Este, Uruguay.

Prisindikation 13 950 SEK per person, del i dubbelrum. I priset ingår 9 hotellnätter, program enligt beskrivning, måltider enligt program (F-L-M), flyg Mendoza-Buenos Aires. Flyg mellan Skandinavien och Latinamerika tillkommer.
För förlängning av vistelsen till Iguazu och/eller Punta del Este, kontakta oss för prisinformation.

Valuta: Argentinska peso ARS + Chilenska peso. Internationella bankkort accepteras allmänt.
El: 220 V, adapter kan behövas.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Svenska medborgare behöver ej visum.
Övrigt: Promenadvänliga skor, varm tröja och solskydd rekommenderas.