garden-route-safari
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 12  Avresor: Dagligen  Flyg till: Port Elisabeth Från: Kapstaden

gamedriveKariega- Big five at land, big five at sea

Det här är en exklusiv resa med hyrbil längs Garden Route i kombination med äkta safariupplevelser, över både  land och hav. Resan inleds i Kariega och safariturer i malariafria områden, innan färden fortsätter längs den vackra kuststräckan Garden Route med stopp i mysiga Knysna. I Grootbos ges möjlighet till marina safaris utöver upplevelsen att bo på den suveräna hotellanläggningen. Charmiga vindalen Franschoek blir sista anhalt innan vi når den mångfacetterade Kapstaden.

I naturreservaten Kariega och Grootbos kan vi med lite tur få se big five at land -  lejon, noshörning, buffel, elefant och leopard samt big five at sea -  val, haj, delfin, säl och pingvin!  Från Port Elisabeth disponeras hyrbil till resans sista dag och ni väljer själva väg mellan hotellen som är förbokade. Efter en dag bakom ratten är det skönt att hotellrummet står klart och väntar, tryggt och bekvämt! Mat och Logi längs denna resa håller mycket hög klass. Vi bor på femstjärniga lyxhotell och klassiska förstaklasshotell där både standard och läge är så bra det bara går att få.

DAG 1 ANKOMST PORT ELISABETH
Ankomst Port Elisabeth via Johannesburg(beroende på flyg). Chaufför möter på flygplatsen för transport till Kariega.  Vi färdas i östra Kapprovinsen, eller Eastern Cape som den heter på engelska och kör ca 80 kilometer i nordöstlig riktning innan vi checkar in. Vi slappnar av på lodgen och packar upp innan vi äter middag ett par meter från floden.(M)

riv005DAG 2-3 KARIEGA GAME RESERVE
Två gånger per dag  åker vi ut på jeepsafari, game drives med erfarna parkvakter/guider. De känner sin natur och djurens beteendemönster väl, sannolikheten att få se klassiska djur under ett par dagar på Kariega är därför väldigt stor.
Variationen av djur, växter och fågelliv är enastående i Kariega och där erbjuds även möjligheter till bushwalks, båtfärder och fiske. Dessutom ligger fina stränder i badorten Kenton on Sea bara 15 minuter bort.
Efter en dag eller kväll i vildmarken passar det perfekt att komma tillbaka till lodgen och varva ner i poolen eller framför öppen eld på lodgen för att smälta alla intryck. (F-L-M)

DAG 4 KARIEGA GAME RESERVE – KNYSNA
Utcheckning och transport till Port Elisabeth där hyrbil hämtas ut. Nu börjar färden längs den vackra kusten och det finns flera intressanta stopp längs vägen. Tsitsikamma National Park är perfekt för promenader på broar över raviner i härlig natur. Det går dessutom att pröva världens högsta bungy-jump. Monkeyland Primate Reserve är en berömd appark där man får guidade turer och kommer djuren väldigt nära. Intill ligger fågelparken Birds of Eden, ett vackert skogsområde som övertäckts av enorma nät. Promenader i de här områdena är suveräna naturupplevelser där man går genom tät regnskog och på hängbroar mellan trädtoppar och ser djuren i dess rätta miljö. Vi checkar in för två nätter i den mysiga kuststaden Knysna(uttalas naijsna) som ligger mitt på Garden Route. Boende blir på ett trivsamt hotell beläget ett par minuter från hamnen och stadens ”mini waterfront” med shoppingmall och flera restauranger.(F)

4wheelnatureDAG 5 KNYSNA
I och runt Knysna finns flera attraktioner att uppleva. Knysnas omgivningar erbjuder väldigt mycket. Staden i sig är känd för ostron och tycker man om ostron har man kommit rätt, världens största ostronodlingar ligger i trakten. Lagunen Knysna Lagoon är närmast en sjö där båtturer till ekoturismreservatet the Featherbed Reserve är att rekommendera. Där erbjuds vandringar alternativt minitågresor upp i bergen som i sin tur bjuder på en suverän utsikt.  (F)

DAG 6 KNYSNA - Grootbos
Efter utcheckning fortsätter färden på Garden Route. Längs sträckan ligger färgskiftande kalkstensgrottorna Cango caves  och intill dem ligger Cango Wildlife Ranch med krokodiler, ormar och geparder. I området finns också en strutsfarm där man kommer riktigt nära djuren, vill man pröva att rida på strutsrygg går det bra.
Grootbos är nästan 1 800 hektar stort område med vidsträckta vyer och mer än 600 olika sorters blommor. Promenader och att rida på stränder är uppskattat men även att sitta vid hotellet och blicka ut över landskapet och havet är underbart. Solnedgångarna är fantastiska.Hotellet har en mycket välrenommerad restaurang och en egen välsorterad vinkällare, bara det gör att helhetsupplevelsen blir näst intill magisk.(F)

DAG 7 GROOTBOS NATURRESERVAT
En kvarts körning från hotellet ligger Gansbaai /Gans Bay. Från hamnen går båtar ut på både haj, val och delfinskådningsturer. På öar utanför finns flera säl- och pingvinkolonier. Sannolikheten att se djuren varierar även om säl och pingvin är vanligt att se. Flera företag arrangerar båtturer. Hjälp med bokning fås på hotellet. Några arrangerar även så kallad ”cage diving” där man sänks ner i vattnet i metallburar och kan komma att stå öga mot öga med vithajar som simmar alldeles intill. Enligt många är det en hissnande upplevelse. Har man tur kan man se stim på ett par hundra delfiner som  simmar längs med båten, knölvalar och Sydkaparevalar kan också komma relativt nära båtar. Att få se valar som väger mellan 30 och 60 ton och är ca 15 meter långa på nära håll är mäktigt. Störst chans att se valar är det i juni, juli samt december. (F-L-M)

GreatWhite-GrootbosDAG 8 GROOTBOS NATURRESERVAT - franschoek
Vi lämnar Grootbos och kör till den mindre vindalen Franschoek, ju närmare staden men sedan kommer ju mer inser man att det är fullt av små charmiga vingårdar och att det finns en säregen atmosfär. Det är en blandning av äldre europeisk kolonial känsla och lantlig småstadskänsla. Längs gatorna finner man  flera små kaféer och restauranger som är kända i hela landet för sin goda mat eller för sin originella inredning. Passa på att gå på vinprovningar och njut så mycket det går av vackra Franschoek! Vi bor på ett charmigt och centralt beläget förstaklasshotell. Restaurangen på hotellet rankas som en av Sydafrikas allra bästa.Vill man ta en golfrunda eller ta en ridtur går det också bra. (F-L-M)

DAG 9 FRANSCHOEK - kapstaden
När man kör från Franschoek mot Kapstaden kan man svänga in till sydafrikas näst äldsta stad Stellenbosch, också det ett välkänt vindistrikt. Den är betydligt större och livligare, dessutom en stor universitetsstad som blir ett perfekt lunchstopp på väg mot Kapstaden kanske? Vi checkar sedan  in på ett förstaklasshotell som ligger mitt i Waterfront, bättre kan man faktiskt inte bo när man är i kapstaden. Vattnet med båtar på ena sidan och vy mot Taffelberget på den andra. Hundratals butiker, pubar och restauranger med folkliv ligger bokstavligen runt hörnet.(F)

DAG 10 KAPSTADEN
Kapstaden och omgivningarna erbjuder väldigt mycket. En tur till Taffelberget är en klassiker, linbanan upp på berget är en upplevelse och man ser hela staden samt utöver de två haven som omger den. Till landets sydvästligaste udde, Godahoppsudden och Cape Points naturområde bör man åka om man inte varit där förut. Utsikten från fyren vid själva udden är fantastisk. Dit eller tillbaka kan man åka genom Hout Bay, eller vackra Chapman´s Peak. Kanske botaniska trädgården Kirstenbosch? I Boulders Nationalpark vid Simons Town lever hundratals pingviner som absolut inte får missas. Det är en upplevelse att se alla dessa härliga djur vingla ner och upp från vattnet.(F)

DAG 11 KAPSTADEN
Det man inte hann med under gårdagen hinner man denna dag. Kanske en utflykt till fängelseön Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad ? Båtturer dit går från Waterfrontområdet. Annars kan man vika dagen till en golfrunda, eller att promenera/shoppa i Waterfronts shoppingarkader. (F)

DAG 12 KAPSTADEN - HEMRESA
Utcheckning och hemresa. Bilen lämnas på flygplatsen i Kapstaden .Vistelsen kan förlängas med obegränsat antal dagar i Sydafrika.

Prisindikation 27 350 SEK/person, del i dubbelrum. Pris skiljer mellan olika säsonger. Internationellt flyg tillkommer.
 
OBS! GPS hyresavgift tillkommer ZAR 79/dag om det önskas. Återbetalningsbar deposit ZAR 1 500 tillkommer på plats.


Valuta: Sydafrikansk Rand. Kreditkort accepteras allmänt.
El: 220 V, adapter krävs, köps i Sydafrika.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Två tomma sidor behövs.
Övrigt: Oömma kläder under safari rekommenderas.