Maharajas_Express_lyxtag
Guide: engelsktalande  Antal dagar:Avresor: Bestämda datum (kontakta oss för info)  Flyg till: Delhi  Från: Mumbai

1Att resa genom Indien med tåg är fantastiskt och annorlunda men också förnuftigt. Man färdas de långa avstånden på nätterna när man ändå sover och upplever landet på dagarna då tåget står still. Varje dag på resan gör tåget längre stopp där alla passagerare kan gå av tåget och upptäcka mer. Det ingår sightseeingturer på samtliga platser, antingen till fots eller med fordon. Det är kor och getter på vägarna, folkmyller, marknader, historiska byggnader, bedårande palats, vilda djur(Ranthambore) och högklassig mat. Maharajas Express är kort och gott magnifik!

Tågens historia i det väldiga Indien går tillbaka till mitten av 1800-talet, då grundades det första tågsällskapet av Indiens brittiska guvernör Lord Hardinge. Den första sträckan var från Bombay till Calcutta. Det blev också startskottet för järnvägens utveckling som senare skulle bli ett gigantiskt linjenät över hela Indien. En maharadja vid namn Gaekwad av Vadodara blev extra fascinerad av tåg och skaffade en egen vagn han inredde helt i elfenben och äkta guld. I den placerade han även en egen tron.
Intresset från Maharadjorna i Indien växte sig starkare och det blev även en statussymbol att ha tåg, både riktiga och i miniatyr.

1936 byggde det brittiska tågtillverkaren the Glocester Railway Carriage and Wagon Company ett exklusivt tåg i art-deco stil för Maharadjan av Indore. Vid den tidpunkten det mest luxuösa tåg som någonsin byggts. Det var mjuka former, detaljer i krom, ädelträ, oljelampor i mässing, rustika möbler, handbroderade sängöverkast och bambujalusier för fönstren.
Dagens Maharajas Express drivs av klassiska gamla ånglok men vagnarna är nytillverkade med just detta exklusiva tåg som förlaga. Nu har vagnarna också moderna faciliteter. Kupéerna har luftkonditionering, TV, DVD spelare, 230 V eluttag, kassaskåp(elektronisk safebox) och rymliga privata badrum. Måltider serveras i separata restaurangvagnar, drycker i form av vin, öl och alkoholfria alternativ ingår till middagarna. Det finns även salongsvagn(observation lounge) där man kan koppla av med en drink eller en kopp kaffe samtidigt som man betraktar det spektakulära landskapet. Följ med i en vecka från Delhi till Mumbai(fd Bombay).


DAG 1 DELHI – AGRAIndiapeople
Ombordstigning på morgonen. Vi hälsas välkomna med en välkomstdrink och installerar oss i kupén. Frukost serveras och tåget rullar ut från Delhi. Framme i Agra ett par timmar senare är det dags för stadsrundtur. Vi besöker den massiva fästningen Agra Fort. Det vackra fortet med valv och imponerande innergårdar. Lunch serveras i ett ”Khema”, klassiska dekorerade tält, på en höjd med utsikt över Taj Mahal.
Efter lunch fortsätter vi till Taj Mahal, klassat som ett av världens sju underverk. Det praktfulla monumentet är byggt i vit marmor och utsmyckat med stenar i olika färger. Taj Mahal byggdes av stormogulen Shah Jahan år 1560. Det uppfördes till minne av hans drottning Mumtaz Mahal som han var gift med i 17 år. Mer än 20 000 män arbetade i 22 år med uppförandet av Taj Mahal. Det ges ett par timmar på egen hand i Agra för shopping och för att se mer av staden. Middag på tåget. (F-L-M)


DAG 2
SAWAI MADHOPUR (RANTHAMBORE) – JAIPUR

På morgonen blir det safari med jeep i Ranthambore nationalpark, en av resans absoluta höjdpunkter. Området är fantastiskt och ansett som Indiens bästa naturreservat. Regnskog, floder och sjöar ingår i den sköna naturen. Där lever leoparder, antiloper, vildsvin, krokodiler, hyenor och framför allt mer än 40 tigrar. Efter en oförglömlig förmiddag fortsätter vi med tåget till Jaipur, huvudstad i den exotiska delstaten Rajasthan. Landsbygden präglas av små byar och historiska städer i ett flackt landskap. Vi gör en mindre stadstur i Jaipur. Vi ser gamla staden med det omtalade Amber Fort och besöker City Palace med sina vackra byggnader, gårdar och trädgårdar. Därefter fortsätter vi vidare till det rosafärgade Hawa Mahal, vindarnas palats. Ursprungligen uppfört på 1700-talet för att damerna i de kungliga hushållen obemärkt skulle kunna följa vardagslivet på gatorna utanför palatsportarna. För er som vill besöka Amber Fort arrangeras en tur med jeep upp till fortet som ligger på en höjd. Middag på tåget. (F-L-M)

DAG 3 Bikaner
Vi rullar in i fascinerande Bikaner redan till soluppgången. Den medeltida ökenstaden var en viktig handelspunkt i flera hundra år. Där passerade de stora kamelkaravanerna med mattor och kryddor på 1500- och 1600 talen. Gamla fort från den epoken finns kvar som minnesmärken. Vi äter lunch på ett klassiskt hotell, Lallgarh Palace Hotel, byggt 1902 i röd sandsten. När vi äter middag ombord på tåget är vi redan på väg mot Jodhpur. (F-L-M)

13_haveli_restaurant_1DAG 4 JODHPUR
Vi vaknar upp i Tharöknen och den blå staden Jodhpur. Stadens alla grandiosa fort och palats och framför allt alla blå byggnader, kan liknas vid en sagobild. Vi gör en tur med jeep i Jodhpur och stadens utkanter för att bekanta oss med omgivningarna. Lunch äter vi på Rohet Garh, ett medeltida samlingshem för handelsmän på 1600-talet, nu ett unikt hotell med underbara trädgårdar och fågelparker. (F-L-M)

DAG 5 UDAIPUR
Vi kommer in till Udaipur genom den vackra och gröna Aravalidalen. Staden Udaipur – en av de mest romantiska städerna i Indien. Fylld av palats, hawelis (vackra köpmanshus), tempel, parker, trädgårdar och den vackra Pichola-sjön. Udaipur är också ett centrum för scenkonst, hantverk och måleri. Vilket i sin tur har hjälpt till att sätta en särprägel på staden.Vi gör en stadstur i Udaipur och besöker stadens största palats, Citypalatset, med dess kupoler och torn. Utsikten över sjön Pichola från palatset är fantastisk!
Lunch, som består av traditionella rätter från Rajasthan, på lokal restaurang.
Eftermiddagen på egen hand för att utforska Udaipur. Promenera genom den gamla marknaden där det säljs det mesta! Det går att göra båtturer på sjön. Mitt i Pichola-sjön ligger Jagniwas-ön med det extravaganta Sjöpalatset, byggt 1754. Där spelades en del av James Bond-filmen »Octopussy« in. (F-L-M)12_super_deluxe_twin_bedroom

DAG 6 VADODARA
Vadodara med en och en halv miljon invånare ligger i delstaten Gujarat och kallas även för Baroda. Staden är graciös med flera maharadjapalats, tempel och parker, belägen direkt vid Vishwamitrifloden. ”The Maharaja Fateh Singh Museum” är ett måste för den konstintresserade, bland mycket annat finns en gedigen samling indisk konst samt en del europeisk konst från 1800-talet. På det magnifika Laxmi Vilas Palace, byggt 1890, avnjuter vi en ”high tea”, te eller kaffe med lite tilltugg, för att koppla av. (F-L-M)

DAG 7 ANKOMST MUMBAI
Vi anländer Mumbai på morgonen där resan avslutas.(F)

Prisindikation 39 700 SEK per person. Flyg tillkommer.Valuta: Indisk Rupee. Kontanter i USD rekommenderas.
El: 240 V, adapter behövs.
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Visum krävs för svenska medborgare (ca 450 SEK).
Övrigt: Promenadvänliga skor och solskydd rekommenderas. Klädombyte till middagar behövs. Avreseskatt på plats tillkommer.