sydafrika3 
Guide: engelsktalande  Antal dagar: 17  Avresor: Bestämda datum (kontaktas oss för info)  Flyg till: Johannesburg  Från: Kapstaden

1Safaritåget Shongololo har de senaste åren blivit ett av de mest populära sätten att uppleva Sydafrika på. Dygnets mörka timmar utnyttjas för transporter och dygnets ljusa timmar för att se Sydafrika. Tiden kan inte utnyttjas på ett bättre sätt.
Tåget ringlar sig fram likt en tusenfoting (tusenfoting heter shongololo på zuluspråket) genom hela landet och vi får uppleva väldigt mycket under de två veckorna vi reser från Johannesburg till Kapstaden. Med på tåget finns minibussar som används på utflykterna, vilket gör att vi når alla attraktioner som finns längs med vägen även om de inte ligger i närheten av järnvägsrälsen.
Så följ med på en spektakulär resa med massor av spänning, god mat och vackra vyer där vi ser allt från vilda djur till gyllene stränder.buffetDAG 1 JOHANNESBURG
Representant från Shongololo möter vid passkontrollen på flygplatsen, om du kommer med morgonflyget från Skandinavien, eller vid hotellet, om du väljer att börja med någon eller några dagar i Johannesburg.
Transfer till stationen. Dagen är på egen hand. Övernattning på tåget.

DAG 2 JOHANNESBURG
Utflykter i Johannesburg till Apartheidmuseet och Soweto alternativt till Tshwane/Pretoria. Tåget avgår på kvällen till Hazyview i Mpumalanga.

DAG 3 PANORAMA ROUTE
Vi passerar genom Mpumalanga (tidigare östra Transvaal) och njuter av vyerna. Under dagen upplever vi den berömda panaramaturen med besök i God´s Window, Mac Macfallen, bergsformationerna i Bourke´s Luck och njuter av utsikten över de spektakulära Drakensbergen. Denna panoramatur kan bytas ut mot Kruger National Park om man vill spendera mer tid där. Tåget står stilla i Hazeview över natten.

DAG 4. KRUGER NATIONAL PARK
Hela dagen ägnas åt spännande safari i Sydafrikas största nationalpark. Här kan man se hjordar av zebror, badande flodhästar och om man har tur alla djuren i ”The big five”. Tåget möter upp vid dagens slut vid Komatipoort för att påbörja den nattliga färden mot Swaziland.

ndebele_womanDAG 5 SWAZILAND
Tidig morgon anländer vi Mpaka Station. Efter frukost ombord på tåget påbörjar vi rundturen i buss som tar oss till huvudstaden Mbabane där vi besöker många sevärdheter, bland dem nationalmuseet. På kvällen tar tåget oss tillbaka till Sydafrika via Golela.

DAG 6 NORTHERN ZULULAND Förmiddagen besöker vi Afrikas äldsta reservat, Pongola Game Reserve, där vi gör en båttur på sjön Jozini. Eftermiddagen erbjuder olika valmöjligheter och ett av dem är att sola och bada, ett annat alternativ är att besöka en lokal krokodilfarm (inträdesavgift tillkommer). Det går också att besöka Umfolozi- och Hluhluwe Game Reserves, där det finns ”The big five”. Området är välkänt för sitt noshörningsbestånd.

DAG 7
SOUTHERN ZULULAND

Dagen börjar med en safari i Umfolozi och Hluhluwe innan vi fortsätter mot Mlatuze-dalen bland mimosa och aloe, och kommer slutligen fram till Shakaland. Under vår spännande tur möter vi det omtalade Zulu-folket och lär oss mer om deras historia och kultur. Vi besöker museer och äter en läcker buffélunch (extra avgift tillkommer) med lokala delikatesser. Vi får också se en dansuppvisning med afrikanska rytmer och trummor som handlar om Kung Shakas värld. På kvällen börjar tåget att rulla igen nu med destination Durban.

DAG 8 DURBAN
Det subtropiska Durban är Sydafrikas mest kända badort och tillika landets tredje största stad, som vi rullar in i lagom till frukosten. Den här dagen erbjuds ett flertal olika utflykter i området. Vid midnatt fortsätter tågresan.

DAG 9 PIETERMARITZBURG OCH DRAKENSBERGEN
Staden är en historisk stad med gamla byggnader från boernas och engelsmännens tid. Här erbjuds ett par utflykter, en är till Battlefields där vi ser slagfält och minnesmärken från boerkriget, en är till Sydafrikas högsta bergskedja, Drakensbergen, med bergspromenader där vi bland annat ser målningar av ”bushmen”.

DAG 10 BLOEMFONTEIN
Ankomst vid lunchtid. Under eftermiddagen gör vi en stadstur, där boerkriget gör sig påmint genom de omtalade sandstensbyggnaderna, som byggdes för att ge skydd åt människor och djur. Vidare ser vi den brittiske ex-guvernörens hem, Oliewenhuis, som idag är konstmuseum, nationalmuseet och utsiktspunkten Naval Hill. På kvällen avgår tåget mot badorten Port Elizabeth, den längsta sträckan under resan, ungefär 70 mil.

cheetahsDAG 11 PORT ELISABETH
På förmiddagen gör vi en tur till Addo Elephant Park där vi får se Afrikas största landdäggdjur bland andra vilda djur. Eftermiddagen är fri för bad och avkoppling. Sen kväll rullar tåget vidare mot Oudtshoorn.

DAG 12 KLEIN KAROO – OUDTSHOORN
I mitten av Klein Karoo ligger ”strutshuvudstaden” Oudtshoorn. Här besöker vi C.P. Nel Museum och en strutsfarm, där det går att både få en ridtur på en strutsrygg och att avsmaka strutsfilé. Under eftermiddagen fortsätter vi söderut till kusten och Mossel Bay via det vackra Robinson-passet. Middag äter vi i byn Khoi Village, där vi njuter av en traditionell fisk-barbeque, en braai. Tåget står stilla i Mossel Bay över natten.

DAG 13
GARDEN ROUTE

Vi är mitt på den vackra kuststräckan Garden Route och kommer att tillbringa hela dagen i hamnstaden Mossel Bay. Njut av den härliga havsutsikten, promenera i staden eller att ta ett dopp i Indiska oceanen. Dessutom erbjuds ett par utflykter. Under natten går tåget vidare mot vindistriktet Paarl.

DAG 14 PAARL
Vinprovning står på dagens program och vi får möjlighet att njuta av såväl vackra vyer som välsmakande drycker. Under perioden juli till november erbjuds valskådning som utflykt från Hermanus.


DAG 15-16 KAPSTADEN
Två dagar i Kapstaden med Chapman´s Peak, Hout Bay, Kirstenbosch botaniska trädgård, fiskmarknaden i Kalk Bay och Godahoppsudden. Vi besöker pingvinkolonin utanför Simon´s Town och District Six Museum, med minnen från apartheidtiden. Det finns möjlighet att se både Taffelberget och Robben Island som extra utflykter (dessa ingår alltså inte i grundpriset). Tåget står stilla i Muizenberg.

DAG 17 HEMRESA
Frukost innan vi checkar ut från tåget som varit vårat hem i två veckor. Transport till flygplatsen.


Middag ingår dag 1 och frukost ingår dag 17. Frukost och middag ingår alla övriga dagar förutom dag 5 i Krugerparken då även lunch ingår.
Vistelsen kan förlängas med obegränsat antal dagar i Sydafrika på valfri ort.

Prisindikation: Kontakta oss för prisuppgift.

Valuta: Sydafrikansk Rand. Kreditkort accepteras allmänt.
El: 220 V, adapter krävs, köps i Sydafrika.
Dricks: Är kutym på tåget, hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. Två tomma sidor behövs.
Övrigt: